En sommar utan Sveriges största festival

15:28 19 Apr 2018

Det blir en sommar utan Bråvalla. Strax efter fjolårets upplaga konstaterade ledningen att sexualbrotten fortsatt dominera bland polisanmälningarna och att festivalen nått bristningsgränsen. Men med pausen kommer också 50 000 kampande ungdomar leta ny festival.

Beslutet blev ett tydligt ställningstagande som resulterat i att festivalsverige står utan en festival som årligen lockat 50 000 besökare. Var tar alla de här vägen? Och vilken betydelse får tomrummet som Bråvalla lämnar efter sig för festivalsommaren?

Vi börjar i grannlandet Danmark. Trots att det bara är en bro som skiljer länderna åt har Roskildefestivalen lockat ett mindre antal svenska besökare än till exempel de norska de senaste åren. Och man behöver inte vara ett geni för att räkna ut att Bråvalla, som krockat med Roskilde har varit en av orsakerna.

I år hoppas festivalen på fler svenskar.
– Svenskarna är fortsatt den största gruppen efter de danska och norska gästerna. Det är svårt att svara på om vi säljer fler biljetter till svenskar i år, men vi hoppas självklart på det, säger Christina Bilde, talesperson för Roskilde-festivalen.

Bland annat ordnar festivalen arrangerade resor från flera städer i Sverige som ska ta de svenska besökarna till grannlandet.
– Idén med Roskilde Road Trip är att bygga upp det speciella samhället som skapas på Roskilde redan när besökaren lämnar hemmet. Och samtidigt blir det lättare att komma dit. Vi hoppas på att de två sakerna kan göra att ännu fler svenskar vill åka till Roskilde.

Även Roskilde har haft problem med sexualbrott.
Christina Bilde är noga med att påtala att Roskilde är en säker plats att vara på, men att festivalen möter samma problem som samhället i övrigt när 130 000 människor flyttar in. I år bjuder man in myndigheter, experter och organisationer inom sex och samhälle.
– Vi hoppas att detta kan bidra till en kulturell förändring i allmänhet, även utanför festivalen, säger Christina Bilde. I Sverige är alternativen till den klassiska campingfestivalen inte jättemånga. Men visst finns valmöjligheter för de 50 000 festivalare som i år blir festivallösa. Emmaboda och den allt mer populära Gagnef är två. 

Men har du varit på Bråvalla förra året och tänkte utforska festen i Dalarna i år ska du kanske tänka om. Svaret på frågan om de hoppas kunna öka biljettförsäljningen i år när Bråvalla inte är på kartan är tydligt.
– Man skulle kunna säga att vi hoppas på raka motsatsen. Tältande hos oss är mer som en naturupplevelse än vad det är på Bråvalla. Vi ska särdra oss i år och göra det ännu mer  till en finsmakarfestival. Det har vi även gått ut med. Det är lite luddigt, men det är färdigrejvat hos oss, säger arrangören Peter Schröder.

Gagnef anser sig inte ha samma problem med sexualbrott som flera andra festivaler.
– Vi har haft noll fall. Vi håller festivalen ganska liten och intim. Vi har arbetat in någon slags anda bland våra besökare. Men vi märkte att vi riskerade att tappa den, det kom lite yngre gäng som inte hade samma mindset som mest var där för att bli bänga och stöka. Då är väl vårt recept att byta ut viss publik genom vissa justeringar. I Emmaboda är det däremot inte färdigrejvat. Festivalen har aldrig krockat med Bråvalla och många har besökt båda.
– Vad jag sett, när man kollar på sociala medier så är det många som valt att besöka båda. Däremot kan jag tro och hoppas på att vi kan locka några nya besökare nu i år, säger Emmabodas general Julia Isberg. 

Ledningen är väl medvetna om problematiken kring sexbrotten. I förberedelserna har man bland annat utbytt erfarenheter med andra festivaler och arrangörer. På festivalen kommer man uppmuntra besökare till att anmäla.
– Det finns alltid ett mörkertal, men vi uppmuntrar våra besökare att anmäla. Det gör det lättare för polisen och det kommer absolut vara en del av vårt säkerhetsarbete i år.

I år gör man vissa förändringar.
– Vi kommer ha mer belysning och mer stärkt stängsel in till festivalen. Observation är superviktigt och något vi kommer att jobba med. Att varenda en som arbetar på festivalen lyfter sin blick och har koll på vad som händer, säger Julia Isberg.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!