Här är läsarnas rövigaste andrahandsboenden

11:25 31 May 2017

Vi har frågat läsarna om de värsta boendena de haft och blivit erbjudna. En bastu i Trångsund, att gå på toaletten på hyresvärden och en säng i hallen var några av svaren.När Patrik Wenander skulle flytta till Stockholm för att söka lyckan som jeansförsäljare för ett par år sedan fick han känna på hur bostadsmarknaden i Stockholm kan vara. Han behövde fixa lägenhet med kort varsel och lade ut en annons på Blocket. Det trillade in en del förslag. Ett av dem stack ut från mängden.

– Personen i fråga erbjöd sig att ge mig hans hyreskontrakt i centrala Stockholm gratis, i tillägg skulle jag få 10.000 kronor i månaden. Det lät ju som en dröm, men givetvis anande jag så kallade ugglor i mossen. Jag scrollade ner, och där framgick det vad han ville ha i utbyte. Han beskrev det relativt målande minns jag. Han ville att jag skulle utföra alla mina toalettbestyr på honom.

Tog du det?

– Nej.Tänkte du aldrig att 10 000 kronor i månaden i fickpengar är ändå alltid 10 000 kronor i månaden i fickpengar?

– Självklart övervägde jag det. Gratis boende och 10.000 kronor i fickpengar varje månad. Det är ju lockande. Det kan ingen säga något om. Dock kändes min del av denna deal något opraktisk. Skulle jag alltså ringa honom varje gång jag var nödig, lämna jobbet, komma på en briljant ursäkt till mina kollegor, möta upp honom på Starbucks Götgatsbacken, nicka menande mot varandra och sedan hand i hand gå in på toaletten? Nä, det hade känts lite meckigt. Och så hade jag haft svårt att se mamma i ögonen när hon frågar varifrån jag fått pengarna till min nya dyra klocka.Inspirerade av Patriks historia bestämde vi oss för att fråga våra läsare om deras värsta andrahandsboenden och erbjudanden. Bodde i en bastu i Trångsund
"Jag bodde i en bastu i en villa i Trångsund. I huset, som från början hade fem rum, bodde 17 andra människor i 17 små rum. Mitt rum på 5 kvm kostade 4500 i månaden. Reglerna var bisarra, till exempel skulle vi anmäla till hyresvärden (som inte bodde i huset) om vi skulle ha besök ett antal dagar innan det skulle ske. Om någon skulle sova över var den personen tvungen att betala. Farväl spontana besök från vänner och möjligheten till hemsläp liksom. Vi fick inte heller dricka, ens vatten, eller äta någonting på våra rum. Om reglerna bröts var det bara att flytta ut omgående, men betala en till månads hyra."Sovplats i hallen bakom draperi

"Kollade på en stor trea vid Vanadisplan, sunkig lägenhet men jag ville bara ha nånstans att bo så jag var knappast pjoskig. Blev erbjuden en sängplats i hallen bakom ett tunt draperi. Dessutom rabatterad hyra om jag stod ut med att hyresvärden rökte inomhus. Och om jag låg med honom ibland. Jag passade på den dealen." 

Delade lägenhet med fem gatuhundar

"Bodde inneboende för 5000kr/mån i Bagarmossen i ungefär ett halvår 2014-2015. Det var en kvinna som hyrde ut ett rum i sitt radhus. Vi var två som bodde inneboende hos henne. Mannen som var den andra inneboende snarkade så högt att jag fick ha öronproppar i mitt rum på natten. Utöver det så hade kvinnan fem hundar. Gatuhundar hon hade räddat. Ingen var rumsren, två av dem aggressiva. Varje gång jag skulle laga mat fick jag lura ut dem ur köket, annars hoppade de upp och åt min mat när jag inte kollade. Hon kunde inte städa heller. I skafferiet låg det högar av skräp. När hon inte orkade gå ut med soporna ställde hon in påsarna där. Hon diskade inte efter sig. Hon hade nog aldrig städat sitt badrum. Så allt det gjorde jag. 21 år, nyinflyttad till Stockholm.""Inget perverst, bara en livsstil"

"Efter annons på Blocket angående att jag söker någonstans att bo:

Telefonsamtal 1: "Hyr ut ett fint rum! Vill bara kolla, är det okej att jag går runt naken hemma? Inget sexuellt eller perverst, bara en livsstil."

