Allt du behöver veta om lakrits

Redaktion 14:29 10 Mar 2017

Helgen den 1-2 april går lakritsfestivalen av stapeln på Annexet i Stockholm, och den 12 april firas årligen Lakritsdagen. Vi reder ut begreppet lakrits - som för vissa mer eller mindre är en livsstil. 

Lakrits är en naturlig växtprodukt som framställs ur rötterna till ärtväxten Glycyrrhiza glabra. Den  är numera mest förknippad med godisdisken, men det finns en lång historia bakom lakritsen. Den dök först upp på kartan för cirka 4 000 år sedan, då lakrits primärt användes som läkemedel. Hippokrates sägs ha hyllat växten för dess lindring av magsår. Även Alexander den store brukade förse sina trupper med lakrits när de kände törst, eftersom lakritsen ansågs vara en bra medicin mot uttorkning. 

På 1500-talet började man sälja lakrits som läkemedel för att lugna ner oroliga magar. Indierna var inte heller de sena på att snappa upp lakritsroten för att göra te av den, av samma anledning. 

Det medicinska syftet är något som har hängt med länge - och än idag. Fram till 1970-talet kunde man i Sverige köpa lakrits på Apoteket, men fortfarande används den i bland annat hostmedicin. Enligt US National Library of Medicine så kan lakritsen ha en lindrande effekt på symptom som uppkommer vid halsbränna. En hög konsumtion av lakrits kan emellertid leda till ökat blodtryck, så personer med redan högt blodtryck ska iaktta försiktighet när de tuggar i sig det svarta guldet. 

Lakritsväxten växer vilt, då ingen ännu hittat ett sätt att odla den. Växten behöver bli minst två år gammal och närmare 100 centimeter hög innan den kan skördas, därefter mals rötterna ner och torkas. Det pulver som då blir till används som ingrediens och smaksättare. Lakritsrotspulvret kokas under tryck i 160 graders vatten, så att lakritset separeras från rötterna.  Den gröt som blir kvar får koka länge under omrörning. När vätskan till stora delar har kokat bort kvarstår en lakritsmassa där tre fjärdedelar är lakrits och resten vatten.

Den finaste lakritsen anses komma från Rossano i nordöstra Kalabrien, som ligger i södra Italien. Där byggdes redan 1731 en fabrik för att ta reda på grödan, och familjeföretaget bakom denna är aktivt än idag. 

Det finns två typer av av lakrits, söt och salt. Saltlakrits innehåller det konstgjorda saltet salmiak - för att få den, just det, salt. Sötlakrits är den ursprungliga och äkta lakritsen, som till skillnad från saltlakrits alltså inte innehåller salmiak. Förutom att ätas som godis har lakrits allt mer använts som ingrediens även i matlagning, 

 

Fakta om lakrits 

Det finns forskning som visar att lakrits i rätt mängder kan vara nyttigt. Just därför användes det länge som ett läkemedel.

För hög konsumtion av lakrits kan däremot vara direkt skadligt. I första steget ger det en laxerande effekt, men vid riktigt stora mängder - vi snackar 50 gram per dag - kan det orsaka för högt blodtryck och hjärtproblem.

Lakritskonsumtionen i Sverige är runt ett kilo per person och år, och cirka 50-100% högre i övriga Norden.

Lakrits som godis sträcker sig inte utanför Europa. Förutom Skandinavien är det primärt Tyskland och Holland som har en förkärlek till det svarta, söta eller salta, godiset.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2017.