48 timmar Bokmässan: Göran Greiders väst, Judith Kiros tetrabekymmer och Ken Rings telefonvanor

Petter Hallén 16:02 30 Sep 2014

Tre typiska, mer eller mindre upphetsande, Bokmässanögonblick.

TORSDAG

06:10

Vaknar av att det regnar chockmycket. Stänger fönstret och somnar om.

 

11:25

Vaknar igen. Kollar mina finanser, det ser inte jättebra ut men jag har iallafall nog med kulturellt kapital för att gå till bokmässan i mjukisbyxor. Utanför mässan ser jag en dubbeldäckarbuss parkerad utanför entrén, som det står ”fish n chips” på, vilket gör mig intresserad. När jag kommer närmare ser jag att bussen är ett promoprojekt för en kokbok av Mange Schmidt. Jag ryggar tillbaka. En enda kampanjlåt för Moderaterna är allt som krävs för att jag skall bojkotta någons fisk och pommes frites för evigt. Sån är jag.

 

12:32

Det blir lite förvirrad stämning när jag ska hämta ut min pressackreditering eftersom jag råkat fylla i min egen Stockholmsadress och inte Nöjesguidens adress i min ansökan. ”Nöjesguiden ligger väl inte i Skärholmen” påpekar kvinnan på presscentret och hon har helt rätt; Nöjesguiden har inte ens distribution i Skärholmen. Det går dock bra ändå och jag får ut mitt pres-ack. Chefredaktör Amat Levin har lovat att jobba på att förbättra spridningen utanför tullarna.

 

13:10

Kändisspottingen börjar dåligt med att jag råkar se Marcus Uvell från Timbro. Han ser ännu läskigare ut i verkligheten än på Twitter. Jag flyr till ABF Göteborgs monter och ser ett samtal med Lawen Mohtadi och Devrim Mavri om deras antologi Rasismen i Sverige.  Jag skäms lite över att jag fortfarande inte köpt själva boken trots att detta är det andra samtalet om den jag ser på kort tid. Lawen tycker inte det är en grej, hon tycker att jag ska låna den på biblioteket.

 

15:00

Jag går till Bangs monter, där Mireya Echeverría Quezada och Johanna Palmström pratar om det nya numret. Valerie Kyeyune Backström försöker sälja på mig en prenumeration men misslyckas, för jag har redan en. Bang har ingen egen monter utan delar med Leopard förlag. Det är dyrt att ha monter, it's hard out there för en oberoende kulturtidskrift. Leopard förlag har gett ut en pocketbok med ordvitsar om Sverigedemokraterna. Allt med den är mycket märkligt. Senare under mässan läser Soraya Hashim och jag i den tillsammans, eftersom vi båda är göteborgare får vi några av vitsarna att funka. 

 

15:40
Jag hittar gratis kaffe i Dagens Nyheters monter. 

Mässutsikt! Gratis kaffe! Idoler! Allt man kan önska sig av Bokmässan.

 

16:00

Jag går till Galagos monter för att få Liv Strömquists nya album signerat. Kön är orimligt lång och jag ifrågasätter vad som ens är meningen med signerade saker. Jag köper albumet och går. 

 

16:20

Vi går och träffar en vän som jobbat i en monter hela dan. Hon är skitsur för att hon har behövt se på när Jonas Cramby lagar mat live ”med sin jäva kuk”. Vi pratar om att det överlag är märkligt att laga mat på en yta täckt av heltäckningsmatta. I Dagens Nyheters monter pratar Bengt ”Benke” Larsson under rubriken Att våga skriva om 'swingers'. Jag är tyvärr den enda som är peppad på att stanna och lyssna. 

 

17:00 

Jakten på gratismat och gratis vin börjar. För två år sen åt jag och min kompis oss mätta på snittar från Forskningstorget. I år har de inga snittar, bara oliver. Det är ingen middag. 

 

18:10

Jag har fortfarande inte hittat en gratis middag men är däremot en gratis fylla. Vi hittar en som ska till Bonnierminglet på övervåningen, dit man måste vara bjuden. Det är vi inte, plus att jag har mjukisbyxor på mig. Mitt kulturella kapital är nog för att ha mjukisbyxor på bokmässan, men inte i närheten av nog för att vara bjuden på ett Bonniermingel. 

