Död åt tv-kocken

Sandra Nelson 16:13 29 Jan 2010

Sedan den där kvinnohatande och historierevision-istiska boken Den hemlige kocken landade i varje svensks medvetande har jag fullständigt tappat aptiten.

Inte för att Mats-Eric Nilsson öppnade mina ögon för e-fusket eller för att jag är särskilt kräsmagad – utan för att det har blivit så fruktansvärt jobbigt att laga mat. Du är inte längre vad du äter utan vad du lagar. Gå till en mataffär och lyssna på valfri person i trettioårsåldern så får ni höra själva. Idioter i tajta brallor diskuterar vilka ärter som passar bäst i ärtsoppan och att de har ”förädlat receptet” med sesamolja och strumpfiltrering. Och så klagar folk på att de har så lite tid... Den där boken som förespråkade att vi ska lägga hela arbetsveckor på att baka ”riktigt” bröd kom som en motbjudande kulmen på nollnolltalets totalt verklighetsfrämmande jakt på det äkta. Matprogrammen i tv har varit ivriga påhejare av denna fjantiga trend. Tv-kockarna mässar att råvarorna är så himla viktiga, men de lagar ändå bara skittråkiga saker. Leila använder kilovis av svindyrt muscovadosocker i sina rosa barnkalastårtor. Mat-Niklas skojar till det med hemmalagad, eh, ketchup. Mat-Tina spexar och skriker och slänger runt med kobebiffar i sitt lekprogram. Pärlor för svin är vad det är. Nu i början av ett nytt decennium kräver jag bättring på mat-tv-fronten. Kära tv-kock, tittarna är inte intresserade av att se din nya frisyr, dina piffiga gummistövlar, ditt fräcka förkläde, din ruffiga chefsstil, dina ”charmigt berättade” matmissar eller dina tröttsamma utläggningar om varför en sju gånger så dyr biff är bättre än den man köper i butiken. Kort sagt: tittarna är trötta på dig. Låt tiotalet gå i matglädjens tecken istället. Låt oss förbjuda att fler kockar med Ranelid-egon stormar in i rutan, bort med restaurangsåporna och personligheter som skriker och håller på. Det är för Guds skull bara mat. Så, vad vill jag se istället? Något nytt, fräckt grepp om hur man gör den snajdigaste kolsyredoften till den hemmagjorda dinkel-knödeln? Nej, jag önskar bara i all ödmjukhet att fler matprogram hade samma tilltal som Bo Hagströms fantastiska Solens mat. Det behöver inte vara svårare än så.

Bäst just nu

Solens mat
Ett matprogram som fokuserar på maten! Radikalt nuförtiden.
SVT1, söndagar 20.00

Real Housewives of New Jersey
Inte så mycket matlagning men desto mer hushållning.
Kanal 5, onsdagar 21.00

På spåret
Johanna Koljonens briljans och charm får i alla fall mig att strunta i Jessica Zandéns flabbiga närvaro.
SVT1, fredagar 20.00

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!