Första ljudboken på Spotify

14:10 22 Jan 2013

Bara några måndaer efter att Filip & Fredrik som första podcast hittade sin väg in till Spotify, släpps nu den allra första ljudboken på streamingtjänsten. Det är romanen "Svenneskräp", en skildring av ett Sverige det sällan skrivs om, "historien som får din mamma att börja gråta och din lillebror att vilja slåss".

Vi ringde upp författaren Kristoffer Cras som nu claimar ljudboksteatern som konstform - med hjälp av Ken Rings narrativ. 

I ljudboken får inte man inte bara höra en röst, utan tre. Varför behövdes det?

– Vi tyckte att ljudboken är en outnyttjad produkt eller konstform. Det är alltid samma personer som läser. Vi ville göra något mer helt enkelt. Det livar upp lite när man kan dramatisera dialogen.

Vill du claima ljudboksteatern som konstform nu?

– Ja, absolut!

Ljudboken kan ju vara svår att ta till sig ibland, det är lätt att tankarna vandrar iväg när man sitter på tunnelbanan eller handlar mat.

– Det är nog lättare så här som vi har gjort, med en helhetsupplevelse. Vi har jobbat med mycket med ljudmiljön, det ger en mycket mer filmisk upplevelse. Det kommer med ett soundtrack också, eftersom det är många olika typer av referenser i historien. När Svenneskräp släpps på Spotify nu som första ljudbok så kommer låtarna vara insprängda mellan det talade.

Så allting kommer att finnas i en och samma spellista?

– Ja, låtarna är inskrivna i handlingen. Man lyssnar på samma musik som karaktärerna i historien gör.

Varför fick du vara den första som fick släppa en roman på Spotify?

– Jag tror helt enkelt att det är så att vi var de första som frågade. Om det är så att vi inte var de första som frågade så är det nog för att vi har med Ken, att det finns en musikanknytning. Även det här med soundtracket också, det kan nog ha varit kombinationen.

I beskrivningen till Svenneskräp står det att Ken Ring är Sveriges viktigaste artist. Hur var det att anlita honom för att ge dina ord en röst?

– Jag tror att det fanns någonting i historien som han tyckte var roligt. Det är ett nytt sammanhang för honom, som han tyckte var spännande och som en kul grej. För min del så har jag lyssnat på Ken ända sedan han släppte en låt på en sådan där samlingsskiva, när jag var i 14-15-årsåldern. Innan tyckte jag att hiphop på svenska var lite töntigt, han öppnade verkligen upp den genren för mig. Det är helt sjukt att höra honom läsa min text, det är svårt att förstå att det är sant.

Var du hela tiden närvarande i studion när ljudboken spelades in?

– Nej jag var inte där alls faktiskt. Det är min kompanjon Henrik som har skött det tillsammans med David Sjödin från houseduon Darwin & Backwall, som var ljudtekniker.

Vi här på redaktionen gillar ju sms-språk – speciellt i talet. Du har ju använt dig mycket av den språkformen i din roman, hur har det bemötts?

– Det bemöts väl med lite skepsis. Det är några som har undrat om jag skriver så för att jag inte kan skriva. Men jag ville inte använda mig av traditionell förortsslang. Det ska vara ett eget landskap som historien utspelar sig i.

Är det här en generationsroman?

– Det är lite lökigt om jag säger det själv, det får andra bestämma. Men om folk säger det så vore det en ärofylld titel. 

Ljudboken är inläst av Ken Ring, tillsammans med Julia Frändfors och Alexander Salzberger. På fredag ordnas en stor releasefest för ljudboken på Spy Bar, där Julia och Ken kommer att läsa upp valda delar ur historien. Dessutom så kommer artisten Simon Emanuel  att framföra sin låt Visionär från soundtracket, och Starvin Mar (Stockholmssyndromet) och ON-REE har lovat att ta med sig några gäster upp på scen till sin show. 

Releasefesten hålls från kl.22 i Vita Baren på Spy Bar, här kan du hitta hela låtlistan till ljudbokens soundtrack. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!