2019 års bästa spel

11:16 3 Jan 2020

Finska sinnesutvidgande experiment, estniska deckare och skånska musikvideospel. Nöjesguiden har grävt djupt i spelbackarna för att servera dig de fem bästa spelen som släpptes under 2019. 

När 2019 nu närmar sig sitt slut är det återigen dags att blicka tillbaka på årets spelsläpp. Att försöka skaka av sig nostalgin och nyktert analysera vad som faktiskt var bäst är inte alltid en enkel sak, men det måste göras. Nedan följer 2019 års fem bästa spel.

1. Control (PC, PS4, Xbox One)
Årets bästa spel kommer från Finland, från skaparna av klassiker som Max Payne och Alan Wake.  Med Control har finska Remedy lyckats skapa ett modernt mästerverk. Det här är en berättelse som inte skulle kunna berättas i ett annat medium, och den berättas på ett sätt som borde höja ribban för hela det kulturella uttryck som spel är. Huvudkaraktären Jesse Faden finner sig dansandes fram och tillbaka över gränsen till det ofattbara i det brutala och evigt omformande the Oldest house – huvudkvarteret för Federal Bureau of Control. Historien som berättas och atmosfären spelet bygger upp, som influerats av allt från Twin Peaks och 2001 till Beyond the black rainbow, är fantastiskt djup och suggestiv. 

2. Disco Elysium (PC)
Disco Elysium är inte bara årets näst bästa spel, det är också den kanske minst väntade fullträffen på väldigt länge. En estländsk deckarhistoria där en försupen snut ska försöka reda ut de oväntat snåriga mordgåtetrådarna i ett samhälle där en kommunistisk revolution slagits ned av en koalition av kapitalistiska skurkstater. Under huven liknar Disco Elysium ett klassiskt penna-och-papper-rollspel, men istället för att slå mot färdigheter som smidighet och styrka är det intellekt och psyke som är det viktiga. Några traditionella strider existerar inte, istället är det dialogträd som leder berättelsen framåt. Men det går definitivt att misslyckas.

3. Apex Legends (PC, PS4, Xbox One)
Respawn Entertainment har haft ett mäktigt år. De avslutar det med att släppa Star Wars Jedi: Fallen Order, en kompetent och storslagen action-take på Stjärnornas Krig. Men det allra bästa de gjorde var Apex Legends, som lanserades i början av februari i år. Battle Royale-genren är enormt tuff att slå sig in, men med Apex visade Respawn att ingen utmaning är för stor för den förhållandevis lilla studion. Apex är perfektion på många plan – det är putsat, väldesignat och ett levande spel som fortfarande tar timmar i anspråk för mig. Varje dag.

4. Baba Is You (Mac, PC, Switch)
Årets näst bästa finska spel är också årets fjärde bästa spel. Baba Is You utvecklades av Arvi ”Hempuli” Teikari och är ungefär lika charmigt fult som det är sinnesutvidgande smart. Det här är ett pusselspel där varje bana måste programmeras om, av dig, för att du ska nå dess mål. Här räcker det inte med att tänka utanför lådan. Du måste bli lådan. Ett hysteriskt smart och väldesignat spel som markerar den riktiga starten för en indieutvecklare värd att följa.

5. Sayonara Wild Hearts (iOS, Playstation 4, Switch)
På plats fem hittar vi Malmöbaserade spelstudion Simogos senaste spel. Sayonara Wild Hearts är deras kanske allra mest ambitiösa titel hittills. Det är i grunden ett visuellt bländande rytmspel men när du tagit dig igenom det känns det som så otroligt mycket mer. Genrer, perspektiv och banor blandas sömlöst och som vanligt lämnar Simogo oss med känslan av att de ligger i absolut framkant. De är mästare på att göra mycket med lite, och den här gången blev det ännu bättre än vad det brukar.

6. Outer Wilds (PC, PS4, Xbox One)
En ickemänsklig(?) rymdutforskare som fastnat i en utomjordisk Groundhog day, fast loopen är 22 minuter. Och varje loop slutar i att den närmaste solen exploderar. Ett utomordentligt och pussligt äventyr som är lätt att missa – men ingen kommer ångra att ha spelat igenom.

7. Sekiro: Shadows die twice (PC, PS4, Xbox One)
From Software, som karvat sin egen nisch med sina Souls-spel, antar utmaningen att göra spel av Sengoku-periodens Japan. Du spelar en ninja med en mekanisk arm, och du bör i vanlig ordning vara redo för ett supersvårt actionäventyr med ruskigt stark/obehaglig karaktärsdesign.

8. The Legend of Zelda: Link’s Awakening (Switch)
Nintendo visar hur en remake ska göras när de släpper Link’s Awakening, en remake på Game Boy-spelet med samma namn. Troget på alla sätt men med en audiovisuell uppdatering som gör spelet suuupergulligt. 

9. A Short Hike (Mac, PC)
A Short Hike är antitesen till de flesta spel på den här listan. Promenera runt i en avskalad men vacker miljö. Klättra lite i bergen. Simma lite. Tänd en eld och slappna av. Det är ett spel som egentligen inte handlar om någonting. Och just därför känns nästan mer som en slags meditativ upplevelse än ett spel. Här finns inga krav, bara gör vad som faller dig in.

10. Katana Zero (Mac, PC, Switch)
En psykiskt instabil krigsveteran som klär ut sig till samurai, jobbar som lönnmördare och blir påtvingad droger som ger honom superkrafter – det är ”hjälten” i Katana Zero. Supersnabb 2D-action där varje svärdshugg måste tajmas till perfektion. Och allt klätt i oerhört snygg pixelgrafik.

Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)