Här är det absolut bästa Göteborg hade att erbjuda under 2013 inom kategorin Mat. Se alla nomineringar till Göteborgspriset 2013 här.
Spisa Matbar
Björn Persson, Sofie Persson och Rikard Nilssons senaste matinstallation är en sprudlande opretentiös hyllning till Medelhavet. Aldrig har det känts mindre otvunget att slinka ner på hörnet och ta sig en bit kronärtskocka och en tallrik bresaola. På Spisa blir mat roligt!
Burgersson
Fram till 2013 var parkeringsplatsen på Skanstorget just bara det, en parkeringsplats. Duon på Burgersson har med en fettdrypande fläkt från staterna förvandlat denna plats till vårt eget lilla Williamsburg. Vi bär våra extra kilon med stolthet.
Hej Björn Jansson som är med och driver Burgersson, grattis till nomineringen!
– Oj, tack!
Måste man göra som Flippin’ Burgers kock och äta hamburgare varje dag i en månad eller finns det lättare sätt att nå fram till den perfekta burgaren?
– Nja, vi kollade matprogram på tv och var faktiskt uppe och åt på Flippin’ Burgers direkt istället. Jag tror faktiskt att en rundresa i Sverige räcker ganska gott, finns mycket grymma ställen nu att för tiden.
Hur många beställer egentligen ”en extra puck” på era burgare? Det är ju typ ett halvt kilo kött?
– Fler än man kan tro, faktiskt! Vi gör ju portionsstorlekarna så att man precis blir mätt, kanske vill man ha en tugga till – men en del verkar vilja ha lite mer än så.
Du får bara äta på Burger King eller McDonalds resten av livet, annars dör du. Vad väljer du och varför?
– Okej, om jag måste tar jag en Whopper utomlands. Då kan man i alla fall titta på omgivningarna så att smakupplevelsen blir lite bättre.
Hoze
I en liten oansenlig lokal inklämd mellan andra klassens second hand-affärer och pizzerior på Stigbergsliden händer det under. Med en oöverträffad blick för den goda råvarans roll levererar Göteborgs mest anspråksfulla sushirestaurang anrättningar av japansk klass för de sanna entusiasterna av god mat.