Bäst just nu – litteratur september

09:52 11 Sep 2017

Nöjesguidens chefredaktör Jenny Nordlander guidar dig till den bästa litteraturen just nu.

HJÄRTAT ÄR BARA EN MUSKEL

Kristofer Ahlström (Forum)
Det börjar med en bilolycka. Elisabeth överlever och Isak dör.  Hon behöver någon och får syn på Isak. Extremt sorgligt, jobbigt och vackert. En bok om ensamheten i kärleken.

VÅLDETS HÄRSKARE

Édouard Louis (Wahlström & Wistrand)
Den franska författaren är tillbaka med ytterligare en bok på temat våld. Våldets härskare tar avstamp i en lycklig kväll som tog en abrupt vändning när Louis själv blev misshandlad och våldtagen. Historien berättas genom hans syster och ställer frågan om huruvida man någonsin kan äga sin egen historia.

NÄR REGLERNA SLUTAT GÄLLA
Ariel Levy (Natur & Kultur)
Har beskrivits som en bok som kvinnor kommer tipsa andra kvinnor om att läsa. Jag vill även tipsa män. När Ariel Levy åker på en reportageresa är hon gravid i femte månaden, gift och ekonomiskt trygg. En månad senare har hon inget av det kvar. Om detta, och mycket mer, handlar hennes memoarer

LIVET
Åsa Moberg (Natur & Kultur)
Journalisten och författaren Åsa Moberg skriver i den självbiografiska Livet om sina drömmar, sin politiska kamp och om 68-generationens uppror. Tyvärr startar hela boken med ett Knausgård-citat och tragglar i de första kapitlen igenom alla detaljer barndomen igenom. Men det är värt det.

VAD TJÄNADE JAG FÖR SYFTE I DITT LIV
Marie Calloway (Carl Lindsten Bokförlag)

Marie Calloway skakade om internet när hon i november 2011 publicerade en novell med titeln Adrien Brody. I novellen redogjorde Calloway noggrant för en sexuell weekend hon precis delat med en känd kulturteoretiker i New York. Internet delades omedelbart i två läger: det ena såg Calloway som litterärt geni och det andra tyckte att hon var ett sorgligt offer för den nya tidens narcissism och behov att chockera. New Yorker utnämnde henne snabbt till en av de intressantaste unga författarna att hålla koll på. Håll koll genom att läsa den här boken.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2017.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!