Döskalle & Mästerligt möter Partiprogrammet

Redaktion 16:02 30 Apr 2014

partiprogrammet.jpg
Foto: Josefin Mirsch

Med supervalet i rasande antågande är det inte konstigt att Aftonbladets debattprogram Partiprogrammet, under ledning av tidningens debattredaktör Karin Magnusson och rapparen och krönikören Behrang Miri, har slagit tittarrekord. Döskalle & Mästerligt stormade det heliga Schibstedhuset för ett samtal om styrkan i snabbhet, Filippa Reinfeldt och #tintingate.
 

betyg: 1 Hur många debattprogram tål Sverige?

Karin: – Ganska många. Ju fler som görs desto fler röster kommer fram.


betyg: 6 Vad är syftet med Partiprogrammet?

Karin: – Vårt uppdrag är att vara en del av valbevakningen på Aftonbladet, och att nå den yngre publiken. Vi riktar oss till en grupp som kanske inte är så intresserad av teknikaliteter, men väldigt intresserade av ideologi och moralfrågor.

Behrang: – Politik är så mycket mer än bara politiker, val sker varje dag. Du kan ta ställning utan att behöva vara aktiv i ett politiskt ungdomsförbund – starta Facebook-upprop, arrangera demonstrationer, skriva en debattartikel, göra politisk satir. Det är viktigt att visa den bredden.


betyg: 6 Ligger det i ett debattprograms natur att vara väldigt snabbt och inte särskilt djupgående, eller har det att göra med er unga målgruppp?

Karin: Vi vill göra ett program som folk tittar på så mycket som möjligt – allt blir inte nödvändigtvis bättre för att det är längre. Hellre kort och bra än långt och dåligt.


betyg: 1 Finns inte risken att det då blir substanslöst? Tjänar det något till att lyfta frågan bara för att ha den lyft?

Karin: – Ja, det tror jag. Det är väldigt svårt att tänka sig ett nyhetsflöde eller ett program som enbart går på djupet i alla frågor. Då skulle vi bara sända dokumentärer och helkvällar om ett enda ämne. Granskningarna finns i Aftonbladets totala journalistik, de saknas inte, men Partiprogrammet ska vara ett aktuellt program som tar upp politik i väldigt bred bemärkelse.


betyg: 1 Vi vet att du, Behrang, efter debatten om Instagram-kontot @svartkvinna, nämnde att du hade velat ställa mer ingående frågor.

Behrang: – Jag tycker att det är bra att det blev ett samtal och inte en debatt. Det är viktigt att synliggöra den rasism som svarta och rasifierade kvinnor upplever. Alla debatter och samtal ska inte behöva vara one-liners och punchlines. Men det ena behöver inte utesluta det andra, jag tror att det är viktigt med ingående frågor och djupgående analys, för att vår målgrupp är intresserad av det. Samtidigt som man självklart hittar ett tempo. 


betyg: 1 Önskar du någonsin att du inte hade flyttat på Tintin-böckerna?

Behrang: – Den debatten blev från början väldigt felvinklad. Det hela handlade om en flytt på fem meter, från en hylla för yngre barn till en hylla för äldre barn. Men jag tycker att diskussionen kring hur barn påverkas av olika normer, stereotyper och nidbilder är viktig. Debatter om Tintin i Kongo, Lilla Hjärtat, och rasprofilering har lett till att fler och fler börjar förstå. Vi lever i 2014, en annan verklighet och detta måste synas.

Vuxna har generellt en större källkritisk förmåga, vi kan generellt placera saker i en kontext. Om jag skulle läsa Mussolinis Fascismens doktrin betyder inte det att jag vill bli Mussolini, utan att jag vill analysera vem han var, var han fick sin hemska ideologi ifrån. Barn har tyvärr inte den förmågan och vi skulle aldrig få för oss att göra Fascismens doktrin till barnlitteratur. Vi som vuxna har en skyldighet att jobba med dessa frågor. Kolla på ”The Doll Test” på YouTube, där syns det tydligt hur barn i tidig ålder omedvetet påverkas av normer och stereotyper.


betyg: 1 Det verkar som att det i Parti-programmet främst är din Melodi-festivalen-persona som visas upp. 

