Amie och Fannas sexiga bokklubb

Redaktion 13:50 19 Aug 2024

Hur gör man en bokklubb sexig? Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby har svaret.

Enligt legenden startade den första bokklubben i Tyskland 1924. I Sverige har konceptet historiskt sett knutits till förlagen i hopp om att driva intresse för sina egna utgåvor. I modern tid förknippas bokklubbandet inte sällan med att visa upp sin goda smak på sociala medier. Podduon Amie Bramme Sey och Fanna Ndows tappning av kultur- och umgängesformen liknar dem själva vid en trevlig förfest. En gång i månaden samlas klubben Varannan Kärlek och dricker vin, umgås och pratar om den utvalda boken, som det dock inte är någon fara på taket om man inte hunnit läsa.
– Det finns ju absolut redan outlets för “boknördar”, men vi ville att det här skulle kännas lite roligare, lite sexigare, och mer som ett trevligt häng kring böcker, säger Amie Bramme Sey när vi hörs.

Tanken att göra något på temat läsning hade funnits ett tag och i juni bokade duon bakom poddcasten Raseriet ett datum och lokal i Stockholm och bjöd in sina följare till första träffen. 
– Vi tänkte nog mest att vi får se vad som händer. Vi hade bokat ett ställe för 35 personer men fick in omkring 500 svar av människor som ville gå, säger Amie. 

Sedan dess äger klubben rum en gång i månaden i Stockholm. Biljett köps i förväg via duons Instagram och på plats hålls ett boksamtal. Namnet Varannan kärlek anspelar på klubbens upplägg där böckernas tema varvar mellan relationer och samhällsanalys. 
– Det var viktigt att prata om viktiga ämnen men också att vi kan ta lika mycket tid till böcker om kärlek eller vänskap. Det är så vi själva läser böcker och det är väl så man lever livet. Det är ju en sjuk blandning av det ena och det andra hela tiden, säger Amie. 

Vad mer var viktigt i utformningen av upplägget?
– Att det inte skulle kännas så pretto. Inte vara någon hög tröskel. Vi läser gärna både vad som skulle kunna gå under någon slags fin- och fulkultursflagg. Det känns som det var länge sen man pratade om guilty pleasures och nu för tiden så är det väl ingen som skäms över att man kollar på reality tv eller läser chic lit, men litteraturvärlden kan ju fortfarande kännas lite högtravande, stel och tråkig. Sen är ju det viktigaste att folk ska känna sig välkomna. Det har alltid funnits ett starkt och mysigt community kring vår podd och majoriteten som kommer till bokklubben kommer dit ensamma. Sen slutar det med att de träffar och lär känna någon där och fortsätter ut i natten.

Hur går det till på klubbträffarna?
– Första gången hade vi författarna av de böcker vi läst på plats, det var Selma Brodrej och Saga Cavallin. Andra gången hade vi ett samtal med författaren Amanda Romare kring Dolly Aldertons bok Ghost. När folk anländer är det först ett häng där vi dricker massor av vin, sen kör vi boksamtal i någon timme och sen fortsätter hänget! Sen är det många som är med ändå fast de inte kan närvara på plats, som köper boken och är med och läser på distans.

Finns en plan att utveckla klubben till poddformat för att kunna nå fler?
– Än så länge nej, av anledningen att det är kul att ha någonting som är i enbart fysisk form. Det blir en annan sak att ha ett samtal med någon som vet att den filmas eller spelas in, versus att man bara är. Sen är alla som är med på eventet välkomna att delta i samtalet och det blir sällan bra ljudmässigt i poddformat. Man glömmer ofta själva rummet om man spelar in podd framför människor. Men vi får se vad som händer i framtiden. 

