De 8 musik/teknik-nyheterna som borde ha vunnit på MTV Digital Awards

12:24 16 Sep 2014


I helgen gick MTV Digital Awards av stapeln i Italien, där man utsåg vinnare inom digital musik och teknik. Men när det kom till årets digitala hjälte, must have-app och mest framgångsrika start-up lyste musiken med sin frånvaro. 

Man borde ju kunna förvänta sig, av en kanal med förkortningen av Music Television som varumärkesnamn, att de uppmärksammar de innovativa appar och prylar som faktiskt finns inom området – och då syftar vi inte bara på de klassiska Spotify, Soundcloud, och Shazam. Så vi tog saken i egna händer och gjorde egna kategorier, med enbart vinnare från musikvärlden.1. Årets DJ-app: Pacemaker (svenskt!)

Om du har tröttnat på att alla är "DJ:s" nuförtiden kommer denna iPad-app inte att göra framtiden ljusare för din del. Pacemaker gör spela skivor-yrket betydligt lättare (och roligare). Delvis för att appen interagerar med iTunes och Spotify, inklusive alla miljontals låtar som kommer med (!), men även på grund av funktionen Match Machine, som hittar passande låtar baserat på låttyp och BPM (beats per minute). Det vill säga: de två jobbigaste trösklarna till att börja spela skivor ute har precis lösts. Det är bara att ringa samtliga barer och jaga gig – grattis Sverige, ni har alla precis blivit "DJ:s".


2. Årets mest kreativa musikprojekt: Beatballs (svenskt!)

Ett gäng Hyper Island-studenter bestämde sig för att experimentera med frågan “hur smakar det man hör?”. Genom att leka med sinnen och musik kom man på lösningen Beatballs, en tjänst som omvandlar favoritlåten till ett köttbullerecept. Ja, du läste rätt (mormor är överlycklig). Varje låts unika tempo, humör och tonföljd bestämmer hur köttbullarna i stekpannan ska smaka. Kommer man att använda det? Antagligen ej. Kreativt och knäppt? Ja, testa själv.3. Årets (smarta) hörlurar: The Dash

Världens första smarta hörlurar heter The Dash. De ger bra ljud, fria händer (The Dash är trådlösa och fungerar även utan mobil, med 4 inbyggda GB) och sexig design. De har även inbyggd intelligens som mäter hjärtrytm, hastighet, distans och annat användbart inom hälsa och träning.

Fler överlägsna fördelar med The Dash är att de är vattenresistenta, så pass att man kan simma/surfa i dem, samt att, och här kommer bomben: de kommer med en inbyggd mikrofon som sänker volymen i lurarna när man pratar, så att man slipper gör det själv. Den enda nackdelen är att batterierna tar slut efter fyra timmars musikspelande, men å andra sidan tar det endast en timme att ladda på igen.

 

4. Årets musikskapartjänst: Soundation (svenskt!)
Soundation är tjänsten för dig som vill producera musik utan att kunna producera musik. Tjänsten ger enkla men bra verktyg som gör att vem som helst kan bli en musikskapare. Kommer även i “freemium”-modell vilket innebär att man kan testa gratis och därefter uppgradera för de mer avancerade funktionerna. Nu har tjänsten dessutom släppt Soundation Hangout, där man i realtid kan skapa musik med andra. 
Äntligen kan man ge sig in i producentguldgruvan och hålla tummarna för nästa Levels.5. Årets streamingtjänst: Beats Music
Har du också slutat söka efter låtar för att istället låta Spotifys kurerade listor sköta jobbet åt dig? Börja använda tjänsten som inspirerade Spotify från första början. Beats Music har Apple tagit fram tillsammans med Dres före detta hörlurar Beats by Dre. Tjänsten fokuserar på expertkurerade listor och musik ”for the moment”. Beats Music inriktar sig hårt på att samla information om användaren för att lista ut exakt vilken musik man är sugen på när play pressas ned. Prickar tjänsten inte rätt så var bara lugn, man kan fortfarande söka bland den 20 miljoner låtar feta musikkatalogen.


6. Årets musikgadget: Mogees
Mogees är en sensor som mäter vibrationer på objekt och förvandlar dem till ljud. Eller, egentligen skulle Mogees i förlängningen kunna fungerar som vilken fjärrkontroll som helst. Efter deras minst sagt lyckade Kickstarter-kampanj har de börjat skicka ut de första Mogeesarna.

Vi långsamma som missade tåget får vänta tills Mogees når marknaden. Medan vi väntar rekommenderar jag att ni tar en titt på Bruno Zamborlins, styrelseordförande för Mogees, TEDx-talk där han demonstrerar teknologin bakom.


7. Årets businesstjänst: Epidemic Sound (svenskt!)

I en värld av kreativt skapande på Vimeo och Youtube brottas man med upphovsrättsmateria, som ska kosta och licensieras och sluta användas eftersom att avtalet har gått ut. Med Epidemic Sound är det problemet löst. Med ett bibliotek på över 25000 musikspår kan man välja och vraka bland bakgrundsmusik till verket, samt alla rättigheter att använda det! Oavsett om det är för privat bruk eller för något som ska visas i en Super Bowl-halvlek.


8. Årets Internet of Things: Mi.Mu Gloves

Artisten Imogen Heap har alltid velat kunna “spela instrumenten på ett mer naturligt sätt”. Därför skapade hon ett par interaktiva handskar som spelar ljud genom att återge de gester man gör när man spelar instrument – utan instrument. Det här är att ta luftgitarren till en helt annan nivå. Men även att ta musikinnovation till helt nya gränser. Föreställ dig en symfoniorkester utan fioler, bas och harpor, istället enbart ett gäng som gestikulerar i luften. Eller tvärtom, en gatumusikant som själv spelar en hel symfoniorkester med ett enda instrument – de svarta handskarna.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!