Coppersmiths kommer till Nöjesguidens ölmässa i Stockholm

11:45 9 Jan 2020

Det är människorna och yrkesstoltheten som skapar företaget och kvaliteten, menar Coppersmiths grundare och vd Petri Karhikorpi. Missa inte ett gyllene tillfälle att träffa människorna bakom Coppersmiths och provsmaka deras drycker på Nöjesguidens ölmässa i Stockholm. Vi lät Petri svara på våra enkätfrågor.

Berätta hur ert bryggeri startades? 
– Jag har bakgrunden i hotell-och restaurangbranschen, och ägde två konferensanläggningar tills jag ville göra andra saker. Under 2010-talet sålde jag mina anläggningar och hade planer att flytta till Australien med familjen. Sista stunden före flytten ville dock barnen inte flytta och det resulterade att vi stannade kvar i Sverige. Jag är utbildad sommelier och har hållit på med gastronomi sedan 1980-talet. Viljan att producera alkoholhaltiga drycker har alltid funnits. I Sverige är det svårt att producera vin och omöjligt att producera champagne, därför blev det öl, som dessutom är mer intressant än bubblande viner!

Hur skulle du beskriva er ölstil? 
– Folklig med mycket hög kvalitet. Då tänker jag på hela kedjan: vem har tillverkat utrusningen, var kommer råvaran ifrån, har man kvalitetskontroll med mera. Kvalitet för mig innebär saker som konsumenten kanske glömmer ibland, till exempel är utrustningen tillverkad i en kommunistisk diktatur? Har producenten kontroll på mikrobiologin i produkten? Vår ölstil är alltså folkligt öl med bra eftersmak.

Vad kännetecknar en bra öl?
– Balans mellan beska, arom, alkohol och munkänsla. Samt att den är producerad nära dig och med schyssta värderingar.

Vad tror du att det är som lockar med just hantverksbryggerier?
– Hantverksmässigt producerad livsmedel är det naturliga. När Sverige byggde upp det så kallade folkhemmet byggdes det också upp en effektiv livsmedelsindustri som sedan visade sig vara fel ur flera synpunkter. Närproducerat är det enda naturliga. Öl är ingen exportvara. Punkt.

Om du inte får säga ditt eget, vilket tycker du är Sveriges bästa bryggeri just nu? 
– Vi har samma värderingar som Oppigårds. Svaret blir då Oppigårds Bryggeri. Men frågar du däremot vilken som är den godaste ölen blir svaret Nils Oscar Rökporter.

Vilken är nästa stora öltrend?
– Folkligt öl som dricks med kompisar utan behov att analysera och recensera varje klunk. Tror att lager, brittiskt ale, IPA, stout och alla andra stilar växer, men det blir "trendigt" att avnjuta öl som man gör i kontinenten. Drick öl utan app.

Vilken är din egen favoritöl just nu?
– Yrkesmässigt är det alkoholfritt lager och ale, eftersom vi håller på och utvecklar det segmentet. Stout och porter är annars säkra kort hos mig nu under vinter 

Vilken typ av öl föredrar du annars? 
– Politiker borde lagstifta att minst 50 procent av allt öl i Sverige under sommaren måste vara veteöl och under vintern stout/porter.

En framtidsspaning, vad är det viktigaste som händer i den svenska ölvärlden 2020?
– Det viktigaste ska jag inte avslöja, men jag tror nog att det kommer att hända (juridiska) saker som påverkar bryggerinäringen även i resten av Europa. Även att Systembolagets regler ändras så att det blir intressant för flera bryggerier att gå ihop, höja volymen och ha därmed ekonomiska resurser att börja arbeta systematiskt med kvalitetsarbete och få lön för jobbet. 

Låter det intressant? Här hittar du biljetter till Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!