Farbror Joakims (konstmuseum)

Anders Karnell 16:35 2 May 2011


När flyttar Whyred in?

”Guldfärgen på huset är gjort med samma legering som tiokronan”, säger arkitekten förtjust när han berättar om Sven-Harrys (konstmuseum) i Vasaparken. ”Det hela är väldigt Joakim von Anka på något sätt!”, skrattar arkitekten och  läppjar på ett glas vin.

Öppningsutställningen är Lars Kleen. Det är en fröjd att se Kleens konstiga byggnationer av trä, armeringsjärn, murbruk, rep och plywood. Runt omkring mig på VIP-vernissagen är det den vanliga artcrowden, men det är också en kategori som inte brukar synas vid sådana här tillfällen: WHOP:s, det vill säga Wealthy Healthy Older People. Äldre som inte tänker lämna något annat än minnet efter sig.
När Disney började sända sina Duck Tales i slutet av åttiotalet moderniserade man Farbror Joakim, som gick från att vara en gniden, ensam krösus, till att vara en cool, rik anka som hängde med Knattarna och gav sig ut på skattjakter. Och så ser han fortfarande ut. Det är precis som Sven-Harry – en snart 80-årig WHOP på skattjakt.
Det han redan samlat ihop kommer att visas fullt ut från och med december, i en kopia av hans Lidingöbostad på taket av den nya byggnaden. Andra samlare har redan rynkat på näsan och undrar om ”det verkligen behövs en ny konsthall”, men jag tror att de bara är avundsjuka. Vi andra är egentligen bara små knattar som får kolla in Farbror Sven-Harrys skatter från äventyr på Bukowskis.
Joakim von Anka hade en turkrona som han alltid bar med sig, för det var den första kronan han tjänat. Han hade den till och med på sig när han tog sig ett pengabad i sin ofantliga förmögenhet. Om Sven-Harry har någon turtavla vet jag inte, men jag undrar om inte hela huset är en turpeng för Stockholms konstliv? Det är ju trots allt en gigantisk Tia. Alldeles trendig och guldgläns-ande. Någon mer än jag som undrar när Whyred flyttar in?

1 Lundahl & Seitl
Magasin 3, den 5–8 maj
Under tre dagar är det äntligen dags för Nöjesguiden-älsklingarna att visa upp sitt senaste verk, The Infinite Conversation! Det är underbart kul att Magasin 3 också har förstått att de helt enkelt är det bästa som hänt Stockholm på länge. Jag hoppas verkligen att konversationen blir oändlig. På riktigt. Att den aldrig tar slut.

2 Music in Art
Milliken Gallery, Luntmakargatan 78, den 5 maj–23 juni
I New York pågår just nu utställningen Looking at Music 3.0 på MoMA. Den amerikanska utställningen kollar hur populärmusiken påverkat konsten, på Milliken är det musik-konst som ställs ut och spelas upp live den 5–7 maj och sedan varje fredag under resten av månaden. Det är så klart fri entré när konsten rockar loss. Sweet!

3 Daniel Knorr
Färgfabriken, den 7 maj–14 augusti
Färgfabriken har hållit stängt sedan början av januari och öppnar igen lagom till sommarsäsongen. Fest! Man måste gilla ett ställe som liknar sig vid en flickgrupp på nittiotalet. De öppnar med en gigantisk installation av Daniel Knorr i den jättelika stora salen. Sommaren är här.

4 Lisa D. Manner
Peter Bergman, Torsgatan 41, till och med den 4 juni
De här bilderna får mig att sträcka mig efter min gamla Time Planner och gå igenom alla mina mindmapping-teckningar som en coach sa skulle vara sååå bra att göra. Men frågan är om det skulle vara så spännande? Jag tittar hellre på Lisa D. Manners fiffiga och trivsamt vardagsdystopiska oljemålningar.

5 Lust & Last
Nationalmuseum, till och med den 14 augusti
Det verkar vara en publiksuccé redan. Tänk att det ska vara så spännande att gå se på lite naket och milt porriga bilder? Men det är klart, det är inte varje dag som konstsnusk visas upp. Se upp för män i trenchcoat i utställningen.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!