Foto: Martin Henningsson.

Pelikan

Redaktion 11:31 9 Oct 2016

Att kliva in på restaurang Pelikan är som att ta ett 110 år långt kliv bakåt i historien. Det är nämligen exakt så länge det har drivits krog på Blekingegatan 40, vilket både känns och syns. Restaurangens bardel och lilla matsal har nyligen renoverats och försetts med ny konst samt ett permanent Slas-rum, men den stora matsalen är tidsenligt intakt.  

Menyn består av rejäla rätter av husmanskaraktär, och för den djärve tidsresenären erbjuds en "Grosshandlarmiddag" bestående av en trerättersmeny med dryckespaket bestående av grogg, bärs och snaps.

Vi bestämmer oss emellertid för att välja fritt bland några rätter från den á la carte-meny som krogen erbjuder. En variant på gubbröra för 125 kronor faller oss rejält i smaken och det brynta smöret är frikostigt i såväl smakrikedom som portionering. Även skagentoasten för 155 kronor är välsmakande, kanske till och med lite i största laget som halvportion.

Vi går därefter vidare med ett helstekt reninnanlår serverat med höstsvamp och kastanjer. För 280 spänn kommer en fullt habil ren in. Även här är rätten nästan vulgärt stor i portionen och det känns som ett brott att lämna så pass mycket kött på tallriken. Kronan på verket är emellertid den enorma konjaksflamberade pepparstek med potatiskaka och pepparsås för 335 kronor som vi avslutar med. Här sitter smakerna perfekt.

Personalen är underhållande och barsk på ett familjärt sätt, som att äta hemma hos den där mostern du var lite rädd för som liten. Bland annat förbjuder vår servitör oss mellan tuggummituggandet att välja husets vin, "när vi nu har tagit den dyraste rätten på menyn". Vi rekommenderas istället en Paz Malbec som är så bra att vi faktiskt tar in en flaska till. Pelikan är en pålitlig trotjänare som tillfredsställer såväl nostalgisk ådra som hunger. Sa vi förresten att det var mycket mat?

Adress: 
Blekingegatan 40
Telefon: 
08-556 090 90
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: mån–tis 16–24, ons–tor 16–01, fre–sön 12–01
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!