"Det är lättare att sälja weed än vin i Kalifornien"

10:50 20 May 2022

Malin Eklund och Lisa Agerman har tagit fram det tillsatsfria och veganska vinet Un’sweet som nu även har kommit till Sverige.

I USA är det möjligt att tillsätta upp till 76 olika kemikalier i vin för att styra sötma, syra och färg på det som hamnar i vinglaset. Även tjocklek, alltså dryckens konsistens kan regleras av tillsatser. Men det enda som skrivs ut på flaskan är vilka druvsorter som använts och vilken alkoholhalt vinet mäter. I ett övrigt hälsofanatiskt Los Angeles finns det ibland separata restaurangmenyer märkta ”skinnylicious” med noggrant uträknade näringsdeklarationer och matbutikskedjor som Whole Foods med fokus på rena matvaror utan tillsatser. Men på frågan om vad vinet innehåller är det få som kan svara.

MALIN: Innehållet i vin är som ett svart hål.
LISA: I USA pratar man om ”det dagliga glaset”, det kan man absolut inte säga i Sverige men i LA är det verkligen en grej, folk dricker ett litet glas efter jobbet. Inte mer, för alla kör bil överallt. Vårt vin klickar i boxarna för ett bra vardagsvin. Det är veganskt, sockerfritt och relativt billigt. Det är inte finflaskan från Napa Valley som man tar fram på lördagskvällen.
M: Vår tredje amerikanska delägare, toppmäklaren Tracy Tutor ringde upp mig efter att vi pratat om Un’sweet på en fest och ville bli en del av projektet. Hon hade ingen aning om att det var tillsatser i vin utan var så här “What, is it chemicals in my wine? I thought it was grapes.”.

Un’sweet har fyra viner på den amerikanska marknaden, två vita och två röda. Nu släpps en cava och ett rött vin för den svenska marknaden.

L: Folk undrar vad vi gjort för att ta bort sockret ur våra viner. Det är inget konstigt, bara vissa val vi gör. Vi använder druvsorter med naturligt låg sockerhalt, skördar tidigt innan druvorna blivit för söta och fermenterar lite längre. Många filtrerar sina viner genom gelatin, grismage och fiskrester utan att prata om det. Inte för att det ger köttklumpar i vinet men tänk på alla som inte vet att deras vin varit i kontakt med animaliska produkter? 
M: Det här är verkligen inget kroppshetsvin, vi har valt att fokusera på att det är sockerfritt men det är egentligen mest en kommunikationsväg. För oss är det lika viktigt att det är fritt från andra tillsatser och att det är veganskt. Vi var så nervösa första gången vi skulle smaka vårt vin. Andra använder tillsatser för att vinet ska få fin färg och socker är ju smakförhöjande, och vi ville verkligen inte tumma på smaken. 
L: Vi kommer från PR- och modebranschen och har fått inse att vinvärlden är otroligt traditionell. Vi har aldrig blivit så utskrattade som av vinfolk när vi pratar om tillsatser och vegansk vin. ”Who caaares?” säger de.
M: Det är lättare att sälja weed än vin i Kalifornien. 
L: Ibland har vi känt ”fan, kunde vi inte valt att jobba med en annan produkt, typ havremjölk?!”. Men vi ser det som en styrka att vi inte är uppvuxna på en vingård eller är utbildade sommelierer. Vi vet att många inte bryr sig inte om det är årgång 2018 eller 2019 och de struntar i vad det passar till för de tycker att det smakar likadant vare sig de äter en köttbit eller grönsaker, de känner inte skillnaden. Men ingen vågar säga det för det är lite kejsarens nya kläder. Vi har ruskat om lite i den här branschen i USA vilket är kul, men det provocerar. Man gör inte så.

Det finns även några därute som brinner för viner där årgången kan ha en stor påverkan.
L: Absolut, det är fantastiskt för vissa kunder. Men det är olika målgrupper. 
M: Man måste inte vara sommelier för att gilla vin. Jag som kanske har jättebra musiksmak skäms inte över om jag inte kan en låt. Men när jag sitter på restaurang med mina tjejkompisar blir det alltid konstig stämning runt bordet när vi ska beställa vin. Det är som att man inte är smart eller kulturell nog om man inte gör en snygg vinbeställning.
L: Kommunikationen runt våra viner är nischad men vi vill inte vara en nischprodukt, vi vill vara för alla. Vi vill utmana den traditionella trötta vinbranschen, folk ska våga testa och prata om vin utan att det blir så himla pretentiöst och obekvämt.

Men det finns alltså tillsatt socker i vin?
L: I USA är det tillåtet. De tio mest sålda vinerna här har en sockerhalt på åtta gram per liter. Våra viner har 0.1 gram. I EU är det mer reglerat, där får man inte tillsätta rent socker i vinerna men däremot använder en del koncentrerad druvjuice för att styra sötman. På Systembolaget finns det ändå ganska bra märkningar som indikerar sockerhalten, på den amerikanska marknaden finns inget sådant.
M: Just i cava får man dock tillsätta socker. Därför har vi valt att ta fram en cava till svenska marknaden, med zero dosage som det kallas när cava inte har sötats.
L: Det finns många andra som inte heller har massa tillsatser i sina viner och det finns många andra som gör veganska viner. Vi har aldrig sagt att vi är unika. Däremot har vi valt att fokusera på just dem parametrarna, inte vilken mat det passar till eller när det ska drickas. Vi välkomnar att alla är öppna med vad deras viner innehåller.
M: USA är vår stora marknad, där behovet av våra produkter är som störst.
L: Men det känns superkul att nu få ha en sidoverksamhet även hemma i Sverige.

 

Un'sweet Brut Nature Cava och Smooth Italian Red finns nu på Systembolaget.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!