”Ey lyssna, håll käften!”

14:02 1 Sep 2011

 

”Inga smala gussar” är en uppmaning som under 2011 har kunnat höras på diverse kurvhyllande klubbar. För Rebecka Hedström är det bara ännu ett sätt för män att instruera kvinnor om hur deras kroppar ska se ut.


Det finns ett vanligt antagande att kvinnor kontinuerligt behöver förses med information om sitt fysiska tillstånd. Att vi måste ha ett regelverk att förhålla oss till, med tydliga instruktioner: inom dessa ramar får ni verka.
Det finns flera institutioner som parallellt med varandra arbetar med att sprida denna samhällsbärande information. Tryckt press som till exempel Elle (det är helt okej att acceptera att du är en 38 och inte en 34), nätaktivister (Killar är galna i mulliga tjejer – Flashback Forum), och andra som väljer att arbeta viralt via sociala medier och liveevenemang (@TofferToff ”Ey lyssna! Inga smala gussar!”) Välkommen till Killarnas Informationsenhet! Upplysningen kommer dessutom inte sällan från en genpol från helvetet. En samling med, i många fall, regelrätta troll känner sig manade, utvalda, att bära fanan. Du får aldrig släppa fokus. Det finns en mängd olika undergrupper, som alla lobbar för vitt skilda uttryck, men anspråket är detsamma. Som kvinna är du alltid en del av allemansrätten, en kommunal park. De här snubbarna beter sig som att deras skattepengar finansierat våra rövar.

Det finns naturligtvis kvinnor som arbetar med detta också, Onkel Toms och Daddy's girls, som lider av Stockholmssyndromet. Hon som välmenande nyper dig i höften, sticker åt dig en bulle och säger att ”Män vill ha lite att ta i”. Eller Vecko Revyns chefredaktör som publicerar texter som ”Killarna avslöjar: det här tänder vi på!” och den som låter fotografera tioåriga modellen Thylane Blondeau för Vogue Enfants i stiletter och en sexig pose. Jag är övertygad om att journalisten Julia Skott har goda avsikter med bloggen ”Kroppsbilder”, på vilken du kan se fotografier av ”helt vanliga kroppar”, men det enda som händer när jag ser dessa bilder är att jag fortfarande tänker på min jävla kropp?

Samtidigt känns det lite obalanserat, eller hur? Ingen SER killarna? Jag tror att Pär Ström håller med mig. Orättvist, och jag vill gärna erbjuda min hjälp. Det är tveksamt om killar får tillräckligt med information om kvinnors önskemål. Vi kan börja lättsamt framför en spegel med en manual jag tagit fram; KILLBOOST med kapitel som ”Bli en tjejmagnet!” och ”Tjejfakta du aldrig hört förut”. Babysteps, innan vi kör 100 procent body focus. Och kom ihåg; Kvinnor älskar naturliga killar.

Det absolut värsta är de som talar om ”den riktiga kvinnan”, de som nöjda vill motarbeta de ”anorektiska idealen från modevärlden” genom att erbjuda ett annat, och möjligen ännu mer svårtillgängligt ideal. ”Sluta banta tjejer!” ”Sådär ser barn ut, sådär ser inte kvinnor ut”. Här kommer ett pressmeddelande ”Män älskar kurvor”. Som om det finns två läger, ett med reklamens barnkroppar och ett annat, i den ”riktiga” världen, där alla kvinnor har kroppar som Beyoncé, som de kan släppa fram, om de bara nås av rätt information. Bisarrt då det dessutom för de flesta kvinnor är lättare att svälta sig till en size 0 än att inte vara ”en smal guss”, med midja på en centimeter och en studsig rumpa. Det spelar egentligen ingen roll, då det inte är hur idealet ser ut som är problemet, utan det faktum att så många tar sig rätten att formulera ett problem och sedan ”lösa” det. Såhär är det; allt hänger ihop. Att kvinnor våldtas, att jag känner typ en kvinna som aldrig bantat, att du tar dig friheten att informera mig om hur min kropp ser ut och borde se ut. Ey lyssna, håll käften. ■
                       
Rebecka Hedström är kommunikatör.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!