Behrang: – Jag är jag, och jag är mångfacetterad så som alla människor är. Jag ser inte mig som en karaktär. Jag tror att jag och Karin komplementerar varandra, och det skapar fler ingångsvinklar och fler perspektiv. Vi befinner oss i olika sfärer. 


betyg: 1 Finns det någon osämja mellan er?

Karin: – Nej, det skulle jag inte säga.

Behrang: – Vi lär känna varandra. Jag kastades in i hetluften direkt, och det är en process. Att skapa relationer tar tid, det handlar mycket om att ge och ta, att lära sig av varandra. Men jag ser positivt på framtiden. Och samtiden!


betyg: 6 Vem är den roligaste gäst ni haft i programmet?

Karin: – Aron Flam hade ett perspektiv på narkotikadebatten som han uttryckte på ett väldigt roligt sätt, han gick in i en karaktär, och det utmanade mig som programledare. Och Filippa Reinfeldt var en rolig gäst. Hon är en slipad politiker med personlig ton, och hon ler alltid. Då får man jobba, det är kul. 

Behrang:Jag kommer från hiphop-rörelsen, och tycker att hiphopen är en av de mest samhällsmedvetna, politiska rörelserna som finns. Därför är det grymt att vi ger dem recognition för det. Samtalet med Carlito blev bra. Sedan tyckte jag om ungdomarna från Globala gymnasiet, de som blockerade SD. Detsamma gällde ungdomarna som pratade om skönhetsideal. Man dumförklarar ofta ungdomar, som att de inte kan eller vet något om politik. Om man istället ger dem utrymme visar det sig i många fall att de har mer koll än många vuxna.


betyg: 1 Vem är den tråkigaste?

Karin: – Jag är extremt självkritisk som programledare. Om det är dåliga gäster är det oftast för att jag har gjort ett dåligt jobb.


betyg: 1 Hur mycket rasism och kvinnohat måste ni sortera igenom i Twitter-kommentarerna till programmet innan ni hittar en som går att läsa upp i tv?

Karin: – Det är inte vi som sitter med chatterna, men det är klart att vi vet att vissa ämnen lockar till sig vissa åsikter. Vi jobbar på en kvällstidning, det här är inte något som chockerar oss. Men vi ska heller inte ta upp ämnen som folk inte tycker något om. Vi vill att människor ska reagera.

Behrang: – Jag har personligen fått en del kommentarer som ”ska du islamisera Aftonbladet?” på min Facebook-sida strax efter att jag fick programledarjobbet. Det är dock inte något som bara jag upplever – många upplever rasistiska och sexistiska påhopp varje dag.


betyg: 6 Hur gör man för att orka fortsätta debattera?

Karin: – Det kommer nya röster hela tiden, och de synliggör nya, angelägna ämnen. Det jag kan känna en tröttnad inför är snarare de inrepeterade politikersvaren, men om de är de enda svar jag får är det jag som gör ett dåligt jobb.

Behrang: – Vi kan inte sitta med en retorik och en samhällsanalys från femtiotalet. Vi lever i 2014, vi måste hela tiden uppdatera oss och vara samtida. Men jag förstår frågan, när ska människor fatta? Det är där folkbildningen kommer in. Jag tror inte att samhället förändras bara genom debattprogram. Det behövs människor som jobbar på gräsrotsnivå, komiker som gör satir, musiker som tar ställning och folk som konstant har ett makt- och normkritiskt perspektiv. För mig är det ett helhetsperspektiv, och vi måste vara en reflektion av samtiden. Att lyfta och synliggöra saker och ting, det får aldrig ta slut.

 

Från Scandic Grand Central i Stockholm sänds "Partiprogrammet" live på Aftonbladet TV varje onsdag klockan 19.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2014.