Glenn Udéhn - Det går åt helvete nu

Jakob Romin 13:37 13 Apr 2018

Det går åt helvete nu är Göteborgsbaserade Glenn Udéhns andra album och dessvärre ett steg i fel riktning från debuten Lilla London Brinner.

Inledningsspåret Alla kan inte lyckas i den här staden är en inspelning där Glenn Udéhn bland annat kritiseras för sin likhet med Håkan. Ett smart och medvetet grepp, men provocerande.

Udéhns självdistanserande försvarstal till trots så går det inte att förneka likheterna med andra Göteborgsmusiker. Glenn Udéhns texter är melankoliskt tonårs– och Göteborgsromantiska, liksom Håkans, och kryddat med ett bitvis vulgärt språkbruk och snabb lyrik, liksom Anttilas.

Det är ett bra indie-pop-album. Men det är 10 år försenat, eller möjligtvis tidigt. Naiva textrader och populärkulturella referenser som inte träffar f.d indiekids, och inte heller nyblivna, som förmodligen hellre anammar modern indiekultur.

Men det som är mest förvirrande är att alla inspirationskällor omnämns, inte bara i inledningsspåret. Florence Valentin, Kristian Anttila, Annika Norlin och Håkan Hellström figurerar alla i spår på albumet.

Det hade fungerat om Det går åt helvete nu hade varit ett nyskapande och romantiskt hommage till indiepopen han själv är uppvuxen i. Men när musiken låter precis likadant, och referenserna är snarlika flyger det inte som helhet.


 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Chemtrails - Cuckoo Spit EP

När jag bodde i USA (japp, här kommer det igen..!) så hörde jag bandet Julia Brown (inte att förväxlas med artisten med samma namn) för första gången. Det var min soon to be-pojkvän som skickade låten Library till mig och jag tänkte: ingenting i världshistorien kommer någonsin slå det här. Det är svårt att förklara varför, och jag är ganska säker på att ca ingen annan känner så för dem.

Nord & Syd - 80%

För fem år sedan debuterade Nord & Syd med den kritikerrosade plattan Som en människa och nu är de äntligen tillbaka med nytt material. Om du undrar varför det dröjt så lång tid med att följa upp succén så beror det på följande: bandmedlemmarna har skaffat fem barn, haft två diskbråck, flyttat sex gånger, inlett nya relationer och bytt jobb ca tio gånger.

Jag blir utbränd av att läsa det.

Jonas Bergsten - Varm vidrig sommar

På sitt andra album fortsätter Jonas Bergsten sjunga välbalanserad och skevt fraserad vispop med privata livsiakttagelser och stadig lokalförankring i Umeå i såväl texter som Annika Norlin-duett. Deras Minnet kanske väljer bort det dåliga är ett av flera utmärkta spår, intill den spröda Säg nånting som gör att jag kan och den politiskt förtvivlade Fiender. Men hur sympatiskt och trevligt det än är blir det aldrig angeläget.