Det svenska spelundret och tidernas bästa speldokumentärer

11:20 7 Sep 2021

SVT tar hjälp av Sveriges meste speljournalist för att skriva svensk spelhistoria i den mest genomarbetade tv-produktionen någonsin. Men vad är egentligen undret?

Tobias Bjarneby är Sveriges meste speljournalist, som bland annat grundat speltidningarna Super Play och Level. Tillsammans med SVT har han nu producerat den genom tiderna mest övergripande och välskrivna tv-produktionen om svenska spel. I fem halvtimmeslånga avsnitt avhandlas den svenska spelhistorien på bredast tänkbara sätt.

Det svenska spelundret tar sitt avstamp i förbudet mot spelhallar, som infördes 1982. Här är konfliktlinjen tydlig: en passionerad och nöjestörstande ungdom mot en konservativ, inskränkt och byråkratisk vuxenvärld. När kidsen kastas ut på gatan eftersom arkadhallarna är för farliga, kommer hemkonsolerna som en frälsning stöpt och formad i hårdplast. Och oavsett vad de äldre generationerna försöker med är det här grunden läggs för det som komma skall. Den nördiga populärkulturen, tv-spel och penna och papper-rollspel, slår stort - och resultatet är flera kommande generationer som ser spel som deras främsta underhållningsform.

Flera av de absolut största spelföretagen i Sverige föds här. Den ungdomliga passionen och upptäckarlustan möter statliga tekniksatsningar och tillåtande infrastruktur - och blandas med det faktum att det är så mörkt och kallt att ingen vill gå ut (för att citera indieutvecklaren Jonatan Söderström). Genom åren ser vi hur pojkgängen växer upp, sätter på sig slipsar och slår i Wall Street-klockor. Vi ser också nya rörelser, där unga kreativa unga män hittar nya sätt att uttrycka sig på och pusha spelmediet framåt. Vad vi nästan inte alls ser dock, är kvinnor (ett problem som också understryks av dokumentärmakarna).

För den som läst speltidningar och rört sig i spelkretsar under de senaste 40 åren är många (men inte alla!) av de här berättelserna bekanta. Hur demogrupperna tog med sig sin skaparglädje, hyrde egna lägenheter och tog lan-livsstilen steget längre. Vägen går från sluskiga tonårskvartar med drivor av Jolt Cola-burkar till svindyrt och vansinnigt utformade spelstudior.

Det svenska spelundret är på många sätt en otroligt kompetent och underhållande serie. Det är ingen lätt sak att både täcka de enorma pengamaskinerna som är King (Candy Crush) och de mindre, lite mer punkiga utvecklarna som Dennaton - och samtidigt få berättelsen att flyta på. Kanske hade det varit roligt att se mer av spelarna och försöka förstå den otroligt blandade kompott som är spelkultur 2021 (kanske skulle det räcka till en egen serie). Kanske hade det också kunnat handla lika mycket om själva spelen snarare än bara människorna bakom?

Men det som skaver allra mest är själva begreppet “Det svenska spelundret”. Begreppet är som klippt och skuret ur lobbyistorganisationers säljpitch, där målet är skattelättnader och andra gräddfilsåtgärder för en bransch som aldrig mått så bra som år 2021. Och eftersom hela idén och konceptet kom ur tanken att göra en serie om “det svenska spelundret” är baksidorna knappt mer än parenteser. Bara veckor efter att serien haft sin premiär kommer rapporter om en facklig undersökning som visar att kränkande beteende, mobbning och könsdiskriminering är utbrett på Paradox Interactive - ett av de främsta exemplen på “spelundrets” vinnare.


Tidernas bästa speldokumentärer

 

King of Kong: A Fistful of Quarters
Dokumentären om den nästan serietidningsklyschiga kampen mellan Steve Wiebe och såskungen Billy Mitchell över världsmästartitlen i Donkey Kong är helt otroligt underhållande. En av de första stora speldokumentärerna, och den håller än idag.

Indie Game: The Movie
I mitten av 00-talet växte en ny spelrörelse fram: indievågen var ett faktum. Indie Game: The Movie målade upp bilden av unga män med visioner, som kämpade för brödfödan och mot mentala kollapser.

The Making of Axiom Verge
Making of-dokumentärer finns det tusentals av, men en som sticker ut är berättelsen om Tom Happ och hans långa resa under utvecklingen av Axiom Verge. Det är spelet som får dig att börja titta, men det är människan och hennes öde som får dig att stanna.

Super Game Jam
En dokumentärserie som illustrerar game jam-idén vilken ger indieutvecklarduos 48 timmar att skapa ett spel. En intressant insikt i den kreativa processen hos några av branschens mest spännande personligheter.

Against the odds
Red Bull-sponsrad, med allt vad det innebär, dokumentär som följer e-sportlaget Team OG när de ställde upp i den enorma tävlingen The International 8. Dota2-scenen kan verka främmande för alla som inte är insatta, men den här dokumentären griper tag oavsett din skillnivå.

Det svenska spelundret finns att se på SVT Play.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!