Mark Mulcahy — The Gus

Patrik Forshage 00:00 7 Jun 2019

Sedan återkomsten 2013 - efter mer än 15 år utan större åthävor alls - har Mark Mulcahy fortsatt lika överväldigande som när han ”försvann”. Med ett låtskrivande som är häpnadsväckande gediget och en sångröst med en mäktig auktoritet är det inte konstigt att alla R.E.M.-lyssnare som på den tiden kom i kontakt med hans melodiska gitarrindie i Miracle Legion prompt utsåg dem till sitt nya favoritband. 

Så fort man hör en förträfflig liten vemodig poppärla som Daisy Marie här förstår man också kopplingen till The National bekänt sig till hans fanskara, och J Mascis tackar glatt ja till ett gästinhopp i What If I Go Off with Bob, som tack vare det exploderar i en av skivans larmigare stunder. 

Skivans övriga låtar håller samma skyhöga kvalitet, med ödmjukt historieberättande och gedigna och tidlösa melodier. Lika stark är Mark Mulcahys sång, från den sorgsna duetten med Rain Phoenix i Wicked World via lekfull falsett via strålande stämsång i Later for the Box till auktoritärt berättande i Mr. Bell, skriven ur en Trump-supporters perspektiv. Tillsammans är det fruktansvärt starkt.

Skivbolag: 
Artist: 
1 Visa kommentarer (1)

Fler musikrecensioner

A$ap Ferg – Floor Seats

Det har gått två år sen A$ap Ferg släppte Still Striving och när han nu återigen gör entré så är det med pondus. Hans distinkta flow tar ingen paus på Floor Seats som är en nästintill militant samling spår som dryper av energi. Det är dock i pauserna från de moderna och intensiva produktionerna som han verkligen kommer till rätta.

Snoh Aalegra – Ugh, Those Feels Again

Snoh Aalegra har, trots en imponerande karriär, lyckas hålla sig precis utanför den svenska allmänhetens synfält. Uppsalas egen r’n’b-drottning har sedan hon lämnade staden blivit samplad av Drake, jobbat med hiphoplegenden Common och haft Prince som mentor. Hennes förra album Feels, som kom ut 2017, fick ett varmt mottagande. På Ugh, Those Feels Again hittar Aalegra tillbaks till samma varma sound. Det doftar av Brandy och Sade när Aalegra tar ton på albumet som borde väcka Sveriges uppmärksamhet.