5 tv-ögonblick som traumatiserade oss för livet

17:30 10 Jun 2014Från SVT:s samlade barnprogramsutbud från 80-talet, till Westeros samtliga bröllopsbjudningar – tv kokar av ögonblick som bara väntar på att traumatisera oss för livet. Du kanske föredrar att bli psykologiskt skadad av ”gröpa ut öga med sked”-scenen i Utopia eller ”bajsa nazistledare i munnen”-hämnden i Oz. Oavsett vilket presenterar vi här fem fasansfulla händelser att bli mentalt misshandlad av – med varning för både intensivt äckel och spoilers. Mycket motsatsen till nöje!1. Gräsklippardamen anfaller (Mad Men)
För bästa chockeffekt måste tv-traumat komma som en oväntad smäll på käften. I Mad Men är vi vana vid ett berättartempo som svajar salongsberusat fram längs reklambyråkorridorer där inga extra knop görs i onödan. Men i ett avsnitt går till och med Mad Men gore. Här lär vi oss att casual drinking i kontorsmiljö är helt ofarligt. Tills någon rullar in på en åkgräsklippare.2. Oberyn Martell dansar med berget (Game of Thrones)
I Game of Thrones går ingen säker. Ed Stark tappade huvudet redan i första säsongen och halva casten har vid det här laget dött bröllopsdöden. Men obehagligast är ändå finalen på duellen mellan Oberyn Martell och The Mountain. Till en början verkar det som om Oberyn bara leker med det vandrande köttberget i något som påminner om en fantasytolkning av The Thrilla in Manilla. Stöt för stöt ska han få jätten att erkänna sina synder. Men Oberyn begår det klassiska bondskurksmisstaget – han snackar när han borde handla. Berget svarar på Oberyns vassa repliker med det enda språk han kan. Genom att knäcka hans huvud som ett löskokt ägg.
 


3. Damon Popes familjegrill (Sons of Anarchy)
Sons of Anarchy är på många sätt ett jävla haveri till serie. Men det finns några enstaka gånger då Kurt Stutters effektsökande sensationslystenhet når hela vägen fram till kräkreflexen. Jag tänker förstås på scenen där anarkisonen Tig kedjas fast och måste se på när hans vettlösa handlingar får bibliska konsekvenser. Gangstern Pope kastar ner Tigs dotter i ett hål, häller bensin över henne och tänder på. Allt medan Tig ser på och plågas av dotterns gälla dödsskrik till dess att stanken av bränt kött är allt som kvarstår.4. Den skojfriske pedofilen (Diff’rent Strokes)
På 80-talet skulle alla familjekomedier ha åtminstone ett sedelärande avsnitt om valfritt allvarligt ämne. Diff’rent Strokes var inte ett undantag. Men man vet att något har gått fel på beslutsnivå när en medelålders man inleder kallprat med två småpojkar med isbrytaren ”Well, you know, guys. You can have an awful lot of fun with your clothes off.” Burkskratten ekar i den själlösa sitcomstudion medan barnälskaren bjussar på vin, visar nakenbilder på sig själv och drar olämpliga sexskämt. Aldrig förr har en familjekomedi varit så inkluderande.


5. Beecher får paket (Oz)
Om det är någon som inte ”smälter in” bland de yrkeskriminella i Oz högriskfängelse så är det blåbäret Tobias Beecher. En average-man vars liv vänds upp och ned efter att han kör full och ihjäl en 9-årig flicka. I fängelset blir han systematiskt våldtagen av nazistledaren Vern Schillinger, får armar och ben brutna, hans fru begår självmord av skam och hans två barn blir bortrövade av Verns son Hank. Men det ögonblick som traumatiserade mig för livet var när Beecher får ett paket från Hank. What’s in the box? Beechers 7-årige sons avhuggna hand.

Jimmy Håkansson är Nöjesguidens tv-redaktör, som nyligen skrivit om 6 hårdkokta HBTQ-hjältar på film. Förutom ovanstående traumatiserar det faktum att vi människor ännu inte bytt ut alfabetet mot emojis honom något enormt.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!