En sportbar på E

15:38 20 Nov 2019

I slutet av september fick Malmö sin första e-sportbar, den fjärde i Sverige. Clara Popenoe Thor gick AFK och tog sig till Kappa Bar precis i tid till slutspelet i League of Legends. Lol.

Det är fars dag, klockan är 16:25, och jag har rusat in på en bartoa. Inte vilken som helst. Jag är på en bar där det i loggan står “anno 1337”, vars enda avvikande öppettider är julafton, juldagen och idag; League of Legends-finalen. Idag har de extraöppet.

När jag vågar lämna toan och möta mitt öde, att prata med gamers och låtsas att jag kan något, håller Fun Plus Phoenix på att vinna det avgörande setet mot G2. Det lilla man måste veta om e-sport är att det precis som annan sport är en reflektion av världen, och i detta fall betyder det att Kina styr absolut allting. När kinesiska FPX vinner mot europeiska G2 möts det ändå av jubel på vissa håll. Kanske tror de att Kappa bar är övervakat. Vem vet. 

Jag frågar i alla fall runt för att få lite bättre koll på stämningen här. Lucas och Mikael har varit här några gånger, trots att Mikael inte gamear. Det är mest Lucas som drar med honom. Jag pratar också med Matthias, som jobbat här sedan Kappa Malmö öppnade i september.

Vann rätt lag?
Lucas: Nej, inte direkt. Jag hade förväntat mig lite annat upplägg på gamesen, men det var kul att få se det ändå.
Matthias: För mig personligen känns det bra, jag har bott i Kina länge, så det är mitt lag. Men jag kan tänka mig att andra inte är lika nöjda.

Just nu är Matthias i tjänsten, så han spelar inte och kollar inte så aktivt på finalen. Men han säger att han brukar spela själv också.
Matthias: Jag spelar helst multiplayer-spel, det kan vara allt från Dota, LOL, WOW, till andra MMO.

Absolut vet jag vad ett MMO är. Nej, tyvärr inte. Mitt gamervokabulär är dessvärre relativt begränsat. Jag frågar om de som kommer hit främst spelar multiplayer eller “FPS”. Han rättar mig, snällt.
Matthias: Nej, det är inte så många som spelar single-player nuförtiden.

Single player! Fan, att det var så lätt!
Matthias: Jag tror att de flesta spelar någon form av multiplayer. Här är det playstation i så fall, eller på dator. Men det är nästan aldrig någon som kommer ensam på datorn. Folk spelar med kompisar.

Hur skiljer det sig från en vanlig sportbar, förutom det självklara?
Matthias: Åldersgruppen är lite lägre, generellt sett. Jag tycker det är lugnare. Det märks på kvällarna, det är inte så stökigt här. Vi har aldrig haft det stökigt här.

Mikael, som är här och ser på matchen, tror inte det skiljer sig något speciellt. Konceptet är detsamma. Här kan alla samlas, det är bara olika spel det handlar om.

Hans vän Lucas tycker det är mer laidback.
– Det spelar ingen roll hur man ser ut, utan det är mer att man kommer hit för att man har samma intresse. Det är lite annorlunda tycker jag än om man går till, ja, jag ska inte nämna namn men…

En fördom åtminstone jag har om sportbarer är att man måste kunna väldigt mycket och att det finns en kunskapshets – något som stoppar mig eftersom jag är fullständigt korkad. På sportbarer måste man kunna taktiken och alla spelares namn och nästan visa upp sig lite grann. Stämmer det in även på e-sportbar?
Lucas: Inte på ett “flexvis”, däremot kan jag tycka det är kul att kunna dela med sig, till exempel när det handlar om strategispel som kräver mer av ett djup.
Mikael: Testosteronhypen finns inte på samma sätt här. Den är lite mjukare och lägre.

Music to my ears! Den främsta anledningen till att jag ville besöka Kappa, förutom att fylla tomrummet i mitt inre, är att jag vill vara där innan alla är det. Varning för spaning nu. En öl för 39 kronor? Starkt gratis wifi, öppet till midnatt på veckodagar och 02 på helger? Ingen dömer dig om du kommer dit själv? Låg testosteronhype? 

Det låter som ett undantag till Malmös nattliv, inte för att säga ett hak. Snart kommer alla gå hit ironiskt. Den fullkomliga avsaknaden av mys, den knöktomma uteserveringen. Det har något.

Om den tomma rökrutan är Annika Strandhälls eller e-sportens förtjänst kan inte jag avgöra. Och om det kommer bli succé eller inte kan jag inte heller avgöra, men kom ihåg var du hörde det först.

Kappa Bar ligger på Baltzarsgatan 31.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!