Tobacco - Sweatbox Dynasty

Patrik Forshage 00:00 10 Aug 2016

Det är inte som att Thomas Fec saknar förmågan att hålla sig inom ramarna. Närhelst han har lust excellerar Black Moth Super Rainbow-ledaren i konventionell hård och rytmisk synthmusik, ofta med tydliga och enkla melodislingor mitt emellan Kraftwerk och The Residents och ibland med drömska elektroniska sjok. 

Men Tobacco har andra ambitioner. "I do know how to ruin a good song," stoltserar han i pressmaterialet, och konsekvent överger han de ordnade formerna och låter såväl ljud och rytmer hackas upp i experimentella ljudattacker. Gamla analoga synthar och vocoders kan blandas med en samplad hårddistad gitarr och röster som nynnar ohörbara ord - varje enskilt ljud först isolerat på hans kassettbandspelare innan det blivit en del av helheten. Samtidigt som experimentlystnaden är så intensiv finns hos Tobacco också en klädsam återhållsamhet och snarare än att pröva lyssnarens tålamod hade spår som Wipeth Out gärna kunnat gräva lite djupare i konstigheterna. 

Längst går han i avslutande Let's Get Worn Away, som består av helt minialbum fullt av utmärkta låtar som hackats upp till fragment och blandas till synes slumpvis. Det är både vackert och suggestivt, och som alltid med Tobacco skapar det sug efter mer. 

 
Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Camila Cabello - Romance

Jag vet inte om det är artistisk fåfänga eller bolags-chefers tvång som tvingar singel-artister som Camila Cabello att släppa hela plattor. Men jag vet att det är helt onödigt. Vi kräver det inte av dem, de är inte bra på det, och deras framgångar hör hemma på singel-listorna ändå. 

Steso Songs - Utomjording hon

Den mångfasetterade musikern och kulturredaktören Karolina Stenström är aktuell med musik under projektnamnet Steso Songs. Sedan 2006 har hon gjort musik i olika konstellationer och denna gång är det  musik på svenska. EP:n är inspirerad av Bikini Kills Alien She och Stenströms självupplevda tid i Småland.