Jenny Wilson – Exorcism

Sara Berg 00:00 23 Mar 2018

Jenny Wilsons soloalbum uppkommer i samband med dramatiska och känslomässigt omvälvande händelser.

Separationer, förlossningar, bröstcancer och nu en våldtäkt. Texterna på Exorcism är ett slags traumabearbetning, öppenhjärtiga berättelser om jobbiga händelseförlopp, extremt personliga och allmän(kvinn)giltiga samtidigt. Musikaliskt har Wilson hittat exakt rätt ton, soundet är dels stressat, flyktigt och panikartat, dels hårt, motståndskraftigt och kaxigt.

Låter man bli att lyssna på texterna, hade detta kunnat vara ganska klubbig musik, där Wilsons karaktäristiska röst som vanligt blir ett av instrumenten. Det är en blandning mellan japansk arkadhall, Londons undergroundscen, sleezy r'n'b, framtidspop och M.I.A. Ett av de mest intressanta hopkok som går att finna just nu.

 
Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Kiwi Jr. - Cooler Returns

Jag har börjat tröttna på band med DIY-stämpeln. Det finns inget tråkigare än band med dåligt skrivna låtar som försöker dölja det faktumet bakom skräniga gitarrer och fula sångröster. Ibland har dom någon kul textrad, oftast inte. Snark. 

Lil Skies – Unbothered

Lil Skies största idol är Lil Wayne och det hörs. Rapparen erbjuder likt sin idol hiphop på trapbeats och autotune. Båda med en röst, varken gnällig eller aggressiv utan någonstans mittemellan. Deras röster ligger som ett ludd över de tunga basgångarna och smattrande 808-trummorna. Vad som skiljer rapparna åt är det där lilla extra. Det där lilla extra som Lil Wayne har, och Lil Skies saknar. 

 

Therion - Leviathan

För att vara så pass etablerat som Therion är arbetar de i en högst perifer miljö, bortom trender och regler. Det gör det svårt att veta vad man ska förvänta sig av bandledaren Christofer Jonssons gotiska symfoniska operametal. Men inför denna sjuttonde fullängdare var ambitionen uttalad att ta fram Therions mer ”hittiga” stunder.

Michaela Åberg - Merry Crisis

Så länge jag kan minnas har jag varit svag för psykedelisk rock. Musiken lyckas många gånger gräva sig långt innanför huden, men det finns även flera fall då psykrocken har misslyckats och i stället framstått som pretentiös. Det hela beror helt enkelt på vem artisten är.