Drömjobb: Klara Svensson

14:07 12 Aug 2013

Klara Svensson är 27 år gammal och bloggar på Nöjesguiden på grund av hennes wits men har också ett riktigt mäktigt jobb. Som projektledare för SVT:s webb har hon basat över evenemang som Melodifestivalen och Guldbaggen. Så hur får man ett sådant fett jobb? Vi frågade henne om vägen dit. 

Klara! Vad exakt jobbar du med?

– Jag är projektledare och exekutiv producent på SVT och jobbar främst med webbprojekt, webbunika serier, hybrider mellan webb och teve och programutveckling av nya nöjesformat. "Alla tiders hits" som börjar på SVT1 i september, där är jag en av sex upphovshen.

Vad innebär det?

– Att jag har världens bästa jobb på ett ungefär.

Hur lyckades du norpa det jobbet?

– Jag blev rekommenderad, och sedan var jag på en uppsjö av intervjer och charmade tydligen mysserna av mina framtida chefer.

Tjusig universitetsutbildning eller "self-made"?

– En kombination faktiskt. Jag har pluggat lösa kurser på universitet och högskola, mest inom journalistik för jag närde en dröm som Uppdrag Granskare™ som ung. Men jag har ingen full examen och har således jobbat arslet av mig i några år. Det går om man är trevlig och har lite flyt! Och aldrig tackar nej fast man är fullkomligt livrädd för uppgiften.

Vad är den rakaste vägen till drömjobbet?

– Inom min bransch behöver man slita ett par år, även om man har en utbildning. Man måste vara beredd på det och aldrig ge upp. Jag har många programanställda (heter projektanställning i verkliga världen) och de flesta som jobbar i mina projekt har kontaktat mig många gånger med jämna mellanrum och visat sig allmänt hungriga. Och har bra referenser såklart. Men alla har inte en klassisk utbildning i mediaproduktion, så det går ändå även om de utbildade har förtur om de visar samma goda kvalitéer.

Har det här alltid varit målet?

– Jag planerar inte längre fram än tre år i stöten för det tycker jag är lite löjligt. Men för tre år sedan kunde jag inte ens drömma om SVT så vem vet. Livet förändras och målen med det.

Har du en plan-b ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– Nej. Eller ja! Kanske kock? Kom ju in på Le Cordon Bleu en gång i tiden, men kände att jag inte ville skola om, om jag inte var beredd att bli nästa bästa kock i Sverige. Och herregud, orka det? Stå och harva med grönsaker julienne i tio år och bli antastad av nån jävla souschef? Nä.

Kontakter kan ju vara A och O. Vad har kontakter betytt för dig?

– Otroligt mycket. Jag har fått så mycket igen av min tid på 1000apor och Schulmangruppen. De har hjälpt mig mycket, och jag är evigt tacksam.

Har du behövt nära många egon för att ta dig dit du har tagit dig?

– Haha, faktiskt inte. Har överlag haft bra chefer. En idiot kanske, men det är i det förflutna och jag golar aldrig.

Har du något okonventionellt karriärråd?

– Våga lita på människor och se det bästa även i dom som gör det surt för dig. Och hjälp dom du kan. Du har igen det.

Skulle du någonsin kunna tänka dig köra "eget"?

– Nej, inte just nu. Jag vill ha ett jobb att gå till med massor av kollegor, och på SVT får man ju flera tusen.

 

Klara Svensson är den första av fyra stockholmare att bli intervjuad om sitt drömjobb i samarbete med Monster.se

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!