Beundrarbrev och svenska kändisars lättja

16:31 7 Oct 2008

Hur duktiga är våra svenska kändisar på att besvara beundrarpost och ta hand om sina rara fans? Nöjesguidens Pelle Tamleht grävde i saken, med nedslående resultat.

Hur duktiga är våra svenska kändisar på att besvara beundrarpost och
ta hand om sina rara fans? Nöjesguidens Pelle Tamleht grävde i saken,
med nedslående resultat.

Fanmail, eller beundrarbrev som vi kanske säger på svenska, har funnits sedan urminnes tider. Sättet de skickats på har såklart varierat och utvecklats i takt med teknikens utveckling. Från pergament via papper och e-mail in på communitys som MySpace och Facebook.
Det sägs att det första fanmailet skickades till Jesus Kristus när han och därmed även vår tideräkning var arton år gammal. Vad det handlade om förtäljer inte Nya Testamentet, så man kan väl anta att det precis som mycket annat i samma bok var ganska snuskigt och censurerades. Sedan dess har det skickats många beundrarbrev. Jättemånga.
När jag var liten fick jag mitt första kärleksbrev instucket under min dörr till pojkrummet. Det kom från en av min lillasyrras dåvarande bästisar. De var kompisar tills syrran förstod att kompisen förmodligen bara umgicks med henne för att komma nära mig. Ett fanmail är, förutom den tredje och kanske mest kända plattan med r’n’b-gruppen TLC, benämningen på något snarlikt ett kärleksbrev som skickas från ett fan till personen fanet beundrar. I de flesta fall en kändis. På sajter som fanmail.biz samlas autografjägare för att utbyta tips och erfarenheter om kändisars benägenhet att besvara sina beundrarbrev. För-utom ett register med adresser till kändisar erbjuder sajten ett forum där man postar sina välförtjänta svar. Användarna delar entusiastiskt och ivrigt med sig av de fynd de mottagit i brevlådan bestående av allt från signerade Terry Bradshaw-kort till Oliver Kahn-autografer. Fanmailarna är kändisvärldens svar på ornitologer. De både hjälper och tävlar mot varandra på samma gång. Och det finns en yrkesheder gemensamt i de båda branscherna. Precis som ornitologen aldrig falskeligen skulle hävda sig ha sett en vitnäbbad islom skulle det knappast falla en fanmailare in att fejka ett brevsvar från en kändis.
En av vår tids största rikskändisar Barbro “Lill-Babs” Svensson har varit mer eller mindre i rampljuset i över femtio år. Lill-Babs befinner sig just nu, sjuttio år gammal, på en femtio spelningar lång avskedsturné genom hela Sverige. Under denna försöker hon sammanfatta sitt liv med sång och musik samtidigt som hon tar farväl av sina fans. Som artist och offentlig person har Lill-Babs fått ta emot beundrarpost som förmodligen skulle kunna fylla biblioteket i hennes hemsocken Järvsö flera gånger om. Jag får tag på henne när hon kopplar av mellan två shower med en golfrunda.
Hur är mottagandet bland dina fans?
–Vänta jag ska bara gå upp ur bunkern här så att jag hör dig bättre. Det känns nästan fånigt att säga det själv men stående ovationer. Igår satt jag i över en timme och skrev autografer på skivor, kläder och affischer. Det är ju det som är så härligt med att träffa sin publik.
Minns du ditt första beundrarbrev?
–Haha, klart jag inte gör. Det var ju 54 år sedan. Och jag har fått så himla många genom åren. Jag hinner tyvärr inte svara på dem men jag läser väldigt ofta i gästboken på min hemsida. Det finns bland annat en göteborgare som heter Lennart som har skickat väldigt många. Han har en förmåga att hitta så fantastiska ord även om han kan komma med kritik också. Han har följt med sedan sextiotalet och vi frågar honom ibland om låtval och liknande.
Har du själv skickat något?
–Ja, det har jag! När jag var i femtonårsåldern skickade jag ett till Ella Fitzgerald, och lite senare fick jag tillbaka ett signerat foto på posten. Det kändes såklart helt fantastiskt.
Vad kommer att hända nu?
–Jag ska fortsätta showa. Men inte på lika stora turnéer som den här. Det är inte mängden spelningar utan närheten till publiken som är huvudsaken. Men du tack så mycket, nu måste jag slå ut här. Hejpåre!

