The Jayhawks — Xoxo

Patrik Forshage 00:00 12 Jul 2020

Som inget annat band har The Jayhawks ingredienserna för att vara ett nytt The Band. Den genuina hantverksskickligheten. De musikaliska rötterna och en bredd som är häpnadsväckande. I Gary Louris en frontperson med gudabenådad förmåga att skriva till synes enkla midtempolåtar som redan i första strofen fångar med sin unika känslokrok, och som kryddas av ultimata vokalstämmor. En låtkatalog som därmed är fylld av klassiker och borde-vara-klassiker.

Men när bandet på sitt elfte album tar The Band-steget fullt ut och upphöjer samtliga bandmedlemmar till både låtskrivare och leadsångare blir skillnaden till The Band påfallande. För även om Gary Louris bidrar med några sedvanligt oansenliga mästerverk - hör bara bandets ostoppbara groove i inledande This Forgotten Town eller vemodet i Homecoming - så har han ingen bandkollega som förmår komma i närheten med sina respektive bidrag. Society Pages är ett riktigt snedsteg, liksom okänsligt rockiga Dogtown Days, och möjligen är det långsiktigt bära frukt att låta bandmedlemmarna få pröva sina färdigheter i autentiska flygtimmar här, men det innebär samtidigt att Xoxo är ett av få The Jayhawks-album man faktiskt kan avvara. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

The Psychedelic Furs — Made of Rain

Ända sedan de första gången hörde Scary Monsters (and Super Creeps) 1980 har The Psychedelic Furs konsekvent bockat av alla de rätta rutorna, och även om det gått tre decennier sedan sist tänker de inte avvika från det på sitt första album sedan återföreningen år 2000. Här finns alltså fullt av