Foto: Nils Sjöholm. Hår: Christella Top Model. Smycken: Sägen. Kläder: Pampas.

Delphi förvandlar mörker till ljus

09:53 26 Apr 2023

Delphi Glenn gör musik om det som sker runt omkring henne – allt från kärlek till missbruk, självmord och misshandel.  

Att döpa sin dotter till Delphi är nästan att förutse att hon ska bli något stort. 
— Jag liksom föddes med ett artistnamn, så det fanns ingen annan utväg än att jag skulle hålla på med något artistiskt, förklarar Delphi Glenn. 

Att det blev musik som Delphi skulle fokusera på är något som hon själv beskriver som en naturlig utveckling. 
— Jag föddes som en teaterapa och har alltid tyckt att det är svinroligt att underhålla folk, oavsett om de skrattar med eller åt mig. 

Men trots att musiken, dansen och teatern, som hon höll på med som liten, var ett utlopp och något roligt bar det inte bara med ljusa saker. 
— Jag slutade aldrig att vilja stå i centrum, men jag blev också väldigt mobbad som barn. Jag växte upp som ensam svart i en klass full av vita, vilket gjorde att jag var annorlunda. Jag tror att en stor del i att jag blev utstött var för att jag inte kunde omforma mig för att passa in. Jag passade inte riktigt in i den mall av vad en flicka skulle vara - lugn, lite tyst av sig och inkännande. 

Från sparkar och att bli kallad fula saker som att hon var äcklig och ful för sin hudfärg, så vände det när hon i femte klass började på Kulturama, en skola med fokus på estetiska ämnen. 
— Det var först där som jag hittade hem i ett socialt sammanhang. Där träffade jag andra likasinnade barn, som också tyckte om att showa och att göra musik - det var först där jag blev accepterad för den jag är. 

Trots flera mörka händelser är det Delphis optimism och närhet till skratt som är ständigt närvarande och sätter stämningen. 
— Min pappa har ju varit med om mycket trauma. Han har inte gett mig så mycket tid eller lärdomar men om det är en sak han har gett mig så är det hans positivitet. Han är den mest positiva människan jag känner. Han har suttit i rullstol i tio år på grund av sin hudfärg. På grund av idioter som har satt honom där för att de tycker att han förtjänar att bli misshandlad, för att han inte hade en giltig SL-biljett.

Men, vad är det som motiverar dig att fortsätta? 
I de här motgångarna är det att bevisa för mig själv och för omvärlden att jag inte knäcks så lätt som har motiverat mig. 

Musiken har för Delphi blivit ett sätt att snabbt processa saker och ting, och göra något fint av det för att sedan bli glad över resultatet. Istället för att fokusera på varför det blev som det blev så förklarar hon att fokuset kan ligga vid den musik som skapas genom processen och lägga all energi på det. 
— Det är som att omvandla den negativa energin till något positivt - jag tycker att musik verkligen har hjälpt mig med det. Sedan tycker väl ingen om att vara ledsen och gräva ner sig. 

Just nu har Delphi en rad låtar som är redo att släppas, och många av dem berör just tunga teman. Det kommer att handla om både misshandel, självmord och missbruk. 
— Det är saker som inspirerar mig som sker runt omkring mig. 

Delphis musik rör med andra ord tunga saker men ett måste är att man fortfarande ska kunna dansa till den. Hon beskriver den som en blandning av elektronisk pop och soul, och mittemellan det artificiella och levande. 
— Det är inte super-autotune:at eller mekaniskt men det finns ändå en väldigt stor digital värld i musiken. Det är jag och de jag arbetar med som har suttit och fått ihop ljudbilden.

Mycket av arbetet gör du själv, hur är det? 
Mitt liv är väldigt fullt men det är så jag vill ha det. Just att vara låtskrivare och att producera och att uppträda, det är en balans som jag älskar! Sen är det att också vara en manager och bokare – att vara ett helt skivbolag - till sig själv som är mer utmanande. Den biten tror jag inte är långsiktigt hållbar för mig, men än så länge har jag inte hittat någon som gör det bättre än vad jag gör det.

Delphi är aktuell med singeln Elements och spelar på Grand den 28 april och på andra festivaler i sommar.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.