Glasgow tredje-fjärde dagen nånting: ett besök på Hendrick's-distilleriet.

Pontus de Wolfe 17:30 4 Oct 2012


För min sista dag på Glasgow-trippen valde jag att göra en utflykt till ett distilleri en timme väster om stan där man tillverkar gin av märket Hendrick's. Charmtrollet Leslie känner varje steg i processen - hon var den som kom upp med receptet - hur man doserar tiotalet torkade blommor och sädeslag för att sedan koka ur essenserna i två destillations-behållare. Hendrick's är den där man gör gin & tonic på med ett par gurkskivor istoppade istället för citron. Den har några skvättar ros-extrakt i sig också så att det ska kännas som att man äter gurksmörgåsar i en engelsk rosenträdgård ungefär. Quite charming!  

Det är inte mycket i tillverkningsprocessen av sprit som förändrats över århundradena visade det sig. (Förutom att detvatten är ett hälsosamt alternativ nuförtiden och inte en säker smittbärare.) Man sätter en slottsliknande tegelbyggnad någonstans ute i naturen, sätter upp en "do not tresspass"-skylt och en med överkorsad cigarett, och så börjar man koka sprit med enbär och grejer i för att rena.

Det är kritiskt att apparaterna ser ut som hemma hos en häxa eller fransk alkemist! Alltför många höll på med det i England under 17-1800-talen så att man fick förbjuda det till slut, fast whisky fortfarande var ok att dricka. Gin har alltid varit en snaps av folket; tom. James Bond drack Gin Martini i böckerna innan han gick över till den mer trendriktiga filmvodkan.

Puttra, puttra...

För att sedan hälla upp den i en sexig flaska!

Och skeppa iväg...

...till affären!


En annan lustigkurre som varit och besökt distilleriet före mig var Prins Charles. "Sign your name right here please, sir. No, your whole name." "I did. I'm Charles." "Well, what about your last name, sir?" "It's just 'Charles'."

Byggnaderna inne på området - som rymmer en herrans massa distillerier - är helt svarta av en svamp som lever på varma spritångor. Det ser ganska kusligt ut, men snyggt med röda dörrar och rönnbärsträd; som givetvis de också har matchande svarta stammar.

Törstig byggnad.

Efteråt smak- och dofttestade vi alla stegen i processen från hyffsat ren 70 %-ig sprit via alla tillsatser och sånt som vi provluktade på separat inne i distilleriet, till den färdiga blandningen direkt ur en flaska. Grymt spännande att lära sig hur det går till när man gör nåt så pilligt och avancerat! Ändå kommer alla deras flaskor i världen från en och samma mässingsbehållare.
   Jag kan varmt rekommendera att införskaffa lite Hendrick's för en massa olika sorters cocktails man kan göra med den. Min favorit var en varm bål med massa julkryddor som nejlika, kanel och apelsinzest som jag testade senare på kvällen efter en lång och regnig promenad. Ett bra julalternativ om man inte är så där jättefrälst på glögg.

My name is Bond, who the fuck are you?

Efteråt var det på sin plats att stanna till på ett sånt här ställe för att pusta ut lite över en äkta hig tea.

Med en twist, givetvis!

 

 

P

Fler blogginlägg från Pontus de Wolfe