Foto: Nicolina Knapp

Amanda Winberg om dåliga dejter och att bli sin egen kompis

Tuva Hansson 11:16 21 May 2019

På EP:n Amwin in Wonderland öppnar Amwin upp sitt privata jag, både när hon känner sig som starkast i världen men också när hon fuckar upp det mesta.

I slutet av mars släppte Amanda Winberg sin debut-EP Amwin in Wonderland, en titel som beskriver både henne själv och det lekfulla projektet klockrent. Låtarna som är mer personliga än någonsin tidigare utforskar högt och lågt, fult och vackert utan att på något sätt exkludera det som inte är tillräckligt smickrande för hennes person.
– Jag har jobbat mycket på att våga släppa taget och tillåta alla känslor, tankar och intryck och sen dela med mig utav det utan att välja vad som känns coolt eller relevant. Jag vill visa allt. De sidor jag har som får mig att känna mig som bäst i världen men också de sidor som får mig att grubbla, övertänka eller whatever. Det har känts viktigt att fånga allt det och det får den här EP:n stå för.

Men att släppa taget och tillåta sig att känna allt utan ett skyddande filter har också varit hennes största utmaning i livet hittills. 
– Vissa stunder har jag suttit med en skapandeångest. Det är extremt utmanande att skriva musik, det mest utmanande jag någonsin har gjort. Som person känner och tänker jag väldigt mycket och det är läskigt att låta allt det träda fram och dela med sig av det till andra.

Den tuffaste utmaningen hittills har också, förutom att resultera i en EP, lett till att Amanda Winberg blivit bra kompis med sig själv och fått henne att sluta distansera sig från saker som känns jobbiga.
– Jag måste nog säga att hela processen är överväldigande och har varit väldigt spännande. Att jag fått lära känna mig själv så mycket mer genom att bara sitta och gå in i mig själv och processa alla känslor är stort. Jag känner att jag inte behövt lägga lika mycket pengar på psykologtider, och det känns ju asfett.

Jag har hört att dåliga dejter har influerat dig i ditt skapande förr, är det fortfarande därifrån du hämtar din inspiration? 
– Dåliga dejter är en bättre inspirationskälla än bra dejter. Jag hoppas typ att dejter jag går på ska vara dåliga. Jag tänker att det kommer vara mer utvecklande för mig om dejten är dålig.

Amanda fortsätter.                                                                                                                  
– Jag har varit så trött på dåliga dejter att det slutligen ledde till att jag började fundera över ”hur fan hade en bra dejt varit?” Och kom då fram till att jag inte bangat en dejt med Leonardo DiCaprio under 90-talet. Men det är precis vad det handlar om. Jag är inte intresserad av att bara framhäva de saker som verkar feta eller bra, jag tycker att det är det som är livet. Det kan vara riktigt kefft men det kan också vara riktigt nice, så allt där emellan får också vara med.

För de som inte känner till din musik ännu, hur skulle du beskriva den?                                                                       
– Jag skulle framförallt beskriva den som lekfull. Ett sätt för mig att leka av mig, uttrycka mig och bara ha kul. Det är också vad jag hoppas att människor kommer vilja ha till min musik.

Amwin slog igenom som Amanda Winberg i Idol 2015 och tog sig till final där hon slutade på en andraplats. Hon har tidigare gett ut singlar som Uber och Clouds men väntade till i år med att släppa det första lite större projektet.
 – Det jag släppt känns rätt för den jag är nu, det kommer kanske se annorlunda ut om tre år, men nu är det 100 procent jag. Som person är jag noggrann och lägger ner mycket tid och energi på att skapa. Därför vill jag visa respekt för mitt egna skapande genom att tillåta mig att få vara i det så länge som det behövs. Vi lever i ett samhälle där vi konstant matas med intryck och därför måste man vara genuin mot sig själv och det man vill göra utan att bli pressad av förväntningar. Jag hade kunnat fortsätta med materialet i tio år till, men någonstans vill jag också släppa det när det känns relevant för mig. Sen kan jag skapa nytt i framtiden.

På tal om framtiden, vad har vi att se fram emot gällande dig och din musik?                                         
– Framförallt att jag kommer köra mycket mer live. Det är det jag lever för och det som är roligast, ger mig mest energi och det jag faktiskt är bäst på. Jag har också typ en miljon låtar på lager, vissa är asfeta och andra lämnar mig med en känsla av "vad fan var det som hände här?". Men det finns mycket musik som jag ser fram emot att släppa. Den här EP:n var första steget mot det. Vad mer som händer längs vägen, det kan bara vägen förtälja.

Amwin spelar på Liseberg den 24 maj, i Vällingby den 25 maj samt på Summer On Festival i Båstad den 6 juli. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!