Peace & Love, foto: Ryan Garrisson.

Festivalguiden 2018

Redaktion 08:40 24 Apr 2018

Sveriges största festival Bråvallafestivalen har tagit en paus men det gör nästan ingenting. Det är dags att packa gummistövlarna igen.

Åre Sessions
Rebecca & Fiona, Icona Pop, Turbonegro
27-28 april: Åre

Efter förra årets succépremiär med över 8000 besökare kommer Sveriges enda (?) fjällfestival Åre Sessions tillbaka den sista helgen i april 2018. Precis som förra året så är det liftkortet som gäller som entrébiljett till konserterna, som kommer att husera på olika scener och platser runtom i Åre. Nytt för i år är att festivalen kommer att lägga ett större fokus på icke musikrelaterade aktiviteter – såsom toppturer, yoga och freeride sessions.

Brännbollsyran
Veronica Maggio, Tove Lo, Yung Lean, Erik Lundin, Silvana Imam
31 maj-2 juni: Umeå
Efter 16 000 sålda biljetter per festivaldag 2017 har den kombinerade brännbollscupen och musikfestivalen i år landat bokningar som Tove Lo och Hov1. På Campus Arena vid Umeå Universitet samlas studenter, brännbollsfantaster och andra festivalglada för att dels bevittna världsmästerskapen i de svenska skolornas nationalsport, dels sjunga med till sommarfavoriter.

Summerburst
Galantis, Cheat codes, Diplo, Hardwell, La Fleur, Jax Jones
1-2 juni: Göteborg 15-16 juni: Stockholm

I juni återvänder Summerburst till Stockholm och Göteborg för fyra kvällar av elektronisk musik i världsklass. Martin Garrix, Alan Walker och Axwell x Ingrosso är bara några av akterna som tas emot av en trendsäker publik när de kommer för att stilla svenskarnas housebegär.

Sweden Rock
Judas Priest, Helloween, Stone Sour, Graveyard, Madam X, Hedda Hatar
6-9 juni: Sölvesborg
Sveriges största rockfestival lockar årligen hårdrockare från hela världen till Sölvesborg. I år finns Iron Maiden och Ozzy Osbourne som huvudakterna och fyradagarsbiljetterna sålde slut redan dagen de släpptes. För fansen som står utan biljett är det alltså hög tid att söka sig till andrahandsalternativen.

Putte i Parken
TBA
28-30 juni: Karlstad 13-14 juli: Leksand 27-28 juli: Stockholm
Gratisfestivalen återvänder i sommar till tre städer runt om i Sverige för att styra familjevänlig folkfest. Tack vare en mix av genrer kan de flesta som är sugna på sommarkvällar med gratis musikunderhållning hitta något i sin smak.

Peace & Love
Thåström, Molly Sandén, Oskar Linnros, Lamix, Shirin
5-7 juli: Borlänge
De beskriver sig själva som Sveriges mysigaste festival och tar i sommar hjälp av artister som Petter, Linnea Henriksson och Lost Frequences för att hitta den rätta stämningen. 

Öland Roots
Hans Majestät, Saga Isebring, Syster Sol, Maxida Märak
12-14 juli: Sandbergen

Reggaeklassikern firar 15 år i sommar och de försäkrar att det blir tre dagar fyllda med kärlek och solidaritet. Ayla, O-Hund & Eka Scratch, Eskalator och Helt off ft. Timbuktu är några av akterna som står för underhållningen.  

Emmaboda
25-28 juli: Emmaboda
Joy, General Knas, San Holo, Yung Lean

”It’s better to burn out than fade away”, sa Emmaboda-arrangören Håkan Karlsson förra året när han berättade att 2017 skulle bli festivalens sista år. Till fansens glädje kommer Smålandsfestivalen trots utlåtandet tillbaka i sommar och de gör det med akter som Yung Lean, Joy och Kapten Röd.

Queens of Pop
Sarah Klang, Molly Sandén, Rhys, Julia Adams
27 juli: Helsingborg 3 augusti: Uppsala
Arrangörerna Paraply & Curling har snappat upp klagomålen om för få kvinnliga akter på svenska festivaler och skapat en helt ny. När endagsfestivalen Queens of Pop har premiär i sommar kommer bara kvinnliga artister uppträda. De går ut starkt redan första året med en lineup bestående av Zara Larsson, Icona Pop och Janice.

Hudikkalaset 
Lars Winnerbäck, Lamix, Jireel, Cornelia Jakobs
26-28 juli: Hudiksvall
Sedan starten 2010 har Hudikkalaset vuxit till att bli en av Norrlands största musikfestivaler, och med Winnerbäck som galjonsfigur flyttar de 2018 till ett större område mitt i centrala Hudiksvall. Det är inte för inte som staden kallas Glada Hudik.

Storsjöyran
Hov1, Lamix, Lissie, Kaliffa, Zara Larsson, Sarah Klang
27-28 juli: Östersund
Sveriges äldsta musikfestival tillika Norrlands stolthet (om man ska tro dem själva) kan i sommar stoltsera med headlines som Zara Larsson, Ziggy Marley och Sarah Klang. Musikfestivalen rundar upp den tio dagar långa Yranveckan som varje år arrangeras med nöjespark, krogstråk och aktiviteter som wakeboarding och beachvolley.

Big Slap
Tiesto, Afrojack, Burak Yeter, Fedde Le Grand, 
4 augusti: Malmö
Housefestivalen i Malmö som under tidigare år gästats av flera världskända dj’s har inför 2018 års upplaga avslöjat två dragplåster i form av Tiesto och Afrojack som sina första släpp. Festivalen tar plats i grönområdet Tallriken i Malmös största park Pildammsparken. 

Way out West
Kendrick Lamar, Patti Smith, Lykke Li, Fever Ray
9-11 augusti: Göteborg
När Way out West tar över Göteborg under några sommardagar varje år förenas över 30 000 besökare om dagen i Slottsskogen. 2018 blir inget undantag. Internationella publikfavoriter som Kendrick Lamar, Arctic Monkeys och Iggy Pop möter svenska namn som Lykke Li, Sarah Klang och Mwuana.

Statement Festival
Shirin, Maxida Märak, Dolores Haze, Petrina Solange, Karim & Karam
31 augusti – 1 september: Göteborg

Nytt för den svenska festivalsommaren är mansfria Statement Festival. Efter rekordmånga rapporterade sexualbrott under festivaler 2017 tröttnade komikern Emma Knyckare och tog initiativ till att starta en mansfri festival – av och för tjejer, ickebinära och transpersoner. Statement Festival är resultatet av projektet och i skrivande stund har bokningar som JOY, Beatrice Eli och komikern Nour El-Refai presenterats. 

Popaganda
First Aid Kit
31 augusti-1 september: Stockholm
När festivalsommaren närmar sig slutet fyller Popaganda traditionsenligt Eriksdalsbadet med musik under en helg. Än så länge har bara First Aid Kit (inte så bara) släppts men 2017 bjöd på bland annat Tove Lo, Sabina Ddumba och Oskar Linnros.

Läs även: Nya Gagnef, Gather arrangerar gratis musikfestival samt Ny festival till Asperö.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!