Förbjud gamla människor på tv

13:48 14 Jun 2021

Vi har en bisarr relation till personer som åldras framför kameran. Lösningen är såklart att förbjuda gamla människor och avskaffa tiden.

Jag läser på The Atlantic att Hollywood inte vet vad de ska göra med Angelina Jolie. Den 46-åriga filmstjärnan som gick från att vara skådespelare till att bli något slags naturväsen känd för att tycka generiska saker om världsfred och klimatet. Hon hade nämligen den dåliga smaken att bli äldre. Och med det står Hollywod handfallna. Handfallna!

För att vara ärlig så är det inte bara Hollywood som inte vet vad fan man ska göra med människor som blir äldre. Har du ens någon aning? Den senaste tiden har jag blivit smärtsamt påmind om hur sjukt det är med folk som blir gamla.

Kate Winslet, känd för att spela en ung kvinna i Titanic, är helt plötsligt en medelålders farmor i Mare of Easttown. Hur gick det till? Ingen vet. Helt utan förvarning har hon kråkfötter runt ögonen. Jag läser dessutom i engelsk skvallerpress att hon vägrade – fullkomligt vägrade – snyggredigera en sexscen där hennes “bulgy belly” syntes. Vilken hjälte!

Till skillnad från 53-åriga Nicole Kidman som var skitsnygg och typ balsamerad i Big Little Lies vågade Kate Winslet vara ärlig med sitt utseende. Att det hela är ett bisarrt pr-stunt är skit samma. Vi åt det med sked. För vi har ingen aning om hur vi ska hantera åldrandet. Ena sekunden fetischerar vi det, å andra sekunden hånar vi alla som har mage att envisas med att bli äldre.

Lika obekväm var jag när jag såg Friends: The reunion där Vännerna-skådisarna hade återförenats för första gången sedan någonsin förmodligen. Det sjuka var att de hade blivit äldre. Äldre! Titta bara på Matt LeBlanc. Titta! På 90-talet var han den dumsnygge charmknutten som fick alla tjejer på fall bara genom att smajla och fråga “how you doin’?”. Tjugo år senare är han gammal, gråhårig och tjock.

Samtidigt såg Courtney Cox, Lisa Kudrow och Jennifer Aniston exakt likadana ut som de gjorde 1997, om än lite stramare i huden bara. Hjärnan fick såklart kortslutning. Jag visste inte om jag skulle håna LeBlanc för att han blivit gammal, eller kvinnorna för att de inte blivit det. Vilket av alternativen var mest woke?

Jag vill minnas tv-stjärnorna som rusade till botoxklinikerna när tjockteveapparaterna ersattes med plattskärmar och HD-upplösningar runt nollnolltalet. Ingen ville visa att de var slavar under naturlagarna. Stoppa tiden, avskaffa åldrandet!

I dag har vi ett så sjukt förhållande till åldrandet att vi inte vet om vi ska håna Nicole Kidman för att hon inte vågar visa att hon blivit gammal, eller hylla henne för att hon ser ung ut trots att hon inte är det.

Lyckligtvis är det här en fråga som kommer att lösa sig självt utan att vi behöver rannsaka oss själva. Tack. Och. Lov. Film- och tv-fabriken har med filmer som The Irishman utvecklat avancerade föryngringstekniker för att gamla ska bli unga igen.

Snart vet Hollywood exakt vad de ska göra med Angelina Jolie med andra ord. Mata in henne i ungdomsmaskinen. För gud förbjude att vi ska behöva utsätta oss för gamla människor.

Läs även "Vem kunde ana att Paradise Hotel var sexistiskt skräp?"

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!