Maia Hirasawa - What I Saw

Sara-Märta Höglund 00:30 23 Apr 2013

 

Det är fyra år sen Maia Hirasawas förra skiva släpptes och mycket har hänt sedan dess. Bland annat har Hirasawa byggt artistkarriär i Japan. När hon befann sig i Tokyo 2011 hände plötsligt det som inte fick hända. Den kraftfulla jordbävningen, och tsunamin som följde, slog städer och byar i spillror och ett stort antal människor omkom. What I Saw är sprungen ur ett behov av att skriva av sig, och det känns. Enligt Hirasawa själv handlar det om det stora i livet, och förutom att skivan självklart präglats av katastrofen så handlar det om ”den stora kravlösa kärleken”. Eftersom ”kravlös” och ”kärlek” som bekant är varandras motsatser blir det en ganska obekväm resa. Även om det låter melodiskt och finstämt finns ett frustrerat driv någonstans där under och texterna vobblar fram mellan mörker, hopp och förtröstan.  Sammantaget är What I Saw en utmärkt samling av hjärtat-utanpå-västen-pop. 

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage.