Bäst just nu – litteratur maj 2019

09:46 30 Apr 2019

Nöjesguidens litteraturredaktör Hanna Bergström listar den bästa läsningen just nu. 

VEM DÖDADE MIN FAR
Édouard Louis, (Wahlström & Widstrand)

Ända sedan jag första gången kom i kontakt med den uppmärksammade, franske författaren Édouard Louis via en intervju har jag varit fascinerad av hans författarskap. Jag köpte omedelbart hans första bok och såg en teateruppsättning av densamma. Vem dödade min far publicerades som kortare artikel och jag minns att jag klippte ut den och sparade den. Nu är boken här på Svenska. Den är smärtsam och vacker – en anklagelseakt mot de styrande i samhället, om vem som bär ansvaret när ens pappa som levt hela sitt liv i socialt utanförskap dör.

AMERIKANER
Björn af Kleen, (Weyler)
I månadens litteraturintervju pratar jag med Lotta Lundberg om hennes senaste bok, vilken kretsar kring vart gränsen går mellan kritiskt tänkande och landsförräderi. Då vi därmed redan är inne på utrikeskorrespondentspåret känns Amerikaner passande att tipsa om.. Amerikaner samlar journalisten Björn af Kleens bästa reportage och personporträtt från Dagens Nyheter, vilka med skärpa skildrar livet i det samtida USA. Genom texterna som samlar visselblåsare, politiker, journalister och vanliga människor träder en polariserad verklighet fram och ger oss inblick i ett land vi kanske inte känner lika väl som vi vill tro.

JAG FOR NER TILL BROR
Karin Smirnoff, (Bokförlaget Polaris)
Jag är inte först med den här boken – en debut som tog Sverige med storm och Augustnominerades tätt efter att den släpptes. Den utspelar sig i Smalånger där det mesta är som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Den är rå, våldsam och svart, men samtidigt vacker, passionerad och varm, med en egensinnig dialog som gör det svårt att slita blicken från bladen.

Läs även: Lotta Lundberg om den första kvinnan

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner