JID – The Forever Story

Leonard Lukic 14:05 29 Aug 2022

2017 släppte JID sitt debutalbum The Never story. Ett projekt som blandade hiphop, jazz och neosoul, tillsammans med ett fartfyllt och unikt rappande som verkligen var en frisk fläkt. Knappt ett år senare kom det andra albumet DiCaprio 2, sedan fortsatte rapparen att synas på samarbeten med artister som Denzel Curry, James Blake, Doja Cat, J. Cole och Imagine Dragons.

Fyra år senare så är han nu tillbaka. The Forever Story är ett album bestående av excentriska flows, träffsäkra övergångar och medveten hiphop när det är som bäst. JID kastar ljus över sin resa till toppen och pennan är hans främsta verktyg. Låtarna skildrar historier kring våld, fattigdom, sårbarhet och att aldrig ge upp.

Albumet inleds med det fridfulla introt Galaxy, som sedan övergår till det hårda och medryckande spåret Raydar. Musiken består oftast av tunga trummor, unika övergångar och häftiga samples. Ena sekunden hör jag små inspelningar från en fotbollsmatch och helt plötsligt glider JID in där han pendlar mellan ett iskallt och hetsigt flow. 

Sättet han tar sig an olika stilar av rap är enastående. Låten Dance Now med Kenny Mason är ett fantastiskt exempel på hur JID matchar det intensiva och spöklika beatet trots alla tempoväxlingar. Den mörka tonen i musiken följer även med på nästa spår Crack Sandwich där instrumentationen påminner en del om Mobb Deeps verk Shook Ones, Pt II

Projektet gästas även av ett flertal profiler som 21 Savage, Lil Wayne, Ari Lennox, Lil Durk och hiphop-veteranen Yasiin Bey. Något som ger musiken en extra kick med en sådan bred variation av rap. 

The Forever Story är utan tvekan ett av årets bästa album. Oavsett om JID rappar om sina mörkaste stunder i livet eller levererar ett ikoniskt rhyme scheme, så ackompanjeras det av en smakfull produktion.

Men för att upplevelsen ska bli fulländad så behöver jag ta mig till Youtube för att lyssna på det sista spåret. Låten 2007 är inte tillgänglig via streamingtjänster på grund av en sample som inte gick att cleara. Men med ett enkelt knapptryck så sitter jag där, helt tagen av texterna som sammanfattar JIDs karriär och ger narrativet ett vackert avslut. 

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner