Det är dags för något nytt

16:06 28 Aug 2014

freddie_gibbs_by_peter_beste.jpg

Freddie Gibbs.
 

Kan vi prata om den här klubbdöden? Så trött ämne, tänker ni, men eftersom jag bara hoppar in på klubbsidan den här månaden kan jag lika gärna ta tillfället i akt.

 

Klubbdöden har pågått länge nu, det här med att det finns cirka ett eller två halvtrötta alternativ att välja på en fredag eller lördag om man inte åker över sundet. Det här sker i en tid när Malmö snabbt får bättre utbud inom alla andra kategorier av kultur- och nöje.

 

Trots det står allt i klubbväg ganska stilla – ja, lokalt kan vara jättekul och det finns duktiga discjockeys från Malmö, men när samma tre-fyra personer spelar på samma ställen varje helg blir det inte ett särskilt spännande nattliv. Det får dessutom staden att kännas mer som en småstad än den egentligen är.

 

Just nu är Babel de enda som faktiskt kontinuerligt bokar stora dj-akter. Samtidigt som Babel verkligen inte är för alla, med sin ofta extremt testosteronstinna stämning. Visst bokar svartklubbarinstitutionerna på Norra Grängesberg och Nobelvägen ibland roliga akter från Stockholm och Berlin, men det räcker ändå inte. Högst på önskelistan står en Under Bron-filial i Malmö. Men egentligen skulle det räcka med bara ett nytt ställe att vara på.

 

Kära klubbkids, sluta sörja Inkonst, styr upp något eget och börja boka era favoritakter! Lokaler finns det ju fortfarande gott om i Malmös utkanter och efterfrågan på roliga bokningar är större än någonsin tidigare.

 

Nuläget är ju nära en samhällsfara: om inte något nytt händer snart kommer bristen på roliga klubbar, dekadens och episka, dygnslånga partykvällar tvinga oss alla in i en småborgerlig livsstil och en alldeles för tidig medelålder.  

 

Bäst just nu:

 

Goran Kajfeš Subtropik Arkestra

Moriska paviljongen, Folkets park i Malmö, den 4 september

Det psykadeliska blixtnedslaget Goran Kajfeš gästar Moriskan med sin jazzensemble för en redan upphypad spelning. Med all rätt, då det senaste albumet har kritikerrosats och är synnerligen själfullt. 

 

Freddie Gibbs

Babel, Spångatan i Malmö, den 9 september

Den amerikanske rapparen Freddie Gibbs är från början känd för sina mixtapes och anses vara en av samtidens skickligaste rappare. Han uppträder på Babel som ett led i den turné som följer släppet av hans senaste platta Eastside Slim.

 

Levon Vincent

Culture-Box, Kronprinsessegade 54 i Köpenhamn, den 13 september

House-giganten Levon Vincent (Novel Sound/Deconstruct Music) gästar Black Box för en lång natt med en garanterad dansant och livsbejakande stämning. 

 

Tomhet

Moriska Paviljongen, Folkets park i Malmö, den 5 september

Klubbpremiär för technoklubben Tomhet som kommer att husera i Moriskans spegelsal. Dj:s under kvällen är personer bekanta från lokala svartklubbar, Kontra-Musik och sommarens mest hypade open air: Aline Lin (Tjejrejv), Kanyl (Ritual) och Third (Ritual/Unknown Transmissions). 

 

Azealia Banks

Tivoli i Köpenhamn, den 29 september

Azealia Banks har varit överallt de senaste två åren och har en ny skiva på gång under 2014. I september kommer hon att rappa över elektroniska beats och nittiotalshits i Köpenhamn. 

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!