Basia Bulat - Are You in Love?

Patrik Forshage 00:00 29 Mar 2020

Med sitt förra album Good Advice för fyra år sedan tog kanadensiska Basia Bulat steget från lovande till levererande. Den gången fick hon hjälp av Jim James att skapa sensationell varmt orkestrerad upptempopop. Hennes senkomna femte album är inte lika omedelbart, men faktiskt ännu starkare. 

Det är ett album med förhinder. Var det inte en förälders död så var det en ny kärlek och sedemera bröllop, och någonstans mitt i arbetet behövde Basia Bulat ta nästan ett helt års paus från skivan. De vida varierande men lika starka känslorna kom sedan att leda till väldigt varierande typer av uttryck. 

Titelspåret har samma omedelbara attraktion som förr, med klockrena luftiga girl group-referenser direkt från Brill Building och en sånginsats som gör att man bara gapar. Det är stort, vänligt och inbjudande, och omöjligt att hålla på avstånd. Ännu mer direkt är smartpopiga Your Girl, dock inte utan vemod, och de stora technicolor-arrangemangen går igen också i bland andra sorgsna Electric Roses.

Men Are You in Love? är mycket mer än det. Här finns försiktigare lågmälda stunder som Light Years, för att inte tala om Homesick som tar ett rejält grepp om ditt hjärta. Already Forgiven är avsevärt mer obekväm och larmande, och när Love Is At The End of the World bygger upp mot ett avslutande crescendo kan vi använda det som ljudspår till hela vår kaotiska samtid. 

Så där håller det på - just när du har konstaterat att Homesick måste vara skivans allra starkaste stund kommer en fullständigt knäckande countrysoulig dänga som No Control och är bara ännu bättre. 

I skymundan bidrog Basia Bulat rejält också på U.S. Girls utmärkta album härom veckan, och med de två skivorna äger hon våren 2020.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Maple & Rye - For Everything

For Everything är en långsam skiva som drar inspiration från Australien, en geografisk plats som sällan uppmärksammas inom de genrer som jag rör mig bland. I min värld tycks endast Londons mörka tvärgator och södra USAs motorvägar existera. Men Maple & Rye menar att deras verk är lika omväxlande som det australiensiska landskapet - urban stadsmiljö möter öken, möter regnskog möter berg.