Carro Levy och Emely Crona Stenberg.

Heja livet - Ett nätverk för kvinnor

Ellinor Åkesson 14:52 17 Sep 2018

Heja Livet är namnet på det ständigt växande sociala nätverk som numera fungerar lite som en virtuell psykolog för unga kvinnor och icke-binära.

Caroline Levy, som tillsammans med sin kollega och kompis Emely Crona Stenberg driver nätverket, berättar för Nöjesguiden Student om början, resan och det ännu inte skrivna slutet.

Beskriv Heja Livet med ett ord.
–  Systerskap.

Hur uppstod Heja Livet?
–  Vi jobbade tillsammans på en PR-byrå när Emely berättade om en idé hon hade. ”Vad skulle hända om man samlade tjejer i grupp för att hjälpa och boosta och inspirera varandra?” Så Emely drog igång Heja Livet på Facebook i oktober 2014. Typ fyra månader senare frågade hon om jag ville joina henne och hjälpa till. Självklart svarade jag ja.

Sedan dess har duon varit oskiljaktig. Heja Livet har vuxit, helt organiskt, från att vara en grupp på Facebook till att bli event, föreläsningar och en podcast.

Vad är tanken att nästa steg ska vara?
–  Det finns flera! Inom kort startar vi ett nyhetsbrev. Och så har börjat utveckla helt egna koncept baserade på de största frågorna i Heja Livet. I september gör vi vårt första koncept ”Aim for the horizon”, en kvinnlig entreprenörssegling tillsammans med Odd Molly.

Entrepenörsseglingen äger rum mellan den 22 och 29 september. Mer om den, och liknande koncept, kommer vi att få se mer av under 2019.

Vad har det här initiativet lärt dig?
–  Otroligt mycket. Om andra människor och om mig själv. Till exempel hur modig och stark man är genom att vara sårbar. Det har också lärt mig att bättre ifrågasätta och utmana normer, ramar och fördomar. Varje dag motbevisar vi fördomen om att kvinnor inte fungerar i grupp. Kvinnor i grupp rocks!

Hur hanterade du mörka perioder i livet innan Heja Livet?
–  Det har funnits en hel del mörka perioder innan och under Heja Livet. Livet är långt ifrån enkelt. Man får påminna sig själv om att man gör så gott man kan. Det är okej att ha en dålig dag, eller flera. Försök att inte stänga in känslorna i bröstet. Försök prata med någon; förälder, vän, kollega, någon bekant, terapeut eller vem som helst. Om det känns svårt, börja skriva för dig själv. Rensa ut genom att gråta, träna, promenera eller springa snabbt. Hitta det som får dig att bli helt närvarande i nuet och ta sedan små steg i taget för att ta dig ur ditt mörka hål. Lycka är inget bestående tillstånd, men inte heller att vara olycklig. Så du kommer komma upp, och du kommer lära dig varje gång du möter ett hinder eller en mörk dag. 

Vad skulle du vilja säga till alla unga tjejer där ute?
–  Ät och sov ordentligt. Var snäll mot dig själv. Lyssna på magen. Våga säga ja. Våga säga nej. Bråka aldrig om pengar.

Du kan läsa mer om Heja Livet på deras hemsida eller genom att gå med i gruppen på Facebook. Podden finns att lyssna på via Acast och Itunes.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!