Göteborgspriset 2013: Och vinnarna är...

22:19 9 Feb 2014

I vansinnigt många år har Nöjesguiden delat ut Göteborgspriset till personer och företeelser som har betytt extra mycket för staden under det gångna året. Juryn har vid flera tillfällen under hösten sammanträtt och debatterat om vem, vad eller vilka som förtjänar att lyftas fram för sin exceptionella briljans. 

Se mer om de nominerade i alla kategorier och läs intervjuer här

HÄNG

Lasagnerian

Lasagnerian står som bevis för att riktig genuinitet och äkthet inte är något som kan köpas av en inredningsarkitekt. Den kommer från hjärtat. Matteo och hans vänner bakom Lasagnerian har med lika delar kärlek och hårt arbete av ett litet hål i väggen i Linnéstaden skapat en sann liten italiensk institution som vi hoppas vi bara sett början på.

Övriga nominerade i kategorin var: KTB och Bengans Fik

LÄSNING

Skrivgruppen Pantrarna

2013 blev året då den etablerade journalistikens trötta resor till förorten för att ”prata med ungdomen” fick omvänd riktning. När Instagramupploppen vid Plusgymnasiet och Brunnsparken skakade mediesverige och välbetalda tyckare började fylla spalterna var det till slut deltagarna från Skrivgruppen Pantrarna som fick sista ordet. Direkt från källan, in i allas hjärtan. 

Övriga nominerade i kategorin var: Athena Farrokzhad och Aaron Israelson

KONST

Vita Rosen

Med ett öppet sinne för nya impulser, en stort nätverk bland unga konstutövare och en horisont som sträcker sig utanför Sveriges gränser har Vita Rosen gjort sig till ett omistlig inslag i Göteborgs samtida konstscen.

Övriga nominerade i kategorin var: Maja Hammarén och Linda Spåman

SCEN

Gruppen och Herrarna

Med sin i dubbel bemärkelse kvicka föreställning Gruppen och Herrarna undersöker Gruppen manligheten i dess olika former. Orup och Pelle Svanslös varvas med Strindberg och Hegel. Gruppen och Herrarna fungerar som en folkbildande ångvält.

Övriga nominerade i kategorin var: Jeanette Langert och Alexander och Påfågeln

MUSIK

Shakarchi och Stranéus

Man blir aldrig profet i sin egen hemstad, sägs det. Efter att Shakarchi och Stranéus erövrat europeiska dansgolv och gjort sig ett namn bland houseälskare världen över är det hög tid att de får det erkännande de förtjänar, också på hemmaplan.

Övriga nominerade i kategorin var: Vita Bergen och Etzia

FILM

Adam Lundgren

Med strålande rollinsatser i både Känn ingen sorg och Torka aldrig tårar etablerade sig Adam 2013 som den viktigaste förgrundsgestalten bland den nya generationens Göteborgsskådespelare.

Övriga nominerade i kategorin var: PewDiePIe och Anna Åström

MAT

Spisa Matbar

2013 bröt Björn Persson, Sofie Persson och Rikard Nilssons ny mark . Tack var dem har den en gång så deppiga Övre Husargatan nu en sprudlande hyllning till Medelhavet, och sätter tonen för en ljusare framtid i detta kvarter.

Övriga nominerade i kategorin var: Burgersson och Hoze

FORM

Nicole Walker

Nicole Walker är ett framtidsnamn. Hennes skarpa känsla för estetik och trender har gjort att hon på kort tid skapat sig en roll som en internationellt anlitad stylist med vind under vingarna.  

Övriga nominerade i kategorin var: L + L och Heidi Nilausen

KLUBB

Feed the Horse

År efter år har Feed the Horse gett alla som gillar queer ett av stans bästa dansgolv. Med otaliga kreativa teman och en djupt trogen publik är de en nyckelkomponent i vägen mot en mer varierad och öppen klubbscen.

Övriga nominerade i kategorin var: Parlour och Cardboard

GLÄDJESPRIDARE

GIL 

Att krogen är till för alla borde vara en självklarhet men är det inte. Att göra en riktigt god öl, skapa en hype och sen bara ge tillstånd att sälja den till tillgänglighetsanpassade krogar är ett genialt grepp att lyfta handikappades lika rätt till det offentliga rummet som letat sig långt utanför Göteborgs gränser och fortsätter att växa för var dag.

Övriga nominerade i kategorin var: Dario Espiga och Zoink Games

Här finns de nominerade till Stockholmspriset och vinnarna av Malmö/Lunda-priset.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!