Signera scorekort och autografer kan vem som helst göra. Men hur pass duktiga är våra svenska kändisar på att besvara sina beundrarbrev? Nöjesguiden lät sin yngsta och mest mailbenägna medarbetare, femtonåriga praktikant-Jenny skicka dryga femtiotalet beundrarbrev till några av våra svenska kändisar. Kändisarna fick två veckor på sig att svara. Resultatet var nedslående och Jenny blev ledsen. Endast en femtedel av våra mail och MySpacemeddelanden fick svar inom denna tids-ram.
Jenny, det här gick ju inte så bra?
–Nej, jag är jättebesviken.
Vem blev du mest besviken på?
–Markus Krunegård tror jag. Dels är han en av mina favoritartister och jag tycker att han verkar så sympatisk i alla intervjuer. Men det kanske är annorlunda när tidningarna eller teve hör av sig jämfört med när fansen gör det. Lasse Lindh tycker jag också kunde ha svarat.
Vilket kommunikationssätt gav mest gensvar?
–Eftersom jag inte fick ett enda svar på alla MySpace-mess jag skickade säger jag såklart mail. Ljuspunkten i det här var i alla fall att politikerna var ganska bra på att svara. Trots att de säkert har minst lika mycket att göra som musikerna och skådespelarna.
Kanske har kändisarna inte hängt med i teknikutvecklingen. Eller kanske är det så att man inte bryr sig lika mycket överhuvudtaget om elektronisk post som den som kommer fysiskt. En e-faktura känns det ju knappt som att man betalar medan en räkning på hallgolvet kan få den mest hårdhudade att vilja slå på gasen i ugnen och köra in huvudet. I Eminems låt Stan rappar hiphopstjärnans alterego om frustrationen över obesvarade beundrarbrev. Låten slutar inte det minsta lyckligt utan Stan pular ner sin gravida flickvän i en baklucka och kör skitfull i rasande fart rakt igenom ett broräcke och tar död både på sig själv och på sin familj. Vi lät Jenny trösta sig lite med fredagsölen för att undvika ett liknande scenario. Hon nöjde sig till slut med att citera Stan med orden “Dear Mister-I’m-Too-Good-To-Call-Or-Write-My-Fans, this’ll be the last package I ever send your ass” till de kändisar som svek henne. Här runt omkring ser ni korrespondensen med några svendisar som verkar måna om sina fans så pass mycket att de åtminstone bemödade sig att svara på hennes brev.

Oksana Andersson

Glamourmodell och ihop med Chippen

Heje!
Såg dig på Arlanda med chippen för ett tag sen. Du hade en SUPER-snygg lila sjal. Tycker du är jätte fin. Kan inte jag få en bild på dig? Helst tillsammans me din kille :D
Kram, Jenny

Hej Jenny!
Skickar du din adress sa kan vi ordna sa att du far en bild på oss.
Kram Oksana
Ps. Du skulle ha kommit fram o hälsat =)

Cristian Dinamarca

Klubbarrangör och dj

Heje!
Var på din klubb ace häromsistens. Superbra dj är du tycker jag. Kan inte jag få en bild på dig, helst när du har hörlurar på dig?
ha en underbar och fin dag!
Kram Jenny

Hej, tack!
jag ska kolla om jag hittar en, vad vill du ha den till förresten?