Vi även intervjuat din pojkvän Oliver Strige som enligt honom själv inte läst en enda bok sen grundskolan och nu verkar som förhäxad, hur lyckades du väcka den typen av läslust?
– Jag gjorde inget jätteaktivt, för det går ju inte. Det värsta man vet är ju att försöka ge folk boktips och så läser de ändå aldrig det man tipsat om. Jag har varit ganska low key med honom, kanske försökt beskriva det jag själv läser, du vet ju hur det är när man läser en bok och är helt inne i den världen. Han har nog mest sett det och känt sig lite utanför. Då frågade han om jag hade någon bok han skulle kunna läsa och jag funderade lite på vad han skulle vara intresserad av, det är typ våld och true crime - ämnen jag själv inte är så intresserad av, och då kom jag att tänka på Skärvorna av Bret Easton Ellis. Och nu har han ju läst fyra böcker på två veckor.

När var senaste gången du själv blev sådär besatt av en bok?
– Just nu läser vi Yellowface av Rebecca F. Kuang med bokklubben och det är en sån som man läser klart direkt. Det är verkligen en bladvändare. Störd, absurd och jätterolig, enligt mig. 

Vad läser du helst för typ av böcker?
– Oftast är det roliga böcker. Jag hade en period typ förrförra sommaren då jag inte mådde så bra och då ville jag läsa något där det inte fanns några som helst triggers, så jag frågade mina följare om tips på böcker på temat kärlek och vänskap. Jättemånga tipsade om Ett litet liv, har du läst den?

Halva.
– Jag köpte den i alla fall och började läsa den nere på Reimersholme när en tjej bredvid mig kommenterade att: ”Den där är ju så bra men den är ju så hemsk”, och jag bara ”Vad menar du?”. Då räknade hon upp typ femton vidriga ämnen den avhandlade. Så den fick jag ju lägga ner. Men det är också därför vårt upplägg är lite varannan gång, det är inte jättekul att ses en gång i månaden och prata om något jättetungt. Man måste kunna varva med något mer lättsamt och roligt.

Minns du första gången du blev uppslukad av läsning?  
– Det var nog Marian Keyes-böckerna, typ En oväntad semester. Alla sådana böcker slukade man ju som tonåring. Det var ju också lite angränsande till tantsnusk och att man läste och skämdes lite. Sen tipsar jag ofta om En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru, den är sjukt bra berättad och har ett väldigt fint språk. Jag minns att jag läste den på Tobago och var helt inne i den. 

Vad ligger i pipen för Varannan kärlek framöver? 
– Vi fortsätter köra en gång i månaden i Stockholm men vi kommer också dyka upp på bokmässan och deras By Night-koncept. Det ska bli skitkul. Jag hade också tyckt det vore roligt att ha en bokklubb abroad, typ för svenskar i New York eller att göra något på The Orange Library i Gambia, vi får se lite helt enkelt. Det här är fortfarande ett så pass nytt projekt för oss. Efter att vi har läst Yellowface blir det kärlekstema igen och jag är lite nyfiken på Caroline Ringskog Ferrada-Nolis nya bok och diktsamling Den förlorade sonen. bell hooks klassiker All About love lär också dyka upp vid tillfälle. Sen kanske man ska läsa Julia Fox’s Down the drain? Jag vet inte vad den faller in under för kategori. Men kanske. Vi har en lång lista på böcker som vi vill läsa.

Ett tips på bok vid hjärtesorg? 
– Det är svårt. Men jag läser en bok just nu som heter All Four av Miranda July, den utmanar hela idén och monogami. Den handlar om en tjej som befinner sig i en relation men är rätt krisig. Hon vill ha mer, och ha allt. Den handlar framförallt om att man får vilja ha allt. Den är kul och skruvad och jag tycker ändå den är bra om man är sugen på en bok som kanske inte behandlar regelrätt hjärtesorg, men känslan att vilja ha något annat än det man har.

Slutligen, hur går man med i klubben?
– All information dyker upp på vår Instagram och då kan man vara med och boka in sig på träffarna, eller bara hänga med via sociala medier och läsa den aktuella boken.

Information om Varannan Kärlek hittar du på Amie och Fannas Instagram: @amiexfanna. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2024.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!