Museet

Redaktion 13:24 2 Mar 2011


Foto: Jakob Kaae

Det tigerskelett som vakar över Museets gäster är äkta, så mycket vet vi, men hur det ståtliga djuret mötte sitt öde kan vi bara spekulera i. En teori är att tigerst
ackarn svalt ihjäl innan hon hann få sin mat.

Vi känner igen oss i de kval detta utrotningshotade djur led i denna utdragna process då vi efter beställning av restaurangens mat och dryck hamnar i exakt samma limbo och ofrivilligt befinner oss i väntans tider. Som ett försök till plåster på såren levereras det underhållning. Denna tar sig form i en dj direkt anländ från veterangolvet på en kryssning med Silja Line. Örhängeskavalkaden gör att skådespelet närmast känns avsiktligt – som om personalen dröjer med flit för att vi inte ska lämna lokalen och missa någon låt med Tina Turner – men det är det med största sannolikhet inte. Irritationen når sitt crescendo när paret vid bordet bredvid har hunnit anlända, beställa, äta klart och lämna lokalen under tiden från att vi beställde. Då är det svårt att uppskatta det som slutligen serveras.
Maten är inte alls dålig, men heller till stående ovationer och är inte något som kan rädda en sådan katastrofal inledning. Bland förrätterna överraskar en mustig gödkalvbräss med murklor som fiffigt serveras garnerad med gröna druvor. Mindre intressant finner vi Kalixlöjrommen vars potatisblini förglömts redan innan den sista tuggan slukats.
 Samma ojämnhet möter vi bland varmrätterna där vi å ena sidan smörjer kråset med ett perfekt tillagat ankbröst. Stekgraden är hundraprocentig och med hjälp av glaserade svartrötter, lite Karl Johan och en skvätt kaffesky sträcker smakerna ut sig både på bredden och djupet. På den andra sidan denna ack så viktiga skala möter vi en redd och fullkomligt smaklös musselsoppa som mest påminner som en burk krossade tomater, utan chili eller annan tillsats. För att Museet ska växa in i rollen som en trovärdig kvarterskrog för kräsna Östermalmsbor krävs en rejäl uppryckning. Förutsättningarna finns där, vissa rätter är riktigt bra och baren erbjuder trevligt nog över sextiotalet viner på glas, men hantverket i såväl kök som service måste hålla en högre lägstanivå. Annars riskerar krogen ett oförtjänt dåligt rykte.

Prisnivå: varmrätter 200–300 kr, förrätter 130–200 kr.
 

Adress: 
Birger Jarlsgatan 41
Telefon: 
20 10 08
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–fre 11–01 lör–sön 17–01.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!