Framtidens 7 mest spännande, uppkopplade prylar – som redan finns

13:22 18 Nov 2014

Se upp, framtiden är redan här.

Internet of Things, det vill säga uppkopplade fysiska saker, spås nå tre miljarder ting år 2020. För att få en hint om vilka prylar det handlar om har vi rotat igenom crowdfundingplattformerna där man, förutom att stötta entreprenörer och projekt, även kan shoppa framtidsprylar som inte har nått, eller precis har landat på, marknaden.

Här är sci fi-sakerna du trodde att du inte skulle få uppleva på många år – från virtuella nycklar till ansiktsigenkänning (!) i din dörrklocka.
1. Bluesmart

Bluesmart är världens första smarta carry-on-resväska som löser alla problem när man är ute och reser. Man kan låsa upp väskan trådlöst med Bluetooth så att du slipper smånycklar, den har en inbyggd våg som mäter tyngden så att man slipper betala för övervikt, den kommer med GPS som berättar var den är om du eller flygbolaget tappar bort den, och – här kommer det mest fantastiska – den har ett laddningsbart inbyggt batteri för att du ska kunna ladda, till exempel, din telefon. Hej då, utomlandsadapter!

Når marknaden juli 2015 och kommer att kosta 450 dollar.
2. Noke

Och på tal om nycklar – alla hatar nycklar. Det är tunga, de låter och det är alltid en hassle när någon ska låna något inlåst eller när man glömmer, och det gör man alltid, nyckeln hemma. Noke (no key, get it?) är ett smart hänglås som öppnas automatiskt via Bluetooth när man är tillräckligt nära låset. Råkar din mobil dö har Noke löst det också – då kan du klicka dig fram i låset för att öppna det. Med Noke kan du glömma din cykel vart du vill i sommar, och sedan ge din kompis access att hämta den.
Finns att pre-order för 55 dollar styck. Når marknaden februari 2015.
3. Moxie Showerhead

Moxie är ett duschmunstycke och trådlösa högtalare i ett. Äntligen kan vi uppdatera vår upplevelse av gallskrik i dusch – se bara hur lycklig mannen i videon är! Håret flyger, vattnet sprutar åt alla håll, hög musik i duschen – det är genialiskt. Det har funnits liknande lösningar tidigare, men denna är snyggast. Funkar på de flesta duschar och bidrar även till att du sparar vatten medan du lever ut dina rockstar-drömmar.

Finns att köpa från 129 dollar.
4. Sense

Glöm dina sömnappar och släng det smarta armbandet som mäter din sömn, här kommer Sense! Sense är en av de coolaste Internet of Things-prylarna just nu. Den spårar din sömn och ger dig smart data på riktigt. Förutom att agera väckarklocka mäter den temperatur, fuktighet, dina snarkningar, samt sammanställer informationen så att du kan jämföra sömnen de senaste månaderna, och få grafer över de bästa förutsättningarna för den bästa sömnen. Populär är den också. Grundarna frågade efter 100 000 dollar på Kickstarter, men samlade ihop nära 2,5 miljoner dollar.

Finns att förbeställa för 129 dollar och når marknaden i december. I priset ingår ett sömnpiller.
5. Click Stick

Click Stick är en uppkopplad, ekovänlig deodoranthållare som ger dig exakt samma mängd deo för varje användning och som, framför allt, lyser i mörkret. Med Click Stick håller din deo längre och du slipper köpa nya deodoranter med plastförpackning, som ju inte är kul för miljön. Oklart hur smart den egentligen är, men den kommer med en app, så det får duga.

Förbeställ för 19 dollar, eller backa upp projektet som fortfarande ligger live på Kickstarter.
6. Smarty Ring

Den smarta ringen som samlat in över 740% än vad de har önskat sig på Indiegogo (!). Ringen fungerar som en fjärrkontroll till din smarta telefon, vilket gör att man slipper leta fram mobilen om den mot förmodan inte ligger i din direkta närhet när notifikationen, smset eller samtalet rullar in. Med Smarty Ring kollar man sin lur 60% färre gånger per dag. Bra. Och förutom att den är snygg kan den även leta upp din smartphone när du tappar bort den eller när tjuven är framme. Smarty Ring är din mobils förlängda arm, fast på ditt finger. Kommer med en snygg platta som laddar din smartphone och ring samtidigt, så att du slipper utnyttja ännu ett eluttag.

Finns inte att förbeställa, vi får stå ut tills de snart lanserar.
7. Chui

Vill du minimera antalet oväntade besök lanserar Chui detta år den smarta ringklockan med ansiktsigenkänning. Ännu en gång löser man problemet med nycklar, och det enda man behöver ha med sig för att låset ska gå upp är ditt ansikte. Plingar det på dörren och Chui inte känner igen personen klickar du bara in på appen för att se vem det är för att öppna genom mobilen. Är det någon du inte vill ha in, säg en försäljare eller ett ex, kan du bara låtsas att du inte är hemma utan att avslöja dig själv genom att öppna dörren.

Finns att förbeställa för 199 dollar och når marknaden i år.

Hur beroende är du av internet? Siduri har även listat 7 sätt av hantera din www-last.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!