Måneskin – Rush!

Andreas Pettersson 13:00 20 Jan 2023

Det omtalade italienska rockbandet Måneskin är lite av en vattendelare. Nu släpper de sitt fjärde album, Rush!, och jag kan varken påstå att jag älskar eller avskyr det. Enligt mig är albumet ganska bra, men lite väl långt med hela 17 låtar.

Italienarna som vann Eurovision Song Contest 2021 har vissa kopplingar till Norden. Det var nämligen gruppens halvdanske basist Victoria De Angelis som döpte bandet, genom att hon skulle säga ett fint ord på danska – vilket alltså blev ”måneskin”, som på svenska betyder månsken. Och utöver kopplingen till Danmark har Måneskin nu dessutom en koppling till Sverige, då de har inlett ett samarbete med den svenske låtskrivaren och musikproducenten Max Martin.

På tal om Max Martin så hade Rush! av musiken att döma lika väl kunnat heta som det klassiska uttrycket ”Sex, Drugs and Rock ’n’ Roll” – för det är precis vad texterna handlar om. Lyssna exempelvis på låten Feel som handlar om att vara rebellisk och ta kokain.

De flesta låtarna är på engelska men vissa är på italienska, och soundet är föga förvånande väldigt rockigt och fartfyllt. Det varvas dock av med någon ballad här och var. Två lite hårdare rocklåtar är Gasoline och Kool Kids.

Musiken innehåller många karakteristiska elektriska gitarriff, vilket jag gillar. Apropå gitarriff så samarbetar Måneskin ytterligare med en person i albumet – nämligen med Rage Against the Machine-gitarristen Tom Morello.

Utöver de rockiga gitarriffen så måste man väl också både gilla och beundra sångaren Damiano Davids raspiga pipa? Eller just det, Måneskin är ju som sagt en vattendelare, men jag är nog långt ifrån ensam om att ha den åsikten.

Som jag nämnde inledningsvis innehåller skivan 17 spår, vilket blir aningen trögt att plöja igenom. Så spännande och nytänkande är det liksom inte. Men slutsatsen blir ändå att rockplattan är ganska bra och därför värd att lyssna på.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner