High end till low end-priser

12:55 21 Feb 2020

Vi har frågat ut vintageälskaren bakom instagramkontot @myvintageoutfits, Petra Kjellström, om hennes bästa fyndtips.

Jag minns inte vad som ledde mig in på instagramkontot @myvintageoutfits, men jag är tacksam för vad det än var. Journalisten och stylisten Petra Kjellström som driver kontot har sedan i höstas visat upp secondhand-outfits och osannolika fynd som kan övertala även de största skeptikerna.

Petras vintageintresse har funnits med i många år, och instagramkontot är därför både en bra skola och inspirationskälla till alla som är intresserade av att shoppa secondhand men känner sig en aning osäkra i det. Jag önskar att jag under skoltiden hade haft bättre koll på hur mycket fint man kan hitta om man bara anstränger sig lite, istället för att avfärda det mesta i secondhand-väg som inte var Beyond Retro. Den här intervjun är för dig som varit eller är i samma sits och vill kunna köpa ett par gamla Levisjeans och slippa betala 1000 kronor. Jag högg alltså tag i Petra för att få hennes bästa secondhand-tips och undvika framtida frustration.

Vilka butiker brukar du gå till?
– Stadsmissionen, Myrorna och Humana Secondhand i innerstan i Stockholm. Jag bor på Södermalm och har som vana att titta in så fort jag går förbi. Butiken Lisa Larsson är en fantastisk och genuin klassiker på Söder också!
 
I second hand-butiker hänger plaggen ofta tätt och man kan behöva bläddra länge för att hitta något. Har du någon särskild strategi när du går in på till exempel Stadsmissionen? 
– Leta efter färger och mönster du gillar. Känn på material, polyester skiljer sig från siden. Ju mer du letar desto mer kommer du lära dig att känna igen märken och material. Välj en eller två kategorier som tilltalar dig, exempelvis blusar och väskor, så att du inte blir överväldigad.
 
I stundens hetta kan det vara lätt hänt att man köper något enbart på grund av ett lågt pris. Sätter du några regler för dig själv när du shoppar? 
– Alltid kvalité framför kvantitet. Jag får nästan ångest av att ha för mycket i garderoben. Ställ dig frågan: Skulle jag köpt denna om den kostade 500 kronor eller mer i en ”vanlig” butik? Jag brukar även tänka vad den faktiskt är värd. En blus från Indiska har inget mervärde på exempelvis Tradera, medan en vintage YSL-blus faktiskt kan stiga i värde. Och framförallt: kommer jag använda denna och passar den ihop med resten av min garderob?
 
Vilket är ditt bästa fynd?
– Det är svårt att välja bara ett. Några av mina favoriter är en Hermesscarf för 50 kronor, en vintage Dior Trotter Boston-väska för 400 kr, en vintage Celine box bag för 350 kronor och en Louis Vuitton Noe-väska för 350 kronor. Men ett fynd behöver såklart inte alltid vara från ett tjusigt designmärke. Det kan lika gärna vara en enkel bomullsblus som du kommer använda resten av ditt liv.


PETRAS TIPS TILL VINTAGENYBÖRJARE
– Besök butikerna ofta och ge inte upp om du går därifrån tomhänt. Förvänta dig inte hitta en Diorväska på första besöket.

– Veckodagar på udda tider är ofta bäst, då det är minst kunder i butiken. Se till att vara på glatt och piggt humör, huvudvärk och secondhand-butiker går inte ihop.

– Börja med butiker som är lättöverskådliga, doftar fräscht och är kurerade, exempelvis Humana Secondhand.


”Scarf från Yves Saint Laurent. Den är från 1985 och ingår i Love-serien. Hittade den på Lindra secondhand.”

”80-tals kofta från Myrorna, Levis 501 från Stockholms Stadsmission och ett av mina favoritfynd - vintage Celine box bag från Stockholms Stadsmission.”

”Yves Saint Laurent rive gauche klänning i silke köpt på Myrorna.”

"Vit handstickad kofta och Dior clutch från Stockholms Stadsmission. Levis 501 från Myrorna.”

 

Om du vill se fler av Petras fynd finns en hel del på instagramkontot @myvintageoutfits.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2020.