 

20:20

Efter att vakterna tröttnat och slängt ut alla går vi till en parkeringsplats vid Valhallabadet. Där delar några ut alkohol från en baklucka. Snuten kommer, sen går de. Kravallstyrkorna kallas inte in. Staten och det kulturella kapitalet sitter uppenbarligen i samma båt. Jag går hem till min brorsa och kollar på SVT Debatt. Först pratar de om Paradise Hotel, sen om ett nytt fostervattentest som ska göra det lättare att upptäcka funktionsvariationer, t ex Downs syndrom. Personer med Downs syndrom är i studion och får argumentera för att sitt människovärde. Det hela är obehagligt och ovanligt märkligt, även med SVT Debatt-mått mätt. Cimon är där.


Hiphopkväll (!) i DN:s monter, Petter bakom solfjäder, Göran Greider men med swag.

FREDAG

 

12:50

På mässan igen, ser en kille på styltor som delar ut bibelrelaterade böcker till barn. På hans rygg står det ”TOKIGA BIBELORD”.

 

14:00 

Starka scener i Bangmontern när Judith Kiros dricker en Festis med två händer och inget sugrör. 

 

14:19

Ser äntligen Göran Greider, en bekräftelse på att det faktiskt är bokmässa. Han har på sig svart t-shirt. Göran Greider har bara svarta t-shirts. Han har också en uppknäppt kortärmad sak på sig, ett mellanting mellan väst och skjorta, den är också svart och ser ut att någon gång i sin barndom ha varit närmast glansig.

 

14:26

Ger upp, betalar för kaffe. Somliga priser på mässan är på flygplatsnivå.

 

14:40

Atlasmontern har ett litet hörn med bänkar som känns som soffor. Jag pratar med Johan Hilton, han vet inte exakt vad det kostar att hyra monter men ”det går inte runt, det gör det nästan inte för någon av de mindre förlagen”. Jag blir märkligt upprymd av detta, tycker att det känns utilitaristiskt på något sätt. Som att alla är där för min skull.

 

16:09

Lena Sundström slaktar i en av många eftervalsanalyser i Aftonbladets monter: ”Vi har sett glidningar i språket under senare år, att byta ordet  'rasistisk' mot 'invandringskritisk' är bara ett exempel. Det är som att sluta säga att Lisa mobbas och istället börja beskriva hennes klass som 'Lisakritisk'.” Hela Aftonbladets monter är gjord av röd galon. Allt ser ut att kunna spolas av.
 

 

17:05

Går förbi Katerina Janouch som står och signerar i en monter. Hon har bytt outfit under dagen. Strax efter ser jag Tomas Bodström. Jag upptäcker att jag är bakfull. Ingen av dessa saker har med varandra att göra.
 

Fler ögonblicksskildringar.


17:50 

”Nu blir det hiphopkväll i Dagens Nyheters monter” säger Björn Wiman och introducerar först Ison Glasgow och sen Ken Ring. De pratar om sina respektive böcker. Ken sitter på raden bakom mig när Ison pratar. Ken och Ison är väldigt olika men har mycket gemensamt. Ken säger att han läst två böcker i hela sitt liv men att Isons ska bli hans tredje. Ken får frågan om varför han varit så aktiv på sociala medier under mässan, han säger att "allt går ju på segvarv här på mässan, finns inte så mycket annat att göra än att sitta med telefonen.” Men har har minglat mycket också, hälften av allt jag ser på mina sociala medier från mässan är selfies med Ken. Han har hotellets tofflor på sig, men på lördag kväll skriver han på Instagram att det är dags att klä upp sig eftersom han ska på Bonniermiddag. Senare hör jag  rykten från denna middag om att Ken ska ha beatboxat medan Tommy Körberg ”battlat” Björn Ranelid.  

 

01:35

Jag är på Park på Avenyn, vilket är som mässan fast alla är fulla och på en mycket mindre yta. Tomas Bodström tar en selfie med ett fan, Carl-Einar Häckner uppges undra vart brudarna är och Sigge Eklund håller hov från bordsänden av ett helt runt bord. Jag går vidare till Bangs fest på Yaki-Da. Det är som alltid otroligt varmt i den s k Kaffebaren, men jag har solfjädrar med mig. Rummet spelar skivor och kör Crime Mobs Knuck If You Buck vilket gör mig lycklig. Både Joy och Rosh är där, Mack Beats sitter på bardisken och slänger med en lampa som inte lyser. Göteborgsk kroglag tvingar Yaki-Da att stänga klockan 3. Detta tvingar mig att gå på efterfest.

 

06:10 

Jag är i Göteborgsrapparna The Orders studio i Gamlestan. Jag måste åka hem och lägga mig. Jag har två dagar kvar på mässan.

Mer från Bokmässan finns att avnjuta här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar