The Weather Station – Ignorance

Love Carbin 00:00 11 Feb 2021

Tamara Lindeman är skaparen bakom The Weather Station och är aktuell med nya släppet Ignorance. Musiken här är lugn, försiktig till en början. Innan den växer och snabbt förvandlas från att vara lite typisk folk till att vara något helt unikt. Syntar, eleganta stråkar och blåsinstrument träder fram i mixen och utgör en ljudvärld som känns levande och spännande. Jazziga trummor blandas med trummaskiner och allt fungerar utmärkt för att stötta Lindemans sångstämma. Som är helt magisk. Jag tänker på Lana Del Rey och Kate Bush.

Texterna skildrar slutet av ett förhållande, och slutet av världen. Här går nämligen kärlekens öde och miljöns öde hand i hand. Alla valen av instrument är genialiskt ihopparade med sången. Naturen (stråkar, blåsinstrument, jazztrummor) och moderniteten (syntar, trummaskiner) existerar samtidigt, sönderfallande. Dessutom innehåller albumet trots influenser från 80-talet inga vulgära Stranger-Things-artade syntar. Låtskrivandet på skivan är genomgående självklart och unikt, typisk folk och 80-talsreferenser blandas för att skapa något genuint och drabbande. The Weather Stations Ignorance är samtidigt en lågmäld sorgesång och ett storartat mästerverk

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Julien Baker – Little Oblivions

Julien Baker är en artist som man kan känna igen från artistsamarbetet Boygenius från 2018. Det var en trio bestående av de två mer kända akterna Phoebe Bridgers, Lucy Dacus, och den tredje, lite anonyma Julien Baker. Denna anonymitet har hon fullständigt kastat bort på sitt tredje album Little Oblivions, som i jämförelse med hennes tidigare släpp är storslaget, nästintill dekadent. Men gamla lyssnare kommer känna igen sig i de personliga och ofta oerhört mörka texterna. 

Evergrey - Escape of the Phoenix

Efter det föregående albumet The Atlantic, framstår denna giv som något mer direkt. Det är bra. Evergrey har alltid haft nära till det vemodiga balladuttrycket, även i hårdare spår. Trots fantastiskt låtskrivande har det länge funnits en önskan om att få höra lite mer aggressiva toner igen, men riktigt så hårt blir det inte här heller. Däremot är det som vanligt oerhört vackert och dessutom ganska lättillgängligt. Få röster inom metal har samma smärtsamt souliga röst som Tom Englund.

Frankfurt - Frankfurt

I närmare 15 år har den okända trion skapat experimentell musik, som aldrig har fått se ljuset förrän nu. På sitt debutalbum bjuder Frankfurt på en rad verk, som för tankarna både till rastlösheten och saligheten. 

Alec Baker - Ballet

Trap-beats, mulen himmel och ljummen sång. Jag gillar Alec Bakers nya minialbum Ballet. Speciellt Say What’s On Your Mind och Blind For You. Tydlig uppbyggnad, avskalat men drömskt och stundvis märkligt.