Hörn med bokhylla som vägg
"När jag sökte boende i Göteborg fick jag ett erbjudande om ett rum i en villa på Hisingen för 3000 kronor. Däremot fick man “inte vara bög” enligt hyresvärden. Jag tog inte erbjudandet. I Stockholm mailade jag med en person som hyrde ut ett "rum" i kärrtorp för 5000. Det visade sig att det var en etta på 24 kvadrat och "rummet" var ett hörn med en bokhylla som vägg. Dessutom tillhörde lägenheten hans arbetsgivare.”

Erbjuden att basta med uthyraren och dennes fru
"1. Blev erbjuden att bo gratis om jag hjälpte till med städning "och annat”.. 
2. Blev erbjuden att få reducerad hyra om jag badade bastu (som de hade i lägenheten) med uthyraren och dennes fru, naken. Blä."Bodde olagligt i ett inomhusförråd

"Jag bodde olagligt i ett inomhusförråd hos min hyresvärd. Innan jag gick ut i trapphuset var jag tvungen att se till att inga grannar såg mig hälsa på. Inga av mina prylar fick ligga framme och när en firma kom för att byta ut fönster i huset fick jag ta bort nästan allt jag ägde samt utrymma huset i tre nätter. Sov hos kompisar under tiden. Rummet låg på sjunde våningen och vägg i vägg med det allmänna förrådsutrymmet. Tiden jag bodde där så var jag tvungen att vara HELT tyst när någon använde förrådet. Kunde vakna om nätterna rädd för att jag skulle ha snarkat och någon granne skulle råka vistas i förråden intill och höra mig."Tvingades dra snabbt som fan

"Vi hade ett svartkontrakt i Västerort under min första tid i Stockholm. Personen skulle flytta utomlands och vi skulle få ha lägenheten så länge vi ville i princip. Tyvärr visade det sig att personen vi hyrde av hade en otrolig massa skulder. Kronofogden och inkasso kom och knackade på dörren flertalet gånger och mängder med brev damp ner i brevlådan till henne. Slutade med att dom skulle börja ta hennes grejer för att täcka skulder, så vi var tvungna att dra snabbt som fan så de inte skulle ta våra grejer också."Möttes av HELT främmande familj

"Jag hittade en lägenhet på blocket i Farsta strand och uthyraren var väldigt ihärdig med att jag skulle komma dit och titta på den direkt. Hon var supertrevlig, charmig och allt kändes bra, nästan FÖR bra. Jag var 20 år och hade precis flyttat till Stockholm då och hade inte hunnit läsa om alla bostadsbedrägerier. Vi flyttar in och kvinnan ifråga ska flytta till Australien och jobba på HM (Lol, HM finns inte ens i Australien?) Hon bor dock kvar. Likaså hennes två små barn som är där varannan vecka.

Utlandsresan blir uppskjuten och hon är hemma väldigt mycket. Samtidigt vill hon ha alla pengarna kontant. Efter några veckor stängs internet av och vi börjar se kravbrev från kronofogden. Vi ser även att det kommer brev adresserade till en annan kvinna. Helt plötsligt lämnar hon lägenheten och slutar komma dit. En dag möts jag av att en HELT främmande familj sitter vid matbordet och frågar vem FAN jag är. Jag undrar detsamma till dem. Det visar sig att vi har hyrt i tredje (om inte fjärde) hand och att det där är bostadens förstahandshyresgäster."

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!