Döskalle & Mästerligt möter Beatrice Ask

Redaktion 16:29 27 Aug 2014

beatrice-ask.jpg

Foto: Evelina Carborn

Hon presenterade sig med ett stadigt handslag och ett "tja, Bea" när vi efter en 20 minuter lång säkerhetskontroll fick bekanta oss med Beatrice Ask. Döskalle & Mästerligt fick äntligen reda ut Reva-projektet, cannabisskämtet och en oklar utbildning med allas vår justitieminister (iallafall fram till den 14 september).

betyg: 1 Kan vi tolka incidenten när du dansade till Sound of da Police på Dagens Medias dj-battle på Almedalen, en låt som just handlar om polisens våld mot rasifierade människor, som att du nu i efterhand kritiserar Reva-projektet?

– Jag valde en bra danslåt, så man ska inte göra en politisk tolkning.


betyg: 1  Hur går det med Reva-projektet?

– Myndigheterna samarbetar fortfarande. Just de kontroller som kritiserades i mediedebatten (och som felaktigt kopplades ihop med Reva) slutade Stockholmspolisen med.


betyg: 1 För att klara upp det hela: trodde du på riktigt att the Daily Currants artikel om att 37 människor ska ha dött av cannabis i Colorado var på riktigt, eller kritiserade du redan från början att det skämtades om droger?

– Droger är inget skämt. Jag reagerar på sådant eftersom jag dagligen hanterar de tragiska effekterna för människor och samhälle.


betyg: 1  Bör man inte ha en utbildning inom exempelvis juridik, sociologi, statsvetenskap, mänskliga rättigheter eller något annat lämpligt för en justitieminister?

– Politiker ska företräda folket, inte vara ämnesexperter. Vi har många och bland de bästa juristerna på alla olika områden som arbetar i departementet. Ministern bör vara en bra ledare som lyssnar och inte tror att han eller hon är bäst på allt. För övrigt kan man faktiskt ha goda kunskaper och lång erfarenhet utan att ha betyg på det.


betyg: 1  Du vill förbjuda mycket. Bland annat organiserat tiggeri, förbud mot att förbereda stöld av fridlysta fåglars ägg samt förbud mot maskering vid idrottssammanhang. Älskar du att förbjuda? 

– Tvärtom, jag gillar inte förbud som hindrar människor att göra bra saker. Men att stjäla ägg från fridlysta fåglar, bete sig våldsamt och hotfullt på idrottsevenemang med mera, är sådant som är till skada för enskilda och samhället. Vad gäller tiggeri har jag sagt att man bör kartlägga hur det faktiskt ser ut idag och överväga åtgärder mot de som utnyttjar andra människor i en utsatt situation. Jag tror inte på ett förbud mot tiggeri.


betyg: 6 Vad är du mest stolt över att ha genomfört under din tid som justitieminister?

– Vi har fler och mer synliga poliser än 2006. Det är bra.


betyg: 6  Har du någon gång fått höra att du är mugglarvärldens Dolores Umbridge?

– Nej. Jag tror inte att jag skulle bli en bra lärare i svartkonst. Men häxor är starka kvinnor så ur den aspekten vore det bra.


betyg: 6 Vem tycker du har gjort årets bästa sommarprat, och varför?

– Jag har inte lyssnat på alla än. Brukar lyssna i efterhand när jag tränar. Men jag tyckte Björn Nalle Wahlroos var intressant, liksom Svante Pääbo som forskat om neandertalarnas DNA.


betyg: 6 Hur källkritisk behöver man egentligen vara när man surfar på nätet?

– Man ska aldrig tro på allt man ser och hör.


betyg: 6 Vad är det bästa med Sveg?

– Mamma, syrran och alla andra som jag känner. Samt Café Cineast som är ett trevligt fik med filmtema.


betyg: 6 Vilket är roligast, att vara skolminister eller justitieminister?

– Jag trivs väldigt bra med uppdraget som justitieminister. Rätt och fel-frågor är liksom grunden för allt samhällsbygge.


betyg: 6 Vilken politiker, historisk eller nutida, ser du mest upp till?

– De flesta, eftersom jag är så kort.


betyg: 6 Ge exempel på trevlig underhållning!

– Livemusik. Nästan alla kategorier.


betyg: 1  Vad tycker du om er vallåt?

– Det är bra tempo och det gillar jag.


betyg: 6 Vem skulle spela dig i en film om moderaterna?

– Jag är gärna mig själv.


betyg: 1  Hur känns det när en enig expertkår är emot höga straff men du ändå envisas med att få in fler människor i fängelse?

– Jag företräder medborgarna, inte ”experter”. Begår man allvarliga brott som våldtäkt eller misshandel måste det få konsekvenser.


betyg: 1  Hur kan man kalla sig liberal och vara för en lagstiftning som har lika hårda straffvärden på droginnehav som misshandel och våldtäkt? 

– Att tro på alla människors rätt till frihet innebär inte att folk ska få bete sig hursomhelst mot varandra. Tillåter man stölder, misshandel och annat blir ju brottoffrens frihet kränkt. Så där ser jag inte den konflikten. Däremot kan brottsbekämpningsfrågor vara knepiga. Polisen vill veta allt för att kunna utreda brott, samtidigt som vi måste sätta gränser för människors integritet. Straff för olika typer av brott är knepigt, eftersom det inte alltid är självklart vilket brott som i verkligheten är värst.


betyg: 6 Har alla rätt till en andra chans?

– Ja, så bör det vara.


betyg: 6 Vad skulle du avslöja i ditt Sommarprogram?

– Förmodligen rätt dålig musiksmak enligt musikkritikerna. Samt att jag kan vara rolig, vilket sällan passar med det uppdrag jag har.


betyg: 1  Vilka vinner valet? Ärligt nu.

– Om folk håller sig vakna hela valrörelsen – Alliansen. Absolut.

 

Supervalåret, och Beatrice Asks framtid som justitieminister, avgörs den 14 september.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!