Foto: Josefine Bäckström.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli: "Jag vill skildra mörkret i ett vanligt kvinnoliv"

14:36 19 Apr 2018

I podcasten En varg söker sin pod diskuterar hon livet och kulturen med Liv Strömqvist. 2009 debuterade hon som författare med romanen Naturen. Nu är Caroline Ringskog Ferrada-Noli aktuell med boken Rich Boy som hon själv beskriver som en saga om samtiden, berättad genom tre kvinnoliv i medelklassen från 1920 till 2020.  

– Jag upplevde att relationen mellan mor och dotter är så oskildrad och stereotyp inom litteratur och film, och liksom där jag kollat. Det är birollernas högkvarter. Mamman är ständigt bollplank med den enda egna egenskapen att vårda huvudrollerna och döttrarna ja.. de är typ snygga? Makes me sick! säger Caroline.

På förlaget Natur & Kulturs hemsida beskrivs romanen, som kommer ut i handeln i maj, som en skildring av hur det är att vara kvinna i ett samhälle som “älskar sina rich boys”.
Vad är en rich boy?
– Luften vi andas, marken där vi går.

Något konfunderad över Carolines svar på min fråga gör jag en snabb googling. Varenda träff handlar om en amerikansk rappare vars artistnamn är detsamma som bokens titel. Trots hennes något fåordiga förklaring känner jag mig ganska säker på att det inte är denna snubbe från Alabama (i alla fall inte explicit) som Caroline syftar på. Istället väljer jag att tolka titeln som en metafor för det övertag som män får i ett patriarkalt samhälle. När jag frågar Caroline igen senare förklarar hon vidare.
– Den kom till mig när jag var i Paris sommaren 2010 och bodde på Centre Culturel Suedoise och skrev på just den här boken. Parallellt läste jag en novell-samling av F. Scott Fitzgerald. En av novellerna heter Rich boy och handlar om en störig kill-brat. Jag kände igen honom från min bok. Han har allt och får allt och facear aldrig konsekvenser för liksom världen är på hans sida. Så jobbigt att vara tjej och umgås med såna killar. Men liksom det är ju exakt det man gör, on a regular.

I sin roman skildrar Caroline livet som kvinna genom tre generationer sammanbundna av släktband och tendensen att dras in i destruktiva förhållanden med män.
– Mor och dotter-relationen finns ju där att skildra, bara ligger som guld i solen och glimmar, men eftersom det mest är män som är uttolkare av livet och deras förhållande med komplicerade farsor verkar ta mer plats i deras huvud, är den relationen överrepresenterad inom kulturen och populärkulturen, medan kvinnorna antingen är skuggfigurer eller objekt menar Caroline, och fortsätter:
– Det finns en onyanserad mammakult, som började någon gång med Jesu födelse.

I arbetet med debutromanen Naturen, som handlar bland annat om förlusten av en bror bearbetade Caroline egna trauman och skrivandet blev ett väldigt känslosamt arbete. Med Rich boy har processen sett liknande ut. – Förlust och att bli lämnad och att vara beroende i en kärleksrelation är teman jag gått in i. Det har varit jobbigt. Jag har gråtit ibland under skrivandet, men det är liksom också en fiktiv gråt. Det är inte farligt, mer renande. Det är häftigt.

Caroline hittade också inspiration för skrivandet i Karl-Ove Knausgårds omtalade självbiografiska böcker.
– Hans sätt att skriva om sånt som inte anses intressant, tex en ingående beskrivning av att en man äter en hamburgare på t-centralen eller mer allmänt: kvinnor, gav mig ett slags mod kanske att bara gå vidare. Jag ville skildra mörkret i ett vanligt kvinnoliv.

Berättelsen i Rich boy spänner över ett århundrade och samhället omkring karaktärerna förändras med tiden.
– På många sätt är det lätt att vara kvinna i Sverige idag, om man har hudfärg, kontaktnät, pengar och kulturellt kapital, som lirar vill säga. Men vissa saker finns kvar, som att kvinnor främst bedöms för sitt utseende, det gör nog att det är jobbigt att vara gammal och tjock. Det är också ett problem att män fortfarande äger kvinnorna ekonomiskt. Men kvinnofrågan går inte att rycka loss från grundorsakerna till vad som gör ett samhälle ruttet: rasism, klassklyftor, ekonomisk snedfördelning. Där skär kvinnorollen genom som ett sorgligt streck och placerar sig alltid ett hack ner i varje skikt, säger Caroline.

Debutromanen Naturen beskriver Caroline som en stilövning med många strikta, konstnärliga regler. Med Rich boy hoppas hon ha hittat ett mer nyanserat uttryck.
– Jag är inte så intresserad av säga hur saker och ting ligger till, för jag vet inte det. Den här gången handlar det mer om att få finnas till som människa, fast man är en idiot.

Rich Boy släpps i maj på Natur & Kultur.

Läs även: "Alla mina vänner vill bli strypta"

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!