Jonas Hassen Khemiri

Författare

Heje!
har läst dina böcker efter att min tjej kompis rekommenderade dig. Riktigt bra skriver du tycker jag. Vilket är din favoritförfattare? Kan inte jag få en bild på dig? Hellst en där du skrattar :D ha en underbar och fin dag!
kram Jenny

Tjaba Jenny, kul att du gillar mina ord. Jag har två favvoförfattare: Nas och Nabokov. En skriver hiphoptexter den andra kluriga romaner. Båda är grymma.
Lev väl. /Jonas

Staffan Strand

Sportkommentator och före detta höjdhoppare

Hej hej
har sett dig hoppa på riktigt när jag var mindre. riktigt bra är du tycker jag. Du har väldigt bra teknik. Jag hoppar också höjdhopp. Kommer du göra comeback? Kan inte jag få en tröja av dig? hellst en sån där röd som du har på din hemsida fast med en bild av dej själv på magen.
Ha en underbar och fin dag!
Kram Jenny

Hej Jenny,
Några tröjor har jag inte, men om du skriver till adressen på hemsidan så kan jag i varje fall fixa en autograf!
MVH Staffan

Sofia Talvik

Sångerska

Heje!
såg dig på myspace, min tjej kompis rekommenderade dig. Riktigt fint sjunger du tycker jag. Hur kommer det sig att du bara sjunger på engelska? Gillar du djur? Kan inte jag få en bild på dig? Hellst med ett djur?
ha en underbar och fin dag!
Kram Jenny

Hej Jenny
Tack så mycket för ditt mail! Det är kul att höra att du gillar min musik. Det finns faktiskt en låt på svenska som är gratis att ladda ner på min hemsida www.sofiatalvik.com den heter ”Blåa Linjen Hem”, du får kika under downloads. Jag har inga bilder på mig med djur men om du skickar din adress så kan jag skicka en signerad plansch till dig.
Ha det bäst
/Sofia

Viggo Cavling

Chefredaktör Resumé

Heje
har läst din resumeblogg massor efter att min tjej kompis rekomenderade dig. riktigt bra skriver du tycker jag. Vilket är ditt favoritinlägg? Kan inte jag få en bild på dig? Hellst en där du ler sådär finurligt :)
ha en underbar och fin dag!
Kram Jenny

Kul att du gillar bloggen.
Hils Vigs

Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot för Folkpartiet

Heje!
Såg dig på teve igår. Superfin stil har du du tycker jag. Vad har du favvo kläder? Kan inte jag få en bild på dig, helst när du ler?
ha en underbar och fin dag!
Kram Jenny

Kul att Du gillar min klädstil!
Några bilder kan man hitta på www.birgitta.nu
eller http://images.google.se/images?hl=sv&q=birgitta+ohlsson+&btnG=S%C3%B6k+b...
Bästa hälsningar/Best regards
Birgitta Ohlsson,
Riksdagsledamot folkpartiet liberalerna

Tobias Billström

Migrationsminister

Hej Tobias!
Jag tycker du är ganska bra…Närå, jag tycker du är jättejättebra! Kan inte jag få en idolbild på dig. Helst utan briller :D
Kram, Jenny

Hej Jenny,
Tack för ditt mail. Tobias skickar gärna en idolbild till dig. Kan du maila din adress till Martha Renström?
Mvh Miriam Djekane

Olof enckell

Redaktör för Manolo

Heje!
Har läst din manoloblogg massor efter att min tjej kompis rekomenderade dig. riktigt bra skriver du tycker jag. killar behöver lite klädtips ;) Vilket är ditt favoritinlägg? Kan inte jag få en bild på dig? Hellst en där du har tshirt och mysbyxor :)
ha en underbar och fin dag!
Kram Jenny

Hej Jenny,
Stort tack! Jätteroligt att du gillar Manolo. Det är omöjligt att välja något favoritinlägg. Har väldigt många. Men senaste tiden är nog den här artikeln en favorit http://manolo.se/2008/08/15/veckans-outfit-quiltad-kavaj/
Har inte så mycket bilder på mig. Har absolut inga t-shirt eller mysbyxor.. ;) Var väldigt länge sedan jag bar sådana plagg. Men här är en bild från i somras http://stockholmstreetstyle.feber.se/art/59048/olof/
Hälsningar Olof

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!