Woman at war

Oscar Westerholm 10:15 21 Feb 2019

Det är mindre än en vecka kvar till Oscarsgalan i Los Angeles. Woman at war var Islands bidrag i år, men den lyckades inte ta sig igenom nålsögat som innebär en nominering till ett av världens mest prestigefyllda filmpris. Men Hollywood har trots det fått upp ögonen för berättelsen om klimataktivisten och körledaren Halla (Halldóra Geirharðsdóttir). Det har nämligen skvallrats om att Jodie Foster har tackat ja till att både regissera och spela huvudrollen i den amerikanska remaken. 

Benedikt Erlingsson följer upp sin hyllade Om hästar och män med den kanske ännu mer hyllade Woman at war. Pengar har flödat in från olika Europeiska kulturfonder för att finansiera den här förvånansvärt actionspäckade dramakomedin. Det är inte konstigt att Hollywood fått upp ögonen för den, för det är nämligen en film som på många vis osar Drömfabriken enligt klassiskt recept. Det är en både snyggt plåtad och tillskruvad berättelse om Halla, körledaren med ett parallellt liv som ensam klimatterrorist. Hennes tillvaro ställs snart inför en rad oväntat prövande situationer efter att hon blivit godkänd som adoptivmor till en flicka från Ukraina. 

Trots att det är en både kompetent skriven och snygg film, är det ändå något som fattas. Vissa musikaliska inslag känns som infall som kanske borde ha kasserats i ett tidigare manusstadie och karaktärerna blir aldrig tillräckligt djupa för att vara minnesvärda. Helheten känns alltså märkvärdigt tom – nästan som de vidsträckt kuperade landskap som Bergsteinn Jörgúlfssons kamera skickligt tar till vara på. Människan krymper till något närmare obetydligt i dessa monumentala nejder, och det gör även dessvärre den här rätt tunna filmen. 

 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px Times} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'; color: #424242} p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} span.s1 {color: #424242} span.s2 {font: 12.0px 'Times New Roman'; color: #424242} span.Apple-tab-span {white-space:pre}

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner