Angel Olsen - Whole New Mess

Tina Rosenfink 00:00 2 Sep 2020

Bara ett år efter All Mirrors är Angel Olsen tillbaka. Dock är nya skivan inte så ny, utan på Whole New Mess får vi höra All Mirrors-låtarna i akustisk originalform. Samtliga låtar på skivorna är inspelade på hösten 2018 i en katolsk kyrka i den lilla staden Anacortes i Washington som numera huserar en musikstudio.

Tanken var att släppa skivorna samtidigt, men i sista stund ändrade sig Angel Olsen. I sitt pressmeddelande skriver hon “Giving both of these records some distance allows for the songs to have breathing room, and for Whole New Mess to stand on its own.”

De filmiska och grandiosa arrangemangen från All Mirrors är borta, vilket ger Olsen och hennes gitarr utrymme att utforska en rå och emotionell intensitet. Med risk för att göra allting lite svårare att förstå så vill jag ändå prova min teori: Whole New Mess känns som en prequel till All Mirrors. Båda skivorna handlar ju som bekant om samma uppbrott av ett långt förhållande men berättas på olika sätt. Det är vanligt att en ledsen och hjärtekrossad vän ältar samma historia, och visst kan det i stunden vara trist - men det är väldigt fint att bevittna förändringen i berättelsen. Från totalt mörker (Whole New Mess) till hoppfullhet (All Mirrors). 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Finntroll - Vredesvävd

Dessa finska tokar är nu inne på sitt sjunde album med trolska texter på svenska. Musikaliskt rör bandet sig fortfarande i en folkmusikalisk grund med en stor del insprängd humor. Samtidigt har bandet maxat inspirationen från extrem symfonisk metal som gränsar till den black metal vi bekantade oss med i slutet av 90-talet. 

Garbochock — En annan dag

När Stry Terrarie från absolut ingenstans släpper ett andra studioalbum med Garbochock är det på många sätt en sensation. Bandets hittills enda album Ritual från 1980 är en av de mest intensivt brännande album som givits ut i landet, och ett av de fem album som kommit att definiera svensk postpunk (jodå, jag sneglar också åt ert håll TT-Reuter, Cortex, Brända Barn och Dom Dummaste), så ett nyutgiven Garbochock-album är en sensation i sig.