Foto: Emma Engvist

Aplace har fått en makeover och blivit vårfräsch

10:41 21 Apr 2023

Den 18 mars firades nyöppningen med buller och brak i Aplacebutiken på Davidshallsgatan 14, som snart fyller tolv år. Vi tog en avstämning med Kristian Rajnai, medgrundare av Aplace.

Vad är nytt efter nyöppningen?
– Efter snart tolv år i Malmö kände vi att det var dags att lägga lite kärlek på vår stora butik. Tillsammans med partnern Elin Skogkvist, tidigare designer på JoAnn Tan Studio och RAY Atelier, tog vi fram ett nytt uttryck för Malmöbutiken. Alla ytor har gåtts över och fått ny färg och nya möbler, vilket ger en helt ny inramning. Kommer du in i våra butiker i Stockholm och Göteborg kommer du känna igen dig, men alla butiker har fått sin egen material- och färgpalett. Allt för att passa platsen bäst. 

Vad händer på Aplace under våren och sommaren?
– De senaste säsongerna har vi varit inne i en förändringsprocess som inneburit att vi öppnat upp för att ta in många märken som inte är från Skandinavien. Några exempel på nya varumärken hos oss är Carne Bollente från Paris, Amomento från Seoul och RÓHE från Amsterdam. Vi har såklart en fortsatt grund i Skandinavien och fortsätter jobbar med HOPE, Rodebjer, Wood Wood, Brixtol Textiles, som vi jobbat med i över 15 år, men har även fått in några nya danska märken som vi tycker är fantastiska – som Another Aspect, Kerne.milk och OpéraSPORT. Vi har även jobbat hårt med att förbättra vårt inredningsutbud och har i vår fått in massor av fint från mindre konsthantverkare som Sanna Holmberg, Dum Keramik och Niko June, med flera större märken som Alessi, Sabre Paris och Roger Orfèvre. 

 

"Det blir ett naturligt kretslopp för vårt ordinarie sortiment"

 
 

Hur stor del av verksamheten utgörs av secondhand?
– Vi har jobbat med secondhand sedan 2017 då vi öppnade Pearl, en renodlad liten secondhand-låda i den då nyöppnade Hornstullsgallerian i Stockholm. I pandemitider lockade det inte att gå in i en liten butik och vi valde i stället att flytta in secondhand i vår stora öppna Aplacebutik i Brunogallerian. Ett år senare tog vi secondhand-konceptet vidare när vi gav det en stor yta i Malmö. Göteborg öppnade sina dörrar 2021 och då var det naturligt att secondhand skulle vara med. I våra butiker hänger secondhand bredvid nya plagg, ytorna växer ständigt och vi får in fler och bättre produkter. Det blir ett naturligt kretslopp för vårt ordinarie sortiment att snurra ytterligare varv. Det är också så vi ser att vi kan göra störst skillnad. Att just inte göra någon skillnad på nytt och gammalt. Det är stilen och det utvalda vi vill erbjuda.
 

Foto Emma Engvist

Tror du att secondhand i butiker som även säljer nyproducerade kläder kommer att bli vanligare framöver?
– Vår kund gör mindre och mindre skillnad på nytt och secondhand. Så mest troligt är väl att det kommer att ta plats. Vår medvetna kund ställer högre krav på att nya plagg produceras på ett sånt sätt att det gör minimalt med avtryck, att plaggen håller hög kvalitet så att de kan leva länge och säljas vidare när de tröttnar på dem. Såklart spelar fast fashion-aktörer som H&M och liknande inte enligt de spelreglerna. Där används tyvärr secondhand mer som en extra kanal för att producera mer fast fashion vilket är rätt deppigt.

Sedan början har lokala samarbeten varit kärnan av Aplace. Har du några samarbeten du ser fram emot just nu?
– 
Yes, det är något som ligger oss varmt om hjärtat och vi har de senaste åren bland annat gjort merch-kollektion med grymma Moa Romanova, smycken med Richard Ntege, en sommar pop up med Omnipollo och våra populära julsamarbeten med Studio Arhoj, Sofia Lind, Evelina Kroon och Siri Carlén. Har inget som jag kan nämna än men klart är att detta är något vi kommer fortsätta med. Finns massor otroligt talangfulla kreatörer i Malmö så är nog inte omöjligt att nästa samarbete är med en Malmö-kreatör! 

Hur är Malmö som modestad?
– Jag blir alltid inspirerad när jag är i Malmö! Om jag skall nämna några exempel så kommer ju en av världens absolut bästa onlinebutiker för herrkläder Très Bien härifrån. Jag har även alltid varit ett fan av Saif och Emma och deras Cmmn Swdn, som förutom att de är otroligt talangfulla nog också mest troligt är de snällaste, mest ödmjuka personerna inom modeindustrin här i Sverige. För övrigt bor de i huset mitt emot vår butik och är stammisar som lite då och då lämnar in några riktigt pärlor till vår secondhand-yta. Sist så måste jag även nämna Jamal och hans fina märke Maner och deras mikrofabrik. Proffs och en inspiratör av rang!  

Vad betyder Aplace för dig?
– Svår fråga. Det här svaret skulle kunna bli långt, långt. Jag och Kalle startade Aplace 2007 så vi har drivit detta i 16 år nu. Om jag ska säga en sak som Aplace är mest för mig så är det en plats där jag har fått möjlighet att träffa otroliga människor. Såklart all vår personal, både de som jobbar nu och de som gått vidare och gör annat. Det finns massor av exempel på kreativa superstjärnor som passerat hos oss. Emilio Fagone som nu driver Year001 var denimansvarig i vår butik på Bruno, superstylisten Gorjan Lauseger praktiserade hos oss och Londonbaserade Per Götesson jobbade i vår allra första butik på PUB.  Det kan jag glädjas mycket åt, att vi skapat en plats som attraherar så spännande människor. Vi har också många som jobbat hos oss i över 5–10 år och som kanske började som extra medan de studerade, och som fortsatt har Aplace som sin enda arbetsplats i vuxen ålder. Vi har också fått chans att vara med på otroliga resor med företag där vi var en av deras första butiker, och som i dag är verksamma över hela världen, såsom Wood Wood, Rodebjer, Brixtol Textiles och Hope för att nämna några.

Den nyrenoverade Aplacebutiken ligger på Davidshallsgatan 14 och har öppet alla dagar i veckan.

Stad: 
Kategori: