Foto: Frida Salomonsson

Döskalle & Mästerligt möter Bibi Rödöö

Redaktion 16:55 25 Jun 2014
Sedan 1959 har Sommar i P1 varit en del av den svenska vardagen under årets varmaste månader. Och för artonde året i rad är Bibi Rödöö programchef. Döskalle & Mästerligt ryckte tag i henne utanför Radiohuset för ett samtal om mutor, favoritvärdar och representation.


betyg: 6 Hur går det till när ni väljer ut pratare?
Sommars namnkommitté, bestående av en samling goda publicister från olika redaktioner på Sveriges Radio, träffas och diskuterar namnförslagen. Våra egna och alla de vi får från många olika håll. Det blir kreativa och lustfyllda diskussioner.

betyg: 6 Hur inblandade är SR:s producenter i innehållet?

Sommar-producenterna hjälper Sommar-värdarna att göra radio. Det är ju många som aldrig gjort det förr. Producenterna är bollplank för diskussion om manus och låtval. Ofta blir det ett nära samarbete. Personkemin mellan producent och värd är väldigt viktig. 


betyg: 6 Hur mycket tänker ni på representation och minoritetsgrupper?

– Det viktigaste för oss är att de 58 personer som tackar ja till att sommarprata har något att berätta som är intressant för andra människor. Att alla inte har samma bakgrund vidgar vyerna och berikar helheten.  


betyg: 1 Kakan Hermanson kritiserade årets urval av sommarpratare för att vara en alldeles för vit skara. Hur svarar du på kritiken? 

– Jag har bestämt opponerat mig mot att Kakan Hermanson beskrivit presskonferensen som en nationalistisk tillställning på grund av blommor i håret och allsång. Vilket även en rad intellektuella debattörer har beklagat. Mustafa Can, som avslutar Sommar i år och som höll talet till Sommar 55 år på presskonferensen, var en av dem. Liksom Jason ”Timbuktu” Diakité som inleder Sommar nu på lördag. Kakan Hermansson är bara en i raden av personer som har åsikter på namnlistan. En annan person anser tvärtom att det saknas personer som stödjer Sverigedemokraterna. En tredje att det borde vara 57 procent från Norrland eftersom det är den procentuella delen av Sveriges yta. En fjärde att det saknas någon från Halland. En femte att det alltid bör vara en arkitekt med. Och så vidare. Man tittar på namnlistan med olika glasögon.


betyg: 1 Vilket sommarprat blir årets Abele?

– Inte ens jag vet vad alla Sommar-värdar ska berätta. En del saker känner jag till som inte berättats tidigare, men det sparar vi till programmen sänds. 


betyg: 6 Hur ofta händer det att personer tackar nej till att sommarprata? Och vilka argument används? 

– De allra flesta tackar ja direkt och skriker av glädje (eller fasa) i telefonen. En del stegrar sig inför att stiga upp på den stora scenen. Andra vädjar på grund av tidsbrist om att få göra det nästa år istället. 


betyg: 1 Hur svårt är det att muta sig till ett sommarprat?

– Haha. Ingen har fattat ännu vad som gäller. Trots att jag förser alla med mitt kontonummer. 


betyg: 6 Har du någon önskesommarpratare som ännu inte har fått komma till tals?

– Jag får ofta den frågan och försöker alltid undvika den. Min önskelista är hemlig även den. Men om Kronprinsessan skulle ringa och böna och be skulle jag överväga saken. Utan insättning på bankkontot.


betyg: 1 Varför får vissa prata så många gånger?

– I modern tid är det inte så många som talat så många gånger. En del kommer tillbaka eftersom deras program uppskattats så högt av lyssnarna. 


betyg: 1 Vilken sommarpratsklyscha är du mest trött på?

– En riktigt bra berättare ska kunna få liv i den mest slitna kliché, men jag är inte så förtjust i kronologiska barndomsskildringar.


betyg: 6 Efter Vinter i P1, när sluter ni cirkeln och börjar med ”Vår” och ”Höst”?

– Aldrig. Längtan är bra för lyssnarna och Sommar- och Vinter-värdskapet är en exklusivitet.


betyg: 1 Varför vill ni föryngra programkonceptet? Var ska darrhänta akademiker över 50 få sin beskurna del av public service egentligen?

– Det geniala med Sommar är att det är en brobryggare mellan personer från olika sfärer, bakgrunder och åldrar. Jag tror att det är superintressant för en 50-åring att höra Felix ”PewDiePie” Kjellberg berätta om sin väg fram till att bli världens mest sedda person på internet. Samtidigt som det är väldigt berikande för en 25-åring att höra 93-åriga Nina Lagergren berätta om sin bror, diplomaten Raoul Wallenberg, som tillfångatogs och försvann under andra världskriget efter att ha räddat hundratals judar undan förintelsen.  


betyg: 1 Varför är de eviga blomsterkransarna så heliga i Sommar-sammanhang?

– För att de är sinnebilden för att det blir sommar även i år. Efter höst, vinter och vår kommer äntligen sommar och Sommar!


betyg: 6 Vilket är ditt personliga favoritsommarprat? 

– Jag har jobbat med Sommar i 18 år nu och det är omöjligt att välja bland allt bra. Men under tortyr svarar jag Mustafa Cans Sommar 2003 då han hyllade sin mor och all världens mödrar. Det programmet vann även ett par priser.


betyg: 1 Vilket var sämst?

– Pass.


betyg: 1 Nej ärligt, vilket var sämst? 

– Jag kan faktiskt inte svara eftersom alla Sommar-värdar gör sitt yttersta för att det ska bli bra. Och något jag kanske inte gillar, gillas av andra. Passet kvarstår. Sorry!


betyg: 1 Hur många gånger har programmet blivit anmält till granskningsnämnden? 

– Det har anmälts väldigt många gånger under mina 18 år som ansvarig, men aldrig fällts. Rekordet är nog en drös anmälningar efter Sommar med Lena Andersson 2005 då hon undersökte Jesu handlingar ur ett moraliskt och existentiellt perspektiv.


betyg: 6 2007 kraschade Filip och Fredrik SR:s server på grund av lyssnaranstormning. Vem skapar årets krasch?

– Vi har faktiskt laddat med extra serverkapacitet när PewDiePie sänder. Annars har Fredrik Wikingsson sagt att han vill att telefonnätet ska svaja efter hans program. Vi får väl se om han lyckas…


betyg: 1 Brukar det hända att någon du har haft höga förväntningar på visar sig vara en besvikelse?

– Ja. Och tvärtom.


betyg: 6 Vad är du stoltast över under dina 18 år som chef för Sommar i P1?

– Att intresset för programmet ökat så mycket under mina år och att nyanlända svenskar ser det som en genväg för att förstå sig på det nya hemlandet. Och att människor som bott länge i det här landet hör berättelser från de som kommit hit senare. Sommar är en av få kvarvarande lägereldar i Sverige och det finns obegränsat med plats runt elden för alla nytillkomna. 


betyg: 6 När ska du själv sommarprata?

– Tänk, jag fick den frågan senast ikväll av Leif Pagrotsky på franska ambassadörens avskedsmiddag. Jag kan ju inte gärna fråga mig själv… 

 

Sommar i P1 sänds varje dag till och med den 17 augusti